nieuwsoverzicht 06/02/2020

Eerste gasloze huurwoningen opgeleverd

Dinsdag 4 februari kregen de bewoners van de 24 nieuwe eengezinswoningen in Horzak Hoeve I (Oss) de sleutel van hun woning. Het zijn de eerste gasloze nieuwbouwwoningen van BrabantWonen. De woningen zijn gebouwd volgens het principe van NOM (nul-op-de-meter). Dat betekent dat ze zelf energie opwekken die nodig is voor de installaties, verwarming en huishoudelijke apparaten. De woningen zijn zeer goed geïsoleerd, hebben zonnepanelen op het dak en energiezuinige installaties. 

Gratis energiecoach
Wonen in een NOM-woning is anders dan wonen in een 'normale' huurwoning. Alles in de woning gebeurt elektrisch zoals koken, het verwarmen van de woning en het verwarmen van het water. Voor sommige bewoners is dat even wennen. Daarom worden de nieuwe bewoners goed geïnformeerd en begeleid. Zo organiseerden we een informatiebijeenkomst voor toekomstige huurders om uit te leggen wat het betekent om in een energiezuinige woning te wonen. Daarnaast kregen de nieuwe bewoners afgelopen dinsdag uitgebreid uitleg van onze opzichters over de warmtepomp, boiler en zonnepanelen. Via een handige app kunnen bewoners bijhouden hoeveel energie hun woning opwekt en verbruikt. Ze hebben dus altijd zicht op hun energieverbruik. Daarnaast krijgt iedere bewoner over een aantal weken nog een bezoek van energiecoach.

Betaalbaar wonen
Halverwege dit jaar levert BrabantWonen ook de 39 appartementen op in Horzak Hoeve I. Ook deze worden gebouwd volgens het principe van NOM. Door energiezuinig te bouwen houden we de woonlasten voor huurders betaalbaar. Daarnaast dragen we bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot en de duurzaamheidsafspraken van gemeente Oss.