BrabantWonen besluit Aa-Veste te slopen
nieuwsoverzicht 27/06/2024

BrabantWonen besluit Aa-Veste te slopen

BrabantWonen heeft besloten 144 woningen van het flatgebouw de Aa-Veste aan de Rijnstraat in 's-Hertogenbosch te slopen. De bewoners zijn op woensdag 26 juni 2024 tijdens een bijeenkomst op de hoogte gebracht. Uit constructief onderzoek van Goudstikker-de Vries blijkt dat de Aa-Veste in een veel minder goede staat is dan van tevoren bekend was. Dit heeft geleid dat BrabantWonen opnieuw naar het plan voor het groot onderhoud moest kijken en alsnog heeft besloten om de woningen te slopen.

De punten uit het onderzoek kunnen niet opgelost worden met een groot onderhoudsbeurt. Het is een opsomming van maatregelen, die bij elkaar opgeteld laat zien dat de hele constructie langzaam aan het einde van haar levensduur is gekomen. Dit is veel eerder dan BrabantWonen verwacht had. Een grote renovatiebeurt lost dit niet op en zorgt voor een buitensporige overlast, waardoor de woningen bij een renovatie voor een zeer lange periode niet bewoonbaar zijn. Daarbij geeft het daarna nog steeds niet de garantie dat dan de problemen voor de toekomst opgelost zijn.

“Natuurlijk realiseren we ons dat dit bericht voor bewoners ingrijpend is. Zeker omdat een grote groep hier al jaren fijn woont en goed contact heeft met hun buren. Echter, wij hebben onze verantwoording om te zorgen voor kwalitatief goede woningen, voor nu en in de toekomst. Daarom was er voor ons helaas geen andere mogelijkheid en hebben wij het besluit moeten nemen om de Aa-Veste te gaan slopen in plaats van te renoveren. We begrijpen dat dit veel onzekerheid met zich meebrengt. Daarom gaan we de komende periode de bewoners actief begeleiden. We starten volgende week met persoonlijke gesprekken”, aldus directeur Minko de Weerd.

Bewonersverhuisregeling

Nu er een sloopbesluit is genomen, krijgen bewoners recht op een bewonersverhuisregeling. Dit is een regeling waarin afspraken staan over een verhuisvergoeding en eventuele begeleiding naar een nieuwe woning. Ook krijgen bewoners op een later moment een verhuisurgentie, waarmee ze een nieuwe woning kunnen zoeken.

  • Delen