Nieuwe Hoeven
Nieuwe Hoeven
onze projecten
NieuwbouwIn aanbouw

Nieuwe Hoeven

BrabantWonen vernieuwt woonzorglocatie Nieuwe Hoeven aan de Udensedreef in Schaijk. Het huidige gebouw maakt plaats voor 7 kleinere gebouwen. Het geheel krijgt het karakter van een buurtschap en wordt omringd door het groen van de Maashorst.

BrabantZorg huurt de woonzorglocatie van ons en verleent er zorg aan mensen met ernstige geheugenproblemen zoals dementie.

Planning

Als alles volgens planning verloopt leveren we Nieuwe Hoeven eind 2023 op.

Nieuwe Hoeven was een van de eerste verzorgingstehuizen in Nederland voor mensen met dementie. Inmiddels is het tehuis 50 jaar oud en een begrip in Schaijk en omgeving. De woonzorglocatie van BrabantZorg ligt midden in de bosrijke omgeving van de Maashorst. Dat maakt Nieuwe Hoeven een unieke plek

Niet meer van deze tijd

De huisvesting is niet meer van deze tijd. Het gebouw straalt nog steeds de ‘ziekenhuissfeer’ uit van 50 jaar geleden. Daarnaast is de energierekening erg hoog en lopen de onderhoudskosten ieder jaar op.

Zeven kleinere gebouwen

Samen met BrabantZorg en een team van experts stelden we een plan op voor de nieuwbouw. Het grote gebouw maakt plaats voor 7 kleinere gebouwen. Het geheel krijgt het karakter van een buurtschap, omringd door het groen van de Maashorst.

Groene omgeving belangrijk

Bewoners wonen in groepen, midden in de natuur. Tussen de gebouwen komen tuinen, weides en wandelpaden waar ze zich vrij kunnen begeven. De groene omgeving speelt een belangrijke rol bij de verzorging en behandeling van de bewoners.

Duurzaam gebouwd

De gebouwen worden opgebouwd uit houtskeletbouw. Dit zorgt voor een aanzienlijke CO2-afname tijdens de bouw. Op het dak liggen honderden zonnepanelen en de verwarming en koeling halen we uit de grond. Door deze duurzame manier van bouwen houden we de energiekosten betaalbaar en dragen we bij aan een beter klimaat.

BrabantZorg verhuurt de woningen aan de bewoners van Nieuwe Hoeven. Wilt u meer weten over de verhuur of de zorg? Kijk dan op de website van BrabantZorg

Neem voor informatie over de bouw contact op met BrabantWonen. Wilt u meer weten over de verhuur of over de zorgverlening? Neem dan contact op met BrabantZorg.

 • Oplevering eerste gebouw Nieuwe Hoeven voor bouwvak

  Oplevering eerste gebouw Nieuwe Hoeven voor bouwvak

  24 mrt. 2022

  De nieuwbouw van woonzorgcentrum Nieuwe Hoeven in Schaijk krijgt steeds meer vorm. Als alles volgens planning verloopt, leveren we de eerste twee groepswoningen al begin augustus op. Samen met BrabantZorg zetten we daarmee een belangrijke stap in de ontwikkeling van het ‘nieuwe’ Nieuwe Hoeven. lees meer

  Nieuwe Hoeven is inmiddels vijftig jaar oud en de huisvesting laat te wensen over. Het gebouw is gebouwd in de ‘ziekenhuisstijl’ van die tijd, met lange gangen en kamers. Daarnaast is de jaarlijkse energierekening hoog en wordt het onderhoud steeds kostbaarder.

  Wonen in het groen

  Peter Verkuijlen, projectleider nieuwbouw Nieuwe Hoeven: “Het grote gebouw maakt plaats voor allemaal losse gebouwen. Er komt een buurthuis waar bewoners, medewerkers en familie elkaar kunnen ontmoeten. Daarnaast komen er drie hofjes, met daarin tien groepswoningen voor in totaal negentig bewoners. Elke bewoner krijgt een eigen studio met een voordeur, sanitair, een kleine pantry én een fijne buitenruimte. Tussen de gebouwen komen tuinen, weides en wandelpaden waar bewoners zich vrij kunnen bewegen. Het geheel krijgt het karakter van een buurtschap.”

  Geestelijk welbevinden

  Monique Weise, regiomanager BrabantZorg: “Nieuwe Hoeven wordt een vernieuwende woonzorglocatie, een thuis voor mensen met ernstige geheugenproblemen. De groene omgeving speelt nu al een belangrijke rol in de dagelijkse activiteiten van bewoners. Dankzij de nieuwbouw kunnen we de natuur een nog grotere plek geven in het leven van bewoners. En in de verbetering van hun geestelijk welbevinden. Wij vinden het belangrijk dat mensen met dementie een betekenisvolle en fijne dag houden. Dat ze zo veel mogelijk kunnen doen wat ze altijd graag gedaan hebben. Daar gaat de nieuwe opzet van Nieuwe Hoeven zeker bij helpen.”

  Duurzaam en energiezuinig

  Van alle 35 woonzorglocaties die BrabantZorg van ons huurt, is dit de eerste die volledig gasloos en in hout gebouwd wordt. “Om de gebouwen duurzaam te maken komen er honderden zonnepanelen op de daken”, licht Johan Loeffen, ontwikkelaar BrabantWonen toe. “De gebouwen gebruiken de bodem voor verwarming en koeling. De koeling verhoogt ook het comfort voor de bewoners. Daarnaast wordt het gebouw opgebouwd uit houtskeletbouw, wat een flinke CO2-reductie van het bouwproces betekent.”

  Filmpje Nieuwe Hoeven

  Sinds de start van de bouw in december is er hard gewerkt. Een goed moment om dit te delen met de buitenwereld. Daarbij kregen wij hulp van LanderdTV. Zij maakten speciaal voor ons een filmpje:

  Zie ook:

 • Groen licht voor Nieuwe Hoeven Schaijk

  Groen licht voor Nieuwe Hoeven Schaijk

  01 jun. 2021

  Na de zomervakantie start BrabantWonen met de bouw van de BrabantZorg-locatie Nieuwe Hoeven in Schaijk. De woonzorglocatie wordt compleet vernieuwd. Het huidige gebouw maakt plaats voor zeven kleinere gebouwen die duurzaam worden gebouwd midden in het groen van de Maashorst. Onlangs verleende gemeente Landerd de omgevingsvergunning en dat betekent dat de bouw kan starten. lees meer

  Nieuwe Hoeven was een van de eerste verpleeghuizen voor mensen met dementie in Nederland. Veel mensen kennen het en dragen het een warm hart toe. De huisvesting laat echter te wensen over. Het gebouw is vijftig jaar oud en gebouwd in de ‘ziekenhuisstijl’ van die tijd. Zo beschikt niet iedere bewoner over eigen sanitair. Daarnaast is de jaarlijkse energierekening hoog en wordt het onderhoud steeds kostbaarder.

  Natuur altijd dichtbij

  Het grote gebouw maakt plaats voor zeven kleinere gebouwen. Die krijgen het karakter van een buurtschap. Architectenbureau KAW uit Eindhoven maakte het ontwerp. In het nieuwe Nieuwe Hoeven wonen de mensen in groepen, midden in de natuur. Tussen de gebouwen komen tuinen, weides en wandelpaden waar bewoners zich vrij kunnen begeven. De groene omgeving speelt een belangrijke rol in de dagelijkse activiteiten van bewoners.

  Duurzaam gebouw

  Van alle 35 woonzorglocaties die BrabantZorg van ons huurt, is dit de eerste die volledig gasloos en in hout gebouwd wordt. Op het dak komen honderden zonnepanelen. De gebouwen gebruiken de bodem voor verwarming en koeling. De koeling verhoogt ook het comfort voor de bewoners. Dat is iets wat we in het huidige gebouw maar beperkt kunnen leveren. Daarnaast wordt het gebouw opgebouwd uit houtskeletbouw. Dit zorgt voor een aanzienlijke CO2-reductie van het bouwproces. Aannemersbedrijf Peter Peters uit Schaijk gaat de nieuwe gebouwen bouwen.

  Bouwen in fases

  Na de zomer start de aannemer met de bouw. Als alles volgens planning verloopt, leveren we het laatste gebouw in 2023 op.

  Zie ook:

Meer informatie