Citadelhofje
nieuwsoverzicht 03/10/2023

BrabantWonen besluit Citadelhofje te slopen

BrabantWonen heeft besloten de 15 huurwoningen aan de Citadellaan, ook wel bekend als het Citadelhofje, te slopen, om zo plaats te maken voor vervangende nieuwbouw. Het besluit is genomen vanwege de beperkte mogelijkheden om de woningen toekomstbestendig te maken in combinatie met de kans om veel meer betaalbare huurwoningen te realiseren in dit gebied. We hebben de bewoners van het hofje op 3 oktober op de hoogte gebracht.

Citadelhofje

Harrie Windmüller, bestuurder van BrabantWonen: “Hoewel we nog geen concreet ontwerp hebben, weten we al wel dat we op deze locatie een groot aantal nieuwe sociale huurwoningen kunnen bouwen. Daarom kiezen we ervoor dit besluit niet langer voor ons uit te schuiven. Hiermee nemen we de onzekerheid weg, waar de bewoners al een aantal maanden mee te maken hebben en bieden we hen perspectief.”

Bewonersverhuisregeling biedt perspectief

Door een sloopbesluit te nemen kunnen we met bewoners in gesprek en afspraken maken in de vorm van een bewonersverhuisregeling. Dit is een regeling waarin afspraken staan over een vervangende woning, een verhuisvergoeding en eventuele begeleiding naar een nieuwe woning. Zo krijgen bewoners bijvoorbeeld een verhuisurgentie, waarmee ze zowel in de stad als elders in de regio een nieuwe woning kunnen zoeken.

Einde aan de onrust

Begin dit jaar ontstond er onrust over de woningen aan het hofje. Het beeld was ontstaan dat de woningen moesten wijken voor het Design Museum. Harrie Windmüller betreurt die onrust. “Een museum is voor ons nooit een argument om over te gaan tot sloop. De woningen hebben een beperkte kwaliteit en zijn niet verantwoord toekomstbestendig te maken. Een sloopbesluit zouden we om die reden waarschijnlijk in een later stadium ook hebben genomen. Een ander belangrijk argument is dat we veel meer sociale huurwoningen kunnen realiseren op een plek waar er nu 15 staan.” BrabantWonen hoopt met dit besluit een einde te maken aan de onrust en onzekerheid.

“Natuurlijk realiseren we ons dat dit besluit ingrijpend is voor bewoners. Zeker voor diegene die er al jaren wonen en fijn contact hebben met hun buren. Onze medewerkers hebben de afgelopen maanden regelmatig contact gehad met de bewoners. Een aantal bewoners had het liever anders gezien. Maar er zijn ook bewoners die juist blij zijn met de kans op een andere, kwalitatief betere en duurzame woning via de urgentieregeling.”

De komende weken gaat BrabantWonen met de bewoners aan de slag om tot een goede bewonersverhuisregeling te komen.

  • Delen