"Ik was de koning te rijk toen ik mijn hondje weer zag"
alle verhalen 25/10/2021

"Ik was de koning te rijk toen ik mijn hondje weer zag"

Nico van den Hurk (72) beleefde een tijdje terug een paar spannende dagen. De bewoner uit Oss verloor van het ene op het andere moment zijn hond uit het oog. Na stressvolle en verdrietige dagen kreeg hij een bevrijdend telefoontje.

Een donderdagochtend in oktober. Nico van den Hurk heeft net het bezoek gedag gezegd als hij erachter komt dat zijn hond Nina nergens te bekennen is. Ineens is hij haar kwijt. En niet voor eventjes. “Ik ging meteen de straat op”, vertelt Nico. “De hele wijk heb ik afgezocht. Ik heb geroepen, bijna vijftig kilometer door Oss gereden met de auto, maar het haalde allemaal niets uit. Ik was volledig in paniek en kon haar nergens vinden.”

Speurhonden

Nico is na uren zoeken ten einde raad. Van een familielid krijgt hij de tip om een bericht te plaatsen op de Facebook-pagina Waar is onze Angel?, een pagina waar je vermiste honden kan opgeven. Niet veel later meldt Asar Zoekhonden zich. De stichting komt Nico helpen zoeken met de inzet van speurhonden. Niet alleen op die donderdag, maar ook een dag later. “We hebben de hele wijk uitgekamd”, zegt Nico. “Maar het hielp niets. Ik voelde me vreselijk. Voor m’n gevoel ben ik zes jaar ouder geworden in twee dagen tijd. Ik bleef maar huilen en heb er twee nachten niet door geslapen. Op een gegeven moment had ik geen tranen meer over.”

Ruitje

Plots gaat Nico’s telefoon op zaterdagmorgen. Het is de stichting weer. “De mevrouw was gebeld door een man die een hond had horen blaffen in een leegstaand huis. Toevallig het huis dat precies naast dat van mij staat. Ik ging er snel heen. Ik heb Nina geroepen, maar hoorde en zag niks. Daarna heb ik de politie gebeld. Ze waren er binnen vijf minuten. De politie nam contact op met BrabantWonen, omdat het hun huis is.” Ze belden meteen wijkbeheerder Marjon Heeres, met wie de politie samenwerkt in de wijk. Marjon: “Handig, die korte lijnen tussen alle samenwerkingspartners in de wijken en BrabantWonen. Zeker als er spoed is, zoals nu. Ik had geen sleutel van het huis bij de hand, en wachten tot maandag, dat kon natuurlijk niet.” Nico: “Marjon was er snel uit: we kregen toestemming om een ruitje in te tikken.”

En inderdaad, daar is Nina. Helemaal alleen. Met volle vaart komt ze naar buiten. “Ze rende rechtstreeks naar huis, naar haar waterbak. Volgens mij dronk ze wel anderhalve liter. Ik was de koning te rijk. Er kwamen zoveel emoties los. Nina heeft er gelukkig niks aan overgehouden. Ze is nog net zo vrolijk als altijd.”

Klussers

Wat blijkt nu? Op de donderdagochtend dat Nico zijn hond voor het laatst zag, zijn er twee klussers in het leegstaande huis geweest. “De poort van mijn huis is waarschijnlijk opengewaaid. Nina is daarna bij het huis naar binnengelopen, omdat de voordeur open was. De klussers hebben haar niet gezien of gehoord. Ik was mantelzorger voor de mensen die er woonden. Vandaar dat Nina de weg naar hen altijd goed wist te vinden. Ik heb er geen moment aan gedacht dat ze daar kon zijn. Gelukkig is het allemaal goed afgelopen.”

Meer informatie