Servicekosten

Als u in een appartementengebouw woont, dan betaalt u meestal naast de huur ook nog een bedrag aan servicekosten.

Natuurlijk Samen

Als u in een appartementengebouw woont, dan betaalt u meestal naast de huur ook nog een bedrag aan servicekosten.

Met servicekosten bedoelen we diensten als het schoonmaken van algemene ruimtes, het schoonmaken van onbereikbaar glas, de inzet van een huismeester of wijkbeheerder, stookkosten, elektra en water.

Naast de huur betaalt u iedere maand een voorschot voor de servicekosten.

Overzicht voorschotten

Ieder jaar krijgt u tussen eind maart en 1 juli een overzicht van de voorschotten die u heeft betaald in het voorgaande jaar, en de kosten die werkelijk gemaakt zijn in het voorgaande jaar. In dat overzicht staat ook voor welke diensten u betaalt. Dit is namelijk per appartementengebouw verschillend.

  • Heeft u teveel betaald? Dan krijgt u geld terug.
  • Waren de werkelijke kosten hoger? Dan moet u bijbetalen.

Berekening eindafrekening

We berekenen de eindafrekening servicekosten voor een kalenderjaar. Dus van 1 januari tot en met 31 december. Bent u tijdens het kalenderjaar verhuisd? Dan staat in het overzicht dat u van ons krijgt, voor welke periode wij de servicekosten afrekenen. Als u bijvoorbeeld op 1 mei bent verhuisd, dan berekenen we de servicekosten over de periode 1 januari tot en met 30 april.

Er zijn regels voor hoe wij de servicekosten mogen afrekenen met u. Deze regels staan in het beleidsboek nutsvoorzieningen servicekosten. U vindt de meest recente versie van het beleidsboek op de website van de Huurcommissie.

Afrekening via Ista

Rekenen we uw warmte af via Ista, dan kunt u tussentijds inzicht verkrijgen door u aan te melden via www.ista.nl en u registreren voor de Ista web portal. Ook kunt u via de website extra informatie vinden over hoe u de afrekening van Ista moet lezen. De afrekening van Ista wordt via ons verstrekt en is een bijlage bij de afrekening die u van BrabantWonen ontvangt. Ook worden er bespaartips gegeven.

Aanpassen voorschotten

Wij proberen de voorschotten altijd zo te berekenen dat u niet extra hoeft te betalen aan het einde van het jaar. Merken wij na een eindafrekening dat uw voorschot te hoog of te laag is, dan passen wij na de zomer uw voorschot aan.

Huismeesterkosten

Betaalt u huismeesterkosten in uw servicekosten? Dan is er een huismeester of een wijkbeheerder voor uw gebouw. Deze medewerker van BrabantWonen zorgt voor een schoon, heel en veilig gebouw om in te wonen. Natuurlijk wel samen met u en de andere bewoners.

Heeft u vragen over de ‘algemene ruimte’, zoals bijvoorbeeld de hal of de galerijen? Of zijn er problemen en overlast? Dan kunt u altijd bij de huismeester of wijkbeheerder terecht. De huismeesters of wijkbeheerders houden natuurlijk zelf ook hun gebouw in de gaten. Als dat nodig is, dan spreken ze bewoners aan op hun gedrag.

Is er voor uw gebouw een huismeester of wijkbeheerder? Dat staat in het gebouw wie dat is. Die staat ook op onze website, zodat u weet bij wie u kunt aankloppen.

Vraag en antwoord

Kan het ook zijn dat ik achteraf servicekosten moet bijbetalen?

Ja, dat kan. Elk jaar krijgt u een eindafrekening voor de servicekosten. U krijgt dan geld terug of u moet bijbetalen.

Mijn servicekosten kloppen niet. Wat nu?

Klopt het bedrag aan servicekosten niet in de brief met 'afrekening servicekosten'? Of heeft u een vraag over servicekosten? Neem dan contact met ons op.

Meer informatie

  • Delen