nieuwsoverzicht 11/12/2019

Een circulaire economie mogelijk maken door samenwerking

Maandag 9 december zette Rob Bogaarts bij Mitros in Utrecht zijn handtekening namens BrabantWonen onder de GIO inkoopsamenwerking. Naast het inkoopvoordeel, wil BrabantWonen met deze samenwerking circulariteit binnen ons dagelijks onderhoud mogelijk maken.

Een circulaire economie mogelijk maken door samenwerking

BrabantWonen sluit aan bij inkoopsamenwerking GIO

De GIO inkoopsamenwerking is in 2016 gestart door woningcorporatie Mitros en onderhoudsbedrijf VOC van woningcorporatie Portaal. Gezamenlijk kopen zij, net als BrabantWonen, hun onderhoudsmaterialen in bij Mastermate. Met haar service- en onderhoudsconcept neemt Mastermate de complete voorraad, bevoorrading en monitoring van de materialen voor het dagelijks onderhoud uit handen. In 2018 sloten woningcorporatie Bo-Ex (Utrecht) en onderhoudsbedrijf Vastgoed Service (Delft) zich aan.

Waarom vinden wij het belangrijk om bij deze inkoopsamenwerking aan te sluiten?
Joris van Lokven, manager Dagelijks Onderhoud antwoordt hierop: “Natuurlijk is door het gezamenlijke inkoopvolume een financieel voordeel voor ons te behalen. Maar de voornaamste reden om bij deze inkoopsamenwerking aan te sluiten is dat we met deze partijen de markt in beweging kunnen brengen op het gebied van duurzaamheid. Er zijn grote slagen te maken door circulariteit in het beheer van woningen werkelijk betekenis te geven. We merken hoe lastig het is om als relatief kleine partij onze leveranciers in beweging te brengen en mee te denken in circulaire oplossingen. Door samen een vuist te maken, krachten te bundelen en met de leverancier naar oplossingen te zoeken op het gebied van circulariteit kan je heel ver komen. Je hebt elkaar namelijk nodig om stappen te maken. Dat kan je niet alleen.

Marktplaats voor woningcorporaties
Naast een gezamenlijke inkoop en daar circulaire eisen aan te stellen, gaan we in deze samenwerking ook onderzoeken of het mogelijk is om een cirkel te maken met materialen afkomstig uit bijvoorbeeld sloop- of renovatieprojecten, zoals toiletpotten, wastafels, hang- en sluitwerk en deuren. Een soort Marktplaats. Omdat alle partijen met Mastermate samenwerken, met een centraal gelegen distributiecentrum, zien we daar zeker mogelijkheden.

Meer informatie