Idee van bewoners: Driek van Erpstraat heeft nieuwe binnentuin
alle verhalen 01/07/2024

Idee van bewoners: Driek van Erpstraat heeft nieuwe binnentuin

Aan de Driek van Erpstraat in de Krinkelhoek in Oss ligt een van onze seniorencomplexen. De binnentuin verdiende een opknapbeurt, vonden de bewoners. Meer groen, moestuinbakken en een jeu-des-boulesbaan misschien? Samen bekeken we wat er kon. Nu, ruim een jaar later, is de nieuwe tuin er. “Het is grandioos”, vindt bewoonster Marianne Buning (70). Ze vertelt er samen met woonconsulent Jessica over.

“We zijn er allemaal gewoon zó blij mee”, vertelt Marianne enthousiast. Sinds een paar weken is de nieuwe binnentuin af. Er is veel nieuw groen, een bloementuin, een barbecueplek en er staan bankjes. Op de jeu-des-boulesbaan kunnen mensen een balletje gooien en in de moestuinbakken groenten en kruiden verbouwen. Regentonnen vangen er water op en groenafval mag in de compostbak.

Van idee naar realiteit

Samen met buren vroeg Marianne een jaar eerder of de tuin opgeknapt kon worden. Zodat het nog meer een ontmoetingsplek voor bewoners zou worden. Goed idee, vonden wij. Het werd een project van het Buurtfonds, waarmee we dit soort initiatieven bekostigen.

De start: een bewonersbijeenkomst. “Daar mochten we allemaal zeggen wat we wilden en leuk zouden vinden”, vertelt Marianne. “Met die input maakten we een ontwerp, dat presenteerden we op een tweede bijeenkomst”, vult woonconsulent Jessica aan. “Het enige dat niet kon, was een schaduwdoek.”

Samen is niet alleen

Marianne is een van de actieve bewoners uit het complex. Ze woont nu zo’n zeven jaar in een van de appartementen, samen met haar hondje Benchi. Met buurvrouw Lizzy organiseert ze weleens activiteiten voor buren. Zoals barbecueën in de zomer en kerstliedjes zingen in de winter.

“Ik geniet daarvan”, zegt Marianne. “Om het te organiseren en om te zien dat anderen het leuk vinden. Want ik zie dat sommige bewoners hier alleen zijn. Daar durven sommigen ook voor uit te komen. Benoemen dat ze zich eenzaam voelen en soms maar wat alleen in huis zitten. Dan denk ik: we kunnen vast iets voor elkaar betekenen!”

Een echte kenner

De opgeknapte tuin draagt bij aan het onderlinge contact tussen bewoners. Regelmatig verschijnt er een appje in de burenapp met de vraag of iemand samen een balletje wil gooien of wil tuinieren. Ook sluiten bewoners spontaan bij elkaar aan, als ze zien dat er iemand in de tuin is, merkt Marianne. “We hebben een buurman die al meer dan 30 jaar lid is van een jeu-des-boulesvereniging in Oss. Hij heeft ons de spelregels uitgelegd. Dat vind ik nou geweldig. Normaal gesproken zie ik hem eigenlijk nooit, maar nu juist wel.”

‘Goed gelukt’

Jessica ziet ook dat de tuin bewoners met elkaar verbindt. “Het project is goed gelukt. De tuin ligt redelijk afgesloten, het is er net een klein dorp. Zo voelt het. Iedereen is er anders, maar wordt door de groep opgenomen. En voor ons als BrabantWonen is het fijn dat er mensen zoals Marianne en Lizzy zijn die graag dingen organiseren.”

Een grote tafel voor de hal

Daar komt nu een vast maandelijks koffiemomentje bij, in de hal van het complex. Wie wil, kan even komen kletsen of een spel spelen. Net als voor de binnentuin, zocht Marianne hiervoor de hulp van Jessica. “Ons contact is goed”, vertelt ze. “Samen keken we wat BrabantWonen kon bijdragen. We schaften een grote tafel voor in de hal aan.”

Wat is jouw idee?

Heb je ook een idee van jouw buurt? Laat het vooral aan de wijkbeheerder van jouw buurt weten. “We vinden het juist goed als je als bewoner zelf met ideeën komt. Samen bespreken we de mogelijkheden. Hoe leuk is het als we jouw idee kunnen realiseren?”

Meer informatie