"We willen oudere mensen achter de voordeur vandaan halen"
alle verhalen 27/07/2023

"We willen oudere mensen achter de voordeur vandaan halen"

Gezellig bijkletsen met al je buren, terwijl je met een wijntje in je hand meedanst op de vrolijke klanken van Frank Ferrari. Je leest het al: het zomerterras van flat De Lindenboom in 's-Hertogenbosch was een groot succes!

Organisatietalent

Het bestuur van flat De Lindeboom heeft weer alles uit de kast getrokken om een waanzinnige activiteit voor haar bewoners neer te zetten. Want zo’n knalfuif komt niet vanzelf van de grond. En dat heeft Ellen van Linder, één van de organisatoren, geweten: “We hebben met een groep vrijwilligers alles van top tot teen geregeld: de partytent, de meubels, de band, het eten, de vergunning, de subsidies… Het was een flinke klus, maar vooral dankzij de hulp van gemeenteraadslid Paul Kagie en betrokken vrijwilliger Dries Kemme zag het terrein er pico bello uit.”

En die goede voorbereiding werd beloond. “Iedereen was zó enthousiast”, vertelt Ellen. “We hadden tachtig stoelen geregeld en kwamen er uiteindelijk zelfs tien te kort. Dat hadden we niet verwacht, omdat het weer niet geweldig was. Maar hieruit blijkt ook wel weer dat de bewoners allemaal zin hebben in gezelligheid. Ons doel is oudere mensen achter de voordeur vandaan halen en dat is tijdens het zomerterras weer goed gelukt!”

Iedereen is welkom

Niet alleen de bewoners van De Lindeboom zijn welkom tijdens de activiteiten in De Lindenboom. Iedereen die zich geroepen voelt, mag meedoen. “Voor het zomerterras hebben we bij alle omliggende flats flyers uitgedeeld en posters opgehangen”, zegt Ellen. “Het is belangrijk om de hele buurt erbij te betrekken. Iedereen heeft namelijk behoefte aan dit soort dagen.”

“De Kruiskamp is een gemengde wijk”, legt Ellen uit. “Verschillende nationaliteiten en leeftijden leven hier met elkaar. En dat is ontzettend leuk, maar we hopen dat deze groepen in de toekomst nog meer sámen leven en elkaar in De Lindenboom opzoeken.”

Een vol programma

“Tijdens het zomerterras was er voldoende te doen voor iedereen”, zegt Ellen. “Wel activiteiten die eventueel lekker op de stoel uitgevoerd kunnen worden, want niet alle bewoners hebben de kracht of zin om te staan. Maar er was natuurlijk wel een mooie dansvloer aanwezig voor de mensen die met de voetjes van de vloer wilden.” Naast het meezingen en -dansen met de band Matchbox, konden deelnemers ook nog de nodige prijzen winnen. “De loterij was een groot succes! Mensen vonden het zelfs zo leuk dat toen we voorstelden een potje bingo te doen, iedereen aangaf liever nog een ronde loterij te doen. En zo gezegd, zo gedaan.”

Van evenement naar evenement

Zo’n dertig jaar geleden werden de eerste activiteiten door de bewonersgroep van De Lindenboom georganiseerd. “Destijds kreeg de flat een ontmoetingsruimte van BrabantWonen en dat is heel belangrijk gebleken voor de contacten van de bewoners onderling”, vertelt Ellen. “De afgelopen jaren zijn hier bingoavonden, vrijdagmiddagborrels, kaartcompetities en pingpongtoernooien georganiseerd. En ieder jaar wordt de animo alsmaar groter.”

Het zomerterras komt dit jaar niet meer terug, maar de rest van 2023 zit de bewonersvereniging zeker niet stil. “Binnenkort hebben we nog een BBQ en eens in de twee weken vinden frietmiddagen plaats. Voor een klein prijsje komen mensen hier wat eten en drinken. Dit wordt nu echt heel goed bezocht, maar ook de allereerste keer stonden er ruim 25 mensen op de stoep. Dat zegt denk ik genoeg over hoeveel behoefte de bewoners hebben aan aanspraak met hun buren.”

Gezelligheid alom

“Verschillende mensen kwamen per toeval langs het zomerterras en haakten aan”, vertelt Ellen. “Zelfs de bekende zanger Frank Ferrari kwam plots langs! Hij sprong achter de microfoon en zong een paar liedjes. Dat vond iedereen natuurlijk prachtig.” En naast de bijzondere ontmoeting tussen Frank Ferrari en de bewoners, vielen er nog meer gesprekken op: “Niet doorvertellen, maar volgens mij zijn er zelfs wat nieuwe liefdes onder bewoners ontstaan!”