Flexwoningen Aartshertogenlaan
onze projecten
Nieuwbouw

Flexwoningen op tijdelijke locaties

De druk op de woningmarkt is al enige tijd erg hoog. Er zijn meer mensen op zoek naar een sociale huurwoning dan dat er woningen zijn. Hierdoor moeten mensen soms heel lang wachten voordat ze in aanmerking komen voor een woning. Samen met de gemeentes waar wij woningen hebben, werken we hard aan oplossingen.

Eén van deze oplossingen zijn flexwoningen op tijdelijke locaties. Met deze woningen verlagen we de druk op de woningmarkt. Deze flexwoningen hebben namelijk als voordeel dat ze in een zeer korte periode gerealiseerd kunnen worden. Daarbij is een flexwoning een interessante optie voor mensen die met spoed op zoek zijn naar een woning.

Wat zijn flexwoningen?

Een flexwoning is meestal een studio of een kleine woning met 1 of maximaal 2 slaapkamers. Omdat de bouwtijd en procedures korter zijn, kunnen de tijdelijke woningen in minder dan 1 jaar staan. Dat is veel korter dan de 5 tot 7 jaar die normaal nodig is voor het bouwen van een woning. Hierdoor kunnen we in een korte tijd een groot aantal woningen realiseren.

Een flexwoning wordt volledig geproduceerd in een fabriek. Via een speciaal transport komen de woningen kant-en-klaar op de locatie, waarna ze vakkundig op hun plaats worden gezet. Daarna is het een kwestie van afmonteren en aansluiten op riool, water en elektriciteit. Meestal staan de flexwoningen 10 tot 15 jaar op een tijdelijke locatie. Na die periode worden ze verplaatst.

Voor wie zijn deze woningen?

Flexwoningen zijn bedoeld voor één- tot tweepersoonshuishoudens die met spoed een woning zoeken. Dit zijn mensen die snel een woning nodig hebben, maar buiten de urgentieregeling vallen. Eigenlijk een groep die vaak tussen wal en schip valt. Denk aan mensen die gescheiden zijn of iemand die uit het buitenland terugkeert. Maar ook jongeren, die te kort ingeschreven staan om voldoende inschrijftijd op te bouwen.

Er is nog geen nieuwsbericht geplaatst.

Bewoners van flexwoningen krijgen een tijdelijk huurcontract. Hoe werkt dat precies?

De woningen dienen als tijdelijke oplossing. De huurovereenkomst wordt aangegaan voor bepaalde tijd en kan niet langer duren dan de duur van de omgevingsvergunning (maximaal 15 jaar). We benadrukken bij de kandidaten dat de te huren woning een tijdelijke oplossing is.

Bij de start van het huurcontract behouden de bewoners de inschrijftijd die zij al hadden opgebouwd bij WoonService Regionaal. Tijdens de huurperiode bouwen ze de inschrijftijd verder op, zodat zij na enige tijd kunnen doorstromen naar een permanente huurwoning. 

BrabantWonen biedt geen woning aan wanneer de huurovereenkomst afloopt. Tijdens de huurperiode is het wel mogelijk door een medewerker van BrabantWonen ondersteund te worden bij het vinden van nieuwe huisvesting.

Meer informatie