Nieuwe Hoeven
nieuwsoverzicht 10/07/2023

Oplevering eerste deel Nieuwe Hoeven

Samen met BrabantZorg ontwikkelen we woonzorgcentrum Nieuwe Hoeven in Schaijk. Dit bijzondere complex krijgt steeds meer vorm. Vrijdag 7 juli opende BrabantZorg de eerste groepswoningen én het nieuwe buurthuis samen met bewoners, medewerkers en familie. Met deze opening zet Nieuwe Hoeven een mooie stap op weg naar ‘Buurtschap Nieuwe Hoeven’ dat naar verwachting in het voorjaar van 2024 helemaal klaar is.

Oplevering eerste deel Nieuwe Hoeven

“Nieuwe Hoeven wordt een buurtschap, zoals er vroeger veel waren. Met losse woningen, een buurthuis, moestuintjes, verschillende dieren en een landwinkel. Een kleinschalige gemeenschap waar je elkaar groet, waar je op het eerste gezicht niet ziet wie nou de bewoner met dementie is en wie een vrijwilliger of een toevallige voorbijganger is die gebruikmaakt van de horecafaciliteiten.

Er komen in totaal drie hofjes, met daarin in totaal tien groepswoningen voor negentig bewoners. Elke bewoner krijgt een eigen appartement met een voordeur, sanitair, een kleine pantry én een fijne buitenruimte. De architectuur is in de sfeer van de Brabantse boerderijen uit de omgeving”, vertelt Monique Weise (regiomanager BrabantZorg).

Wonen in het groen

Op het nieuwe Nieuwe Hoeven worden het terrein en de woonomgeving zo ingericht dat de natuur een nog belangrijkere rol kan spelen in het leven van de negentig bewoners met dementie, waarvan sommigen ook psychiatrische problematiek kennen.

Monique Weise: “Veel mensen met dementie, die in een verpleeghuis wonen, komen bijna niet meer buiten. Op Nieuwe Hoeven is dat anders. Bewoners kunnen de elementen voelen van de natuur en worden geactiveerd door iets met de dieren te doen, in de moestuin te werken of bloemen te plukken in de pluktuin.”

Oplevering eerste deel Nieuwe HoevenVolledig duurzaam

Wij zijn er als woningcorporatie ontzettend trots op dit bijzondere complex met BrabantZorg te ontwikkelen. Paul Smeets (ontwikkelaar BrabantWonen): “Met het nieuwe Nieuwe Hoeven nemen we een gebouw in gebruik dat volledig duurzaam, toekomstbestendig én een voorbeeld is voor andere zorglocaties in Nederland. Zowel qua bouw als qua werkconcept.”

Het complex is volledig gasloos en duurzaam gebouwd. Verwarming én koeling gaan via de bodem, op de daken komen honderden zonnepanelen, regenwater wordt opgevangen in wadi’s. Daarnaast wordt het gebouw opgebouwd uit houtskeletbouw, wat een aanzienlijke CO2-reductie van het bouwproces betekent. De locatie gaat van een verbruik van meer dan 300.000 kuub gas per jaar naar nul kuub.

Feestelijke opening

Op 7 juli 2023 werd deze nieuwbouw samen met bewoners, medewerkers en familie officieel in gebruik genomen.

Dtv Nieuws maakte een mooi item over deze mooie nieuwe locatie.

Meer informatie

  • Delen