“Achteraf gezien had ik eerder moeten verhuizen”
alle verhalen 16/11/2023

“Achteraf gezien had ik eerder moeten verhuizen”

Mevrouw De Kok (69) stapt fris haar appartement binnen, na een wandeling met haar hondje Sukie. We zijn op de zevende verdieping van een appartementencomplex in de Kruiskamp in ‘s-Hertogenbosch. Met uitzicht op de Sint Jan. Het appartement dankt ze aan de doorstroomregeling voor 65-plussers, waardoor het oude huis vrij kwam voor een nieuw gezin. “Ik wilde eerst helemaal niet weg, maar het huis werd echt te groot voor ons. En toen ik hier binnen kwam, wist ik meteen: ik ben thuis.”

“Achteraf gezien had ik eerder moeten verhuizen”

Mooiste huis van ‘s-Hertogenbosch

Mevrouw De Kok woonde al 46 jaar in het vertrouwde huis in ’s-Hertogenbosch-Noord. Op het einde samen met haar man (73), vroeger ook met hun twee kinderen. “Ik vind ons oude huis nog steeds een van de mooiste huizen van Den Bosch, met z’n fijne woonkamer en de grote slaapkamers. Toen we er in 1977 kwamen wonen was het pas drie jaar oud.”

Bang voor heimwee

Ondanks die fijne woning, dacht haar man al langer aan verhuizen. Veel van hun oude bekenden waren inmiddels uit de wijk vertrokken, waardoor ze minder contacten hadden in de buurt. Daar kwam bij dat het huis steeds vaker te groot voelde. “Ik moest telkens twee trappen op, als ik iets nodig had van de zolder. En we moesten een voortuin en een achtertuin bijhouden. We deden het allemaal zelf, en dat werd te veel. Toch dacht ik dat ik heimwee zou krijgen, als ik weg zou gaan.”

Doorstroomregeling

Uiteindelijk vindt ook mevrouw De Kok verhuizen een goed idee. Haar kleindochter speelde daarin een grote rol. Zij vertelde haar over 65plus-verhuisregeling, speciaal voor 65-plussers die kleiner willen gaan wonen. “Eerst had ik nog steeds mijn twijfels. Totdat Patricia van den Enden en Brigitte Scheepens van BrabantWonen bij ons thuis kwamen. In een persoonlijk gesprek legden zij duidelijk uit hoe het allemaal precies werkt en welke hulp we konden krijgen. Daarna was ik om. Ik vond het vooral fijn dat we bij verschillende woningen mochten gaan kijken en altijd alsnog “nee” mochten zeggen, als we het niet bij ons vonden passen.”

Beste stap ooit

Mevrouw De Kok en haar man bezochten inderdaad een aantal verschillende woningen. Bijvoorbeeld een nieuwbouwhuis in ‘s-Hertogenbosch-Noord, vlak bij het oude huis. “Maar ik wilde graag ergens anders heen, een nieuwe start maken. Toen ik voor het eerst in dit appartement binnenkwam, dacht ik direct: ja, hier ben ik thuis. Het voelt voorbestemd dat mijn man en ik hier wonen. Ik houd van koken, en de keuken is hier zo fijn licht. We hebben geen bovenburen, dat is heerlijk rustig. En de mensen om ons heen zijn van onze leeftijd en zo vriendelijk. We groeten elkaar en maken een praatje. Ja, het is de beste stap die ik ooit heb genomen. Achteraf gezien hadden we dit eerder moeten doen.”

Veel voordelen

Het echtpaar De Kok ervaart veel voordelen. Alles is gelijkvloers, en toch ruim. Er zijn veel minder ramen te lappen. Het complex heeft een lift. En de supermarkt is om de hoek. “We konden ook hulp krijgen, bij het verhuizen. Maar dat was niet nodig. We hebben het samen met onze kinderen geregeld.”

Rust en geluk

Ook Sukie, het hondje, oogt tevreden over de verhuizing. “Die is zoveel rustiger hier. In het oude huis hoorde ze veel meer geluiden. Dan werd ze vaak wakker, en moest ik er ‘s nachts uit om een rondje met haar te lopen. Nu slaapt ze langer en wandelen we vier keer per dag samen een stukje, op de momenten dat ik dat wil. Ik ben dankbaar dat mijn kleindochter ons wees op de regeling, en dat BrabantWonen zo goed met ons meedacht. Ik ben hier echt gelukkig.”

Meer informatie