Een dag niet in de tuin, is een dag niet geleefd
alle verhalen 13/09/2022

Een dag niet in de tuin, is een dag niet geleefd

Bewoners Jos van Orsouw, Jan van Lent en Jos van de Camp zorgen er met z’n drieën voor dat de ruimte rondom De Maashorst in Megen er altijd netjes bijligt. Samen zijn ze verantwoordelijk voor de (moes)tuin, de vogelvolière en de vijver die bij het complex horen.

Ze mogen dan met pensioen zijn, maar elke dag zijn de mannen een paar uur druk in de weer met alle werkzaamheden. Jos van Orsouw houdt de moestuin bij, terwijl Jan van het grasmaaien en de vijver is. Jos van de Camp bekommert zich om de vogelvolière en samen doen ze nog flink wat andere klussen.

“Alles doen we met z’n tweeën óf drieën”, zegt Jos van de Camp. “Nooit alleen. We houden alles bij met elkaar; we maaien het gras, zorgen ervoor dat de vijver mooi blijft en we tuinieren. De groente die we in de tuin kweken - boontjes, aardbeien, sla en kruiden - zijn bestemd voor de bewoners. Verder verzorgen we de dieren. In de tuin leven onder andere konijnen, eekhoorns, parkieten en kanaries. We hebben van alles en er is genoeg te doen.”

Recreatiezaal

Jos, Jos en Jan wonen sinds zes jaar in De Maashorst. Ze zorgen voor de tuin én vinden het belangrijk om samen met andere bewoners fijne dingen te doen. “Daarom werken we samen met de KBO, de Katholieke Ouderenbond”, vertelt Jos van Orsouw. “In overleg met hen organiseren we activiteiten in de recreatiezaal die bij het complex hoort. Je kunt daarbij denken aan samen koffiedrinken, biljarten of kaarten. Er zijn altijd leuke dingen te doen. We hopen daar nog heel lang gebruik van te mogen maken, want dat trekt veel mensen aan en zorgt voor veel samenhang en plezier.”
Niet alleen voor de oudere bewoners, maar ook voor de jongeren. “Want die wonen ook in het complex”, geeft Jan aan. “Het is niet altijd makkelijk om ze bij activiteiten te betrekken, maar een aantal van hen denkt en doet graag mee. We helpen elkaar als dat nodig is en maken regelmatig gezellig een praatje.”

Volgens Jos van Orsouw is de tuin niet alleen een fijne plek voor de bewoners van De Maashorst. Ook andere buurtbewoners komen er graag. “Veel mensen komen langs met hun kinderen. Om de konijnen te voeren, om naar de eekhoorns te kijken of om even naar de vogelkooi te lopen. Ze kunnen gewoon naar binnen lopen via een van de drie ingangen. Ik vind het keimooi dat mensen uit de buurt dat doen.”

Tuinhuisje

Ondanks dat de mannen blij zijn met de tuin, vinden ze dat het altijd beter kan. “Het zou mooi zijn als er een tuinhuisje komt, zodat we onze materialen daar kunnen opslaan”, zegt Jan. “Nu moeten we steeds heel ver lopen met spullen of ligt alles overal en nergens. We hebben inmiddels gelukkig toestemming om een – niet al te grote – schuur te bouwen, dus die gaat er zeker komen.”

Jos van de Camp vult aan: “Ook is de tuin toe aan een goede snoeibeurt. Daar wachten we al een tijdje op. De school die ernaast ligt, kun je bijna niet meer zien door de hoge struiken. Wij kunnen dat zelf niet doen, omdat we niet het juiste materiaal daarvoor hebben. En je moet er verstand van hebben, natuurlijk!”

Jos van Orsouw: “En wat ook wel zou helpen, is wat extra budget. We weten allemaal hoe hard de prijzen stijgen. Die van materialen, voer en gereedschappen dus ook! Gelukkig hebben we altijd heel goed contact met de mensen van BrabantWonen. Als er iets is, staan ze voor ons klaar. Dus dat komt vast goed!”