Buurtaanpak en renovatie De Hofstad
nieuwsoverzicht 15/12/2021

"Ik mocht mijn eigen tegeltjes uitzoeken, hoe leuk is dat?!"

Eta Thümann (63) klopt aan bij de bouwkeet van de aannemer. Ze heeft nog wat vragen voor uitvoerder Albert over de renovatie van haar huis. Wanneer haar nieuwe keuken op de planning staat. En of het nog lang duurt voordat ze haar eigen plekje weer terugkrijgt. Gelukkig heeft Albert goed nieuws: volgende week is het meeste werk gedaan en zijn de werkzaamheden klaar.

"Ik mocht mijn eigen tegeltjes uitzoeken, hoe leuk is dat?!

Respect

Niet iedereen is altijd zo vriendelijk en begripvol als Eta. Het is ook niet niks. De renovatie geeft onrust, rommel en geluidsoverlast. Albert: “Toch proberen we het met z’n allen zo leefbaar mogelijk te houden. De frustratie van sommige mensen is begrijpelijk. Zolang we respectvol met elkaar omgaan komen we daar heus wel uit. Samen maken we De Hofstad mooier”.

Mooi huis, fijn thuis

Eta sluit zich aan bij Albert: “We moeten gewoon blij zijn dat we zo’n mooi huis terugkrijgen, ook al is het even behelpen. Ik heb een nieuwe keuken, badkamer en toilet. Én ik mocht mijn eigen tegels uitzoeken, hoe leuk is dat?!” Over de woonomgeving heeft ze nog wel een paar tips. Die geven we dan ook door aan de werkgroep ‘Groen? Gaan we doen!’.

Op weg naar De Hofstad

Als kind van 6 jaar kwam ze in 1964 samen met haar ouders vanuit Indonesië naar Nederland. Haar ouders moesten hals over kop het land verlaten. En zo belandde ze in haar zomer- kleertjes in een winters Elshout. Een jaar later verhuisde het gezin naar Den Bosch. Eta woonde op verschillende plekken in en om de stad. “Ik woon nu een jaar of 6 in De Hofstad en dat bevalt me goed. Niet dat ik de deur platloop bij de buren, maar we groeten elkaar en helpen elkaar als het nodig is, en dat is fijn”, vertelt ze met een lach op haar gezicht. Nu de bouwvakkers bij haar binnen aan het werk zijn, logeert ze bij een vriendin. “Heel gastvrij van haar, maar ik verlang ook wel weer naar mijn eigen plek”, bekent Eta.

Huis in de steigers

Het huis van Eta valt in fase 2 van de totale renovatie. “Bij het uitkomen van deze krant zit ze er weer warmpjes bij en kan ze lekker aan de slag in haar nieuwe keuken”, zegt Albert. Hij begeleidt namens Caspar de Haan de renovatie binnenshuis. Eta en Albert kunnen het goed met elkaar vinden. Albert: “We pakken toch zo’n 3 weken iemands huis af, daar is vertrouwen voor nodig.” En dat vertrouwen geeft hij haar. Ook met Janneke, de bewonersconsulent, voelde Eta direct een klik. “Toen ik voor de renovatie mijn keuken leeg moest halen, heb ik de rijsttafel die nog in mijn vriezer lag met bordjes en al naar de keet gebracht. Zo blij ben ik met die mensen. Als het werk gedaan is, breng ik er nog één”, zo belooft de zorgzame Eta, “want dat hebben ze zeker verdiend.” Albert verheugt zich er al op, want koken dat kan ze. Ze heeft er zelfs haar werk van gemaakt. Sinds twee jaar werkt ze met veel plezier als kookmaatje bij zorgcentrum de Grevelingen.

“We pakken 3 weken iemands huis af, daar is vertrouwen voor nodig.”

Meer informatie

  • Delen