Krachtige kunst voor een nieuw thuis
alle verhalen 07/09/2023

Krachtige kunst voor een nieuw thuis

Niet veel mensen voelen zich zó verbonden met hun woning, dat zij een deel daarvan laten tatoeëren op hun lichaam. Het is al helemaal bijzonder als die woning ook nog eens ver verwijderd is van je geboorteplek. Toch is dit wat Elias Zendinan besloot te doen toen hij naar Veghel kwam.

Een woonplek die diversiteit omarmt is ontzettend waardevol, dat weet Elias als geen ander. Zo’n twee jaar geleden kwam hij vanuit Irak naar Nederland. Nu woont hij met plezier in Veghel, waar hij een mbo-opleiding volgt en met passie voetbalt bij Blauw Geel. In zijn appartement in wooncomplex de Thuishaven vond hij een nieuw thuis.

De Thuishaven

Een aantal maanden geleden opende de Thuishaven officieel zijn deuren. Dit gebouw was voorheen een zorgcentrum voor ouderen, nu is het omgetoverd tot een appartementencomplex voor jongeren. De helft van de appartementen is beschikbaar gesteld aan jongeren uit de regio Veghel. De andere helft biedt plek aan jongeren die onveilige situaties in hun thuisland zijn ontvlucht.

De binnenkant van het gebouw heeft flinke veranderingen ondergaan. De woonruimtes voor ouderen zijn omgebouwd tot appartementen voor de nieuwe bewoners. Om het wooncomplex een échte thuishaven te maken, is BrabantWonen in samenwerking met kunstenaar Erik Vink een stapje verder gegaan. In de centrale hal van het complex hebben ze een groot schilderkunstwerk geplaatst, dat de diversiteit van de bewoners viert.

Symbool voor de bewoners

Erik vind het belangrijk dat mensen zichzelf herkennen in zijn werk. Daarom werkt hij nauw samen met anderen voor zijn sociale kunst. Zo ook bij de Thuishaven. “Hij vroeg aan iedereen wat hun verhaal was”, vertelt Elias. Bewoners kozen vervolgens zelf een symbool dat betekenisvol is voor hen. Deze symbolen zijn verwerkt in het kunstwerk.

Speciaal voor Elias, die dol is op voetbal, schilderde Erik een voetballer. Dat bleek een schot in de roos. Elias vond de schildering zo mooi gelukt, dat hij het kunstwerk liet vereeuwigen als tatoeage. “Het is bijzonder dat Erik speciaal voor mij zoiets heeft gemaakt”, zegt Elias.

Ondertussen voelt Elias zich al helemaal thuis. Het kunstwerk draagt daar zeker aan bij. “Ik vind het schilderij echt mooi”, vertelt hij. Zo blijkt hoe een klein gebaar een groot verschil kan maken om iemand op zijn plek te laten voelen.