‘We willen helemaal van het gas af’
alle verhalen 16/12/2022

‘We willen helemaal van het gas af’

Jos en Hanita Draad wonen al 35 jaar in de Hertogin Sophiastraat in Oss. Ze hadden altijd een gaskachel. Nu verwarmen ze hun huis op een heel andere manier: met elektrische panelen die aan het plafond hangen. “Het is heerlijk. Voel maar, het is alsof de zon op je hoofd schijnt.” 

Jos pakt zijn warmtemeter en richt ‘m naar het plafond

“Je haalt eigenlijk de zon in huis”, zegt Jos lachend. Hij pakt zijn warmtemeter en richt ‘m naar het plafond. “21 graden.” Dan richt hij de meter op de salontafel: “19 graden. Het tafeltje zal snel warmer zal worden, nu het paneel aanstaat. Dit zijn infraroodpanelen en die verwarmen geen lucht, maar objecten in de omgeving. Als het paneel uitstaat, geven de meubels nog lang warmte af. Denk aan een muur waar de zon op heeft geschenen.”

Eigen inrichting

Jos en Hanita houden alles graag zoveel mogelijk zelf in de hand. Bij de vernieuwing van de keuken, een paar jaar terug, kozen ze bijvoorbeeld voor een heel eigen inrichting. “We wilden onze keuken helemaal naar onze zin maken, omdat wij daar jaren plezier van hebben”, vertelt Jos. “We zien daarbij geen verschil tussen een huur- of koopwoning. Dus daar investeren we graag in.”

In de keuken kwam een inductiekookplaat. Daarboven hangt nu nog een geiser, maar die wordt binnenkort vervangen door een warmtepomp-waterverwarmer. Jos en Hanita willen uiteindelijk helemaal van het gas af. Hanita: “Dat is goedkoper en beter voor het milieu. Daarom hebben we nu infraroodpanelen in plaats van een gaskachel of centrale verwarming (cv). BrabantWonen wilde ons aansluiten op de cv, maar wij rekenden uit dat onze jaarlijkse kosten dan stijgen. Ze zouden de cv ook boven aanleggen, terwijl we daar nog nooit verwarming hebben gehad. Dan stijgt het gasverbruik snel.”

Toen hun twee dochters nog thuis woonden en boven huiswerk maakten, stond er een elektrisch kacheltje aan hun voeten. Jos: “Gelukkig is dat niet meer nodig. Vanaf het moment dat ze uit huis gingen, daalde de hoogte van onze energierekening behoorlijk. Ze zaten ook altijd zo lang in bad!” Hanita vult aan: “Van het geld dat we bespaarden, gingen we lekker op vakantie.”

Geweldige tip

Het stel had nog een andere reden om niet voor cv te gaan. Ze hadden geen zin om elke dag aan te moeten kijken tegen de cv-buizen die langs de muren lopen. Het plan was eerst om het huis te verwarmen met een airco, maar de leverancier adviseerde infrarood-panelen. Jos: “Dat was een geweldige tip. Airco’s zijn groot, maken herrie en verwarmen op een minder prettige manier.”

Jos en Hanita namen contact op met BrabantWonen om hun plan voor de infraroodpanelen voor te leggen. “Dat moet”, zegt Jos. “Alles wat je in huis aanpakt, moet je eerst bespreken met BrabantWonen. Helaas konden zij zich in eerste instantie niet vinden in ons plan. Daarom stuurde ik spontaan een mailtje erover naar het televisieprogramma Radar. Zij pikten ons idee op en daardoor werd alles alsnog in gang gezet door BrabantWonen. Dat was superfijn! Het bleek dat we de eerste bewoners waren die dit wilden.”

Energiecoaches

De stijging van de energiekosten door de panelen trekt het echtpaar recht met de opbrengst van de zonnepanelen die ze huren. Hanita: “Wij staan open voor verandering en hebben ons er eerst goed in verdiept. Dat viel BrabantWonen ook op.” Jos: “BrabantWonen heeft gevraagd of ik energiecoach wil worden en ik zit inmiddels in een groep waarin ik vertel over mijn ervaringen met duurzaamheid.” Af en toe staan er mensen op de stoep die de infraroodpanelen van Hanita en Jos even willen voelen. “Al bijna tien mensen zijn langsgeweest. Heel leuk!”

Meer informatie