“Eigenlijk heb ik nu gewoon een grote pluktuin”
alle verhalen 13/09/2022

“Eigenlijk heb ik nu gewoon een grote pluktuin”

Lara Louvenberg (31) zag het meteen: de tuin bij haar nieuwe huis kon wel een metamorfose gebruiken. Als iemand die het liefst tussen het groen zit, vond ze alle tegels maar niets. Samen met haar vader is ze daarom aan het tegelwippen geslagen. En het resultaat mag er zijn.

Naar eigen smaak

Lara woont sinds ongeveer een half jaar in de Bossche wijk Hofstad. Al sinds ze de sleutels in handen kreeg, is ze druk bezig om haar huis helemaal naar eigen smaak in te richten. “Ik heb me natuurlijk eerst gericht op de dingen die echt moesten gebeuren”, vertelt ze. “Maar ik wist dat ik op een dag ook de tuin onder handen zou nemen. Die was nog helemaal betegeld, terwijl ik juist dol ben op bloemen en planten. Ik wilde in de zomer graag tussen het groen kunnen zitten. Dus toen het wat mooier weer werd, ben ik toch maar buiten aan de slag gegaan.”

Tegelwippen

Eerst maakte Lara een tuinplan: zoveel mogelijk tegels eruit en planten erin. Met zo’n 200 tegels, bleek dat nog een hele klus. Lara: “Gelukkig kon mijn vader helpen en hadden we geen haast. Zo was het tegelwippen zelf uiteindelijk goed te doen. Het écht zware werk kwam pas daarna. Het zand onder de tegels bleek namelijk gewoon wit te zijn – niet rijk aan voeding. Dat moesten we eruit scheppen en vervangen met compost. Ik denk dat we wel drie volle aanhangers met zand hebben afgevoerd!”

Pluktuin

Nu liggen er alleen nog een paar tegels bij het stukje waar Lara haar terras heeft staan. De rest is vervangen door gras en Dahlia’s. “Dat zijn ook nog eens hele leuke plukbloemen, dus eigenlijk heb ik nu gewoon een grote pluktuin”, zegt Lara. “Niet alleen fijn voor mij, de bovenbuurvrouw is er ook hartstikke blij mee!”

De gewipte tegels liggen opgestapeld in de schuur. Die brengt Lara binnenkort naar de milieustraat, waar ze de tegels gratis kan inleveren.

Lara’s voorbeeld volgen?

Van 21 maart tot en met 31 oktober spelen we in het land het NK Tegelwippen. 135 gemeenten hebben zich aangemeld en iedereen kan meedoen door tegels te wippen in z’n eigen (gevel)tuin. Kijk op www.nk-tegelwippen.nl en doe mee!