Hoe kunt u energie besparen?

Energie besparen en uw woonlasten verlagen kan op vele manieren. 

Belangrijk bericht over cv-ketels
natuurlijk samen

Energie besparen en uw woonlasten verlagen kan op vele manieren. 

 • Besparen op de douche

  Voor een warme douche moet het water eerst opgewarmd worden. Dat kost veel energie. Gebruik een waterbesparende douchekop en douche minder lang. U kunt hiervoor leuke douche-timers kopen.
 • Besparen op verwarming

  Verwarm alleen de kamers waar u verblijft. Houd ramen en deuren gesloten zodat niet alle warmte vervliegt. Maar dat heeft ook een nadeel: om vochtproblemen en schimmel te voorkomen is het belangrijk dat u ook af en toe goed ventileert. Hou de ventilatieroosters open, of zet af en toe een raam open. Het liefst als de zon lekker schijnt! 
  Zet de thermostaat een uur voordat u naar bed gaat al op 15 graden. Tip: plaats radiatorfolie achter uw radiatoren. Dan verdwijnt de warmte niet in de muur, de folie reflecteert de warmte terug de kamer in.
 • Besparen op uw lampen

  Wist u dat ledlampen 90% minder energie verbruiken dan gloeilampen en 7x zo lang meegaan? Let erop dat er geen lampen blijven branden in ruimtes waar u niet bent.
 • Zet apparaten niet op stand-by maar helemaal uit

  Veel elektrische apparaten hebben een stand-by stand. In de stand-by stand vindt er nog wel sluipverbruik plaats. Zet het apparaat dus helemaal uit. Laat ook de oplader van de telefoon niet in het stopcontact steken.
 • Houd uzelf warm!

  Draag binnenshuis een lekker warme trui en sloffen, leg een extra dekentje op de bank. Dan kan de thermostaat ook wat lager!

Adviesgesprek

Wilt u meer weten over hoe u kunt besparen? Vraag een keukentafelgesprek aan bij Brabant Woont Slim. Woont u in de gemeente Oss? Dan is dat zelfs gratis! Woont u in 's-Hertogenbosch? Kijk dan eens op de pagina van het Bossche Bespaarteam van de gemeente.