Een kunstig stroomkastje in de Berkenstraat
alle verhalen 26/05/2023

Een kunstig stroomkastje in de Berkenstraat

In de buurt van de woning van Marleen Buijs van Gulik aan de Berkenstraat in Den Bosch stond regelmatig rommel. Vooral bij het stroomkastje op de straathoek en in de brandgang achter haar huis. “Er lag allerlei troep. Bij het stroomkastje ontstond zelfs een soort hangplek”. Ze maakte er melding van bij BrabantWonen. Wijkbeheerder Vivian schoot te hulp met een creatief idee. Samen vertellen ze erover.

Opknapbeurt

“Ik houd ervan als alles opgeruimd en schoon is”, begint Marleen. Ze woont al 27 jaar aan de Berkenstraat. Ondanks dat ze er graag woont, vond ze dat de buurt wel een opknapbeurt kon gebruiken. “Ik zag de laatste jaren veel rotzooi liggen buiten. Dat vond ik minder. En in de brandgang is het ook nog eens gevaarlijk als dingen in de weg staan. Er stonden bijvoorbeeld vuilniszakken met huisafval. Bij het stroomkastje stond soms een leeg winkelwagentje. Af en toe hingen er mensen rond of zaten ze op het kastje.” Marleen nam hierover contact op met BrabantWonen en de gemeente.

Geveltuinendag

BrabantWonen kwam in actie om de buurt op te leuken. Ze gingen volop aan de slag met tegelwippen. Ze legden perkjes met planten aan in de brandgang achter de woningen. En organiseerden een geveltuinendag. Vivian vertelt: “Die dag organiseerde BrabantWonen samen met de gemeente en de bewoners. We legden kleine, groene geveltuintjes aan in de Berkenstraat. We hadden een hoop mooie plantjes meegenomen waar de bewoners uit konden kiezen.”

Marleen herinnert het zich als een leuke middag: “Alle buren waren aan het tuinieren. Heel gezellig!” En het was een gevalletje twee vliegen in één klap. Want de tuintjes fleurden de boel enorm op en mensen zetten geen rommel meer op die plekken. “Er hangt nooit meer iemand rond bij het stroomkastje. En de brandgang blijft ook opgeruimd. Dus die tuintjes waren een hele verbetering!”

Kunstige sticker

Toch kon volgens wijkbeheerder Vivian het straatbeeld van de Berkenstraat nog beter. Marleen vertelt: “Vivian kende een kunstenares die kunstige stickers ontwierp voor dit soort stroomkastjes. Ze legde het idee voor aan mij en mijn buren. Dat leek ons wel wat. Toen zijn we bij BrabantWonen op kantoor uitgenodigd en hebben we met de kunstenares de koppen bij elkaar gestoken voor het ontwerp.”

Marleens voorkeur ging uit naar de stijl van Jeroen Bosch. Haar buurvrouw wilde graag een passiebloem in het ontwerp. En natuurlijk mochten de bloemen van de Berkenboom niet ontbreken. “Het uiteindelijke ontwerp is nu af en ziet er prachtig uit. Meestal is zo’n stroomkastje een saaie kleur, maar niet in onze straat!”

Ook Vivian is trots op het resultaat: “Het ontwerp is heel tof geworden! Ik heb Marleen en haar buren in contact gebracht met Yon Prüst, de kunstenares. Daarna hebben ze het zelf opgepakt. Samen hebben ze er echt iets moois van gemaakt.”

Buurtfonds

Vivian regelde dat de sticker op het stroomkastje gefinancierd wordt vanuit het Buurtfonds van BrabantWonen. Vivian: “Vanuit dit fonds kunnen buurtbewoners projecten opstarten in hun buurt. Bijvoorbeeld dit soort kunstprojecten. Altijd leuk om hierbij te ondersteunen, zeker als er zo’n gaaf resultaat uit voortkomt.” Ook als het aan Marleen ligt, mogen er meer van dit soort kunstprojecten in de buurt komen. “Graffiti vind ik bijvoorbeeld heel mooi. Wat mij betreft spuiten ze de zijkant van mijn huis daarmee vol. Lijkt me fantastisch!”

Lijkt het jou ook leuk om een kunstproject op te zetten in jouw buurt? Misschien kan ons Buurtfonds daarbij helpen. Neem eens een kijkje op onze website, via de link hieronder bij 'meer informatie'.

Meer informatie