Nico en Annies woning is opgeknapt: ‘Alsof we een nieuw huis hebben’
alle verhalen 15/02/2024

Nico en Annies woning is opgeknapt: ‘Alsof we een nieuw huis hebben’

Als we huizen renoveren, heeft dat nogal invloed op het leven van onze bewoners. Nico (96) en Annie (87) schrokken dan ook toen we het project in de Van Ghentstraat/Karel Doormanstraat in Oss aankondigden. Hoe zou dat gaan? Onze projectopzichter Ben Smits schoot hen te hulp. Samen vertellen ze erover.

Nico en Annie zijn al 57 jaar trouwe bewoners van BrabantWonen. Ze zijn blij met hun huis aan de Van Ghentstraat en voelen zich er thuis. “Een grote renovatie aan onze woning vonden we in eerste instantie niet zo nodig”, vertelt Annie. “We hebben zelf de keuken al eens aangepakt en hadden het idee dat alles wel keurig op orde was.”

Altijd in overleg

Om goed te beoordelen wat Nico en Annie echt nodig hadden, ging Ben samen met een uitvoerder van aannemer Van Wijnen bij ze langs. Nico en Annie vertelden toen dat ze het niet noodzakelijk vonden om de badkamer, keuken en wc te laten opknappen. Ben: “Deze ruimtes waren inderdaad nog niet aan vervanging toe. En dus besloten we om het huis alleen te verduurzamen.” Daardoor voelden Nico en Annie zich begrepen. Annie: “Ze pakten alleen aan wat écht nodig was en dat was heel fijn voor ons.”

‘Het voelt als een nieuw huis’

Het huis van Nico en Annie heeft nu nieuwe ramen en kozijnen, nieuwe dakplaten en -pannen en mechanische ventilatie. “Het voelt alsof we een heel nieuw huis hebben”, zegt Annie. “Met prachtige ramen, deuren en kozijnen. Wat zijn ze druk bezig geweest. We zijn dik tevreden!”

Tijdens de renovatie ging Ben net wat vaker bij Nico en Annie naar binnen. Om even te kijken hoe het daar verliep. “Ja, dat doe je dan al snel”, legt hij uit. “Nico en Annie zijn op leeftijd en kunnen natuurlijk niet alles meer zelf. Dus hielpen we meteen ook met wat andere klusjes in huis. Zoals met een heg die in de weg stond, en een tuinhekje dat gerepareerd moest worden.”

‘Het viel mee’

Uiteindelijk vonden Nico en Annie de renovatie hartstikke meevallen. “Het was helemaal niet heftig om mee te maken. Dat kwam doordat alles zo goed georganiseerd was. En iedereen die hier aan het werk was, was erg vriendelijk”, zegt Annie. Alleen voor het vervangen van de kozijnen kwamen bouwvakkers binnenshuis. Die dag ging het echtpaar bij familie op bezoek, zodat ze niet in een koude woonkamer zouden zitten. Dat ging in goed overleg.

Dat bewoners soms toch opzien tegen een de renovatie, begrijpt Ben. “We merken dat vaker. Een grote verbouwing kost je zo drie weken, en is een inbreuk op je privacy.” Ben doet er dan alles aan om bewoners te helpen. Bij Nico en Annie lukte gelukkig dat goed, daar is Ben blij mee. “Ik vind het fijn om stress weg kunnen nemen bij de bewoners en om hen uiteindelijk te helpen aan betere woning. Dat geeft me een voldaan gevoel!”