Studenten wonen ‘gratis’ in Sterrebos door activiteiten met medebewoners
alle verhalen 20/12/2022

Studenten wonen ‘gratis’ in Sterrebos door activiteiten met medebewoners

In ruil voor een woonplek zet Senna (19) zich bijna dagelijks in voor haar medebewoners in Sterrebos. Samen met Janlie en Douwe, twee andere studenten, doet ze van alles voor de bewoners in het Osse complex. “Mensen zijn heel dankbaar als ik langskom.”

Toen Senna twee jaar geleden haar ouderlijk huis wilde verlaten, leek het haar leuk om te wonen met ouderen. Ze tikte het in op Google en kwam uit bij Connect Generations. “Dat is een organisatie die studenten verbindt met ouderen”, vertelt Senna. “Ze bieden je een woonplek aan bij een woon- of zorgorganisatie in ruil voor vrijwilligerswerk. Ik schreef me meteen in. Doordat BrabantWonen samenwerkt met Connect Generations, kon ik in Sterrebos in de Ruwaard wonen.”

Dertig uur aan activiteiten

Dertig uur per maand doen de studenten verschillende dingen met bewoners. Dat gaat van een spelletjesavond en even kletsen tot technische ondersteuning. “Bewoners kunnen een briefje in onze brievenbus doen als ze hulp nodig hebben, of ze spreken ons gewoon aan”, zegt Senna. “Ze weten ons steeds beter te vinden! Laatst gaf een bewoner aan dat ze behoefte had aan een wandeling in het park. Nu loop ik één keer per week een rondje met haar. Mevrouw in de rolstoel, ik duwen en ondertussen fijne gesprekken voeren. Daar word ik heel blij van.”

Bewoners bij elkaar brengen

Senna, Janlie en Douwe wonen samen in een appartement in Sterrebos en delen een keuken. De activiteiten die ze met bewoners doen, draaien vooral om gezelligheid. “We willen bewoners bij elkaar brengen en ervoor zorgen dat mensen minder eenzaam zijn. We zijn daar ook bewust mee bezig. Dan gaan we bijvoorbeeld bij elkaar zitten om nieuwe ideeën te bespreken. Bewoners zijn heel blij als we langskomen. Een van de bewoners zegt elke keer: ‘Ik vond het zo leuk en gezellig dat je er was. Ik keek er echt naar uit dat je kwam en heb nu al zin in de volgende keer.’ Daar doe ik het voor.”

Handgeschreven kerstkaarten

Ook in het kader van Kerstmis zaten de studenten niet stil. “We hebben de ingang en kiosk versierd met leuke kerstversiering. Toen we daarmee bezig waren, liepen bewoners langs. Ze waren meteen enthousiast! Ook hebben we bij alle bewoners – dat zijn er ongeveer 235 – een handgeschreven kerstkaart in de brievenbus gedaan. We wilden namelijk laten weten dat we er voor onze buren zijn en wensten ze uiteraard fijne feestdagen en een gelukkig 2023.”