Jong geleerd, oud gedaan: Eliyah (8) helpt bij renovatie in Oss
alle verhalen 18/12/2023

Jong geleerd, oud gedaan: Eliyah (8) helpt bij renovatie in Oss

Aan de Burgmeester Ploegmakerslaan in Oss renoveren we op dit moment samen met bouwbedrijf Huybregts Relou twintig huizen. Eén van onze jongste huurders is daar maar wat blij mee. Als Eliyah Shlomo (8) geen school heeft, dan is hij buiten bij zijn maten van het project te vinden. Niet om te spelen, maar om mee te helpen en meer te leren over wat er allemaal gebeurt. Iedereen die er werkt, kent Eliyah en let op hem. Voorman René Hendrix vindt het bijzonder. “Hij is de toekomst van de bouw.”

Elke dag als de school uit is, racet Eliyah naar huis, trekt hij zijn werkbroek aan, zet hij zijn helm op en gaat hij direct twee deuren verder. Op huisnummer 39 is hij kind aan huis. Het pand is tijdelijk het kantoor waar wij samen met Huybregts Relou de renovatie coördineren. Eliyah ziet het als zijn eigen kantoor. Zijn moeder Stephanie DeSantis vertelt: “Op woensdagen is om 12.00 uur zijn school uit. Dan zegt hij: mam, wil je mijn boterhammen smeren?” René: “Dan is de schaft hier, Eliyah hoort daar helemaal bij.”

‘Een echte helm’

Vandaag mag Eliyah speciaal voor het interview een blauwe helm op. “Een echte,” zegt hij. Normaal gesproken draagt hij een witte helm. Al onze huurders kregen voor het project startte een pakketje om de bouwwerkzaamheden voor te bereiden. Daar zat onder meer die witte bouwhelm in. “Bij ons thuis is er meteen maar één iemand die de helm draagt,” aldus Stephanie.

Zand, kruiwagen en gereedschap

Met die helm begon het. Omdat we Eliyahs huis ook renoveren, was het contact met BrabantWonen en de werkmannen al snel gelegd. Eliyah toonde interesse in het project. René: “Hij is niet zo maar een spelend kind, maar is echt geïnteresseerd in de bouw. Hij loopt buiten met onze opruimer Murphey mee en helpt dan met ongevaarlijke klusjes zoals zand scheppen, de kruiwagen sjouwen en gereedschap brengen. Zijn veiligheid vinden we het belangrijkst. Gaat Murphey bijvoorbeeld zagen, dan is Eliyah daar niet bij. We letten allemaal op hem. De bouwplaats is geen speelplaats.”

“Dat weet Eliyah heel goed,” vult Stephanie aan. “Hij neemt het heel serieus, merk ik. Hij noemt het helpen zijn werk. Als ouders hebben we ook regeltjes met hem afgesproken. Zo mag hij nergens naar binnen. En toen er een steiger in onze eigen achtertuin stond, mocht hij daar niet op.”

Later bouwvakker of Piet

Dat vond Eliyah jammer. Maar hij snapt het ook. Er zijn nog genoeg andere interessante dingen voor hem. Wat hij het leukst vindt aan de bouw? “Alles,” zegt hij. “Het buiten en het samen zijn. En dat je al je gereedschap aan je riem kan hangen. En een gave werkbroek hebt. Later wil ik in de bouw werken. Of Piet worden, dat weet ik nog niet.”

"Later wil ik in de bouw werken"

Sinterklaas had dit jaar een kort lijntje met de timmerman van het project. Hij maakte in opdracht van Sint en Piet een gereedschapskist voor Eliyah. “Kijk, ik heb dit gekregen,” vertelt Eliyah, terwijl hij trots zijn kistje laat zien en een elektrische speelgoedzaag demonstreert. “Het is een zaag! Hij gaat heel snel op en neer. Het coolste vind ik de laser.”

“Zijn reactie zal ik niet snel vergeten,” vult René aan. “Hij was oprecht zo blij.” Het enthousiasme en de interesse die Eliyah in de bouw heeft, vindt René mooi. “We hebben nog nooit meegemaakt dat iemand op zo’n jonge leeftijd uit zichzelf al zo enthousiast is over de bouw. We zijn allemaal papa, dus dat doet iets met ons.”

Interesse, veiligheid en ontwikkeling

De situatie is volgens René uniek. “Projectopzichter Ninette Verhofstad van BrabantWonen denkt met ons mee,” zegt hij. “Dat is fijn. Bij andere projecten zouden we sneller te horen krijgen dat men hier niet in meegaat. Ik heb weleens bordjes opgehangen met ‘verboden voor kinderen’. Dat hoeft hier gelukkig niet. Ook omdat er verder geen kinderen zijn die hier spelen. Natuurlijk zijn we ons ervan bewust dat er veel gebeurt op de bouwplaats. Daar blijven we op letten.”

"Alle mensen van BrabantWonen en Huybregts Relou gaan zo leuk met hem om"

Moeder Stephanie merkt dat en is daar dankbaar voor. “Alle mensen van BrabantWonen en Huybregts Relou gaan zo leuk met hem om. Ik vind het mooi om te zien hoe ze een mouw weten te passen aan zijn interesse, veiligheid en ontwikkeling. Dat geeft Eliyah meer zelfvertrouwen.”

‘Mag ik mee?’

De werkzaamheden bij dit project in Oss zijn nog tot de kerstvakantie. Daarna moet Eliyah zijn maten van de bouw missen. Zij gaan dan aan een nieuw project werken. “Wij gaan hém ook missen!” zegt René. Waarop Eliyah hoopvol vraagt: “Mag ik mee? Mama brengt mij gewoon hoor!” Waarop Stephanie antwoordt: “Ze zullen jouw naam vast onthouden voor later.”