“Mooi als er contact ontstaat via een paar bloemetjes”
alle verhalen 05/12/2023

“Mooi als er contact ontstaat via een paar bloemetjes”

Als een feestelijke polonaise trekt de Groene Gevelkaravaan door de Eikendonk in Den Bosch. Steeds meer mensen haken aan. Of ze nu huren bij BrabantWonen, of huiseigenaar zijn. Ze planten groen, en leren hun buren kennen. Zo ziet Vivian van Rootzelaar, wijkbeheerder, het voor zich in de komende jaren. Net als buurtbewoner Hans. “Door samen te tuinieren weten mensen elkaar te vinden. Daar help ik graag aan mee.”

Ook zo’n geveltuin?

Regelmatig organiseert BrabantWonen geveltuintjesmiddagen. Zo ook in de Eikendonk. Tijdens zo’n middag benaderden buurtbewoners Vivian over een aantal kale kopgevels waar zij tegenaan kijken. Ze vragen haar of BrabantWonen die muur misschien kan vergroenen. Een goed idee, vindt Vivian. Zeker als buurtbewoners zelf bijdragen aan het aanleggen en onderhouden van zo’n groene gevel. En dus maakt ze een rondje langs de omwonenden van de eerste gevel die ze wil aanpakken. Ze krijgt enthousiaste reacties: veel buurtbewoners doen graag mee.

Voorloper

Een van hen is Hans (72), die jaren ervaring heeft met geveltuintjes. Toen hij zo’n twintig jaar geleden naar de wijk verhuisde, was de hoeveelheid steen hem een doorn in het oog. “Ik verlangde heus geen hele oerwouden. Maar ik wilde wel meer groen. Dus begon ik als een van de eersten mijn eigen geveltuintje. Daarvoor vroeg ik zelf de vergunning aan, groef wat in de aarde om ruimte te maken, zorgde voor goede ondersteuning en plantte mijn eerste plantjes.”

“Al raap ik maar een paar blaadjes, ik kom altijd wel in contact”

Hans’ geveltuin wordt al snel een groot succes. “Al ga ik maar heel even naar buiten, om een paar blaadjes te rapen, ik kom altijd wel in contact. Zelfs in het begin kreeg ik al veel complimenten. Toen dacht ik zelf soms: wacht nou nog een paar jaar, het wordt nog veel beter. Aan die reacties van buurtgenoten merk ik dat er veel animo is voor dit type groen in de wijk. Mensen kwamen ook met plantjes aan, voor in mijn tuintje. Maar ik ga geen park aanleggen, hè. Ik ken mezelf: groter dan dit tuintje hoeft van mij niet.”

Tuinadviseur

Dat vertelt Hans ook aan Vivian, als zij hem vraagt om mee te doen bij de geveltuinen van de Groene Gevelkaravaan. “Ik kan op mijn leeftijd geen extra tuin meer onderhouden. Maar ik deel graag wat ik in al die jaren heb geleerd. Bijvoorbeeld over de planten die je het best kunt gebruiken, want dat hangt af van hoeveel zon de muur krijgt. En als je goed kiest, kun je bijna het hele jaar bloeiende planten hebben. Verder moet je een beetje nadenken over verschillende hoogtes.”

Ieder z’n ding

Dat Hans zelf niet op z’n knieën gaat tuinieren is geen enkel probleem. Andere buren geven tijdens een kennismaking in de buurthuiskamer juist aan dat zij wel willen sproeien, snoeien of onkruid weghalen. “Er kwamen zoveel goede ideeën en wensen op tafel,” vertelt Vivian. “En iedereen pakte zijn rol in het projectgroepje voor de eerste groene gevel.

Gemeente en aannemer

Ondertussen legde Vivian zelf contact met de gemeente om de juiste vergunningen te krijgen. En schakelde ze een aannemer in om een goede basis te maken voor de jonge beplanting. “Ook dat was trouwens op aanraden van Hans”, vertelt ze.

“De geveltuinen moet je in het begin ondersteunen met goed materiaal, zodat ze de tijd krijgen om sterk te worden”

“Dat klopt”, vult Hans aan. “Je wilt dat zo’n geveltuin de tijd krijgt om sterk genoeg te worden om bijvoorbeeld stevige wind aan te kunnen. Dat vraagt om professioneel materiaal, en goede verbindingen met het huis.”

Eerste aanplantdag

Na alle voorbereidingen is op 18 november 2023 de eerste aanplantdag van de Groene Gevelkaravaan in de Eikendonk. BrabantWonen organiseert de dag samen met Transfarmers en Farent. Ondanks het slechte weer, komen veel buurtbewoners langs om de eerste planten in de grond te zetten. Of om samen met de tuiniers en andere buurtbewoners een kopje koffie of thee te drinken. Voor kinderen liggen er bouwpakketjes klaar om hun eigen vogelhuisje in elkaar te zetten en te beschilderen. Ook die krijgen een plek aan de groene gevels in de Eikendonk.

Elkaar vinden in de tuin

Volgens Hans brengt het veel goeds om samen te werken aan een groene wijk. “Hoe mooi is het als er contact ontstaat via een paar bloemetjes. In de vernieuwde Eikendonk wonen veel jonge gezinnen. Van sommige ken ik hun ouders, omdat die eerder in de wijk woonden. De jonge mensen moeten elkaar voor mijn gevoel nog een beetje vinden. Samen tuinieren verbindt. En daar draag ik dus graag aan bij.”

Wilt u ook groene zijgevels in uw buurt?
Meld u aan op de pagina De Groene Gevelkaravaan hieronder. Dan kijken we samen met u naar de mogelijkheden.

Meer informatie