Nieuwe Hoeven
nieuwsoverzicht 01/06/2021

Groen licht voor Nieuwe Hoeven Schaijk

Na de zomervakantie start BrabantWonen met de bouw van de BrabantZorg-locatie Nieuwe Hoeven in Schaijk. De woonzorglocatie wordt compleet vernieuwd. Het huidige gebouw maakt plaats voor zeven kleinere gebouwen die duurzaam worden gebouwd midden in het groen van de Maashorst. Onlangs verleende gemeente Landerd de omgevingsvergunning en dat betekent dat de bouw kan starten.

Nieuwe Hoeven

Nieuwe Hoeven was een van de eerste verpleeghuizen voor mensen met dementie in Nederland. Veel mensen kennen het en dragen het een warm hart toe. De huisvesting laat echter te wensen over. Het gebouw is vijftig jaar oud en gebouwd in de ‘ziekenhuisstijl’ van die tijd. Zo beschikt niet iedere bewoner over eigen sanitair. Daarnaast is de jaarlijkse energierekening hoog en wordt het onderhoud steeds kostbaarder.

Natuur altijd dichtbij

Het grote gebouw maakt plaats voor zeven kleinere gebouwen. Die krijgen het karakter van een buurtschap. Architectenbureau KAW uit Eindhoven maakte het ontwerp. In het nieuwe Nieuwe Hoeven wonen de mensen in groepen, midden in de natuur. Tussen de gebouwen komen tuinen, weides en wandelpaden waar bewoners zich vrij kunnen begeven. De groene omgeving speelt een belangrijke rol in de dagelijkse activiteiten van bewoners.

Duurzaam gebouw

Van alle 35 woonzorglocaties die BrabantZorg van ons huurt, is dit de eerste die volledig gasloos en in hout gebouwd wordt. Op het dak komen honderden zonnepanelen. De gebouwen gebruiken de bodem voor verwarming en koeling. De koeling verhoogt ook het comfort voor de bewoners. Dat is iets wat we in het huidige gebouw maar beperkt kunnen leveren. Daarnaast wordt het gebouw opgebouwd uit houtskeletbouw. Dit zorgt voor een aanzienlijke CO2-reductie van het bouwproces. Aannemersbedrijf Peter Peters uit Schaijk gaat de nieuwe gebouwen bouwen.

Bouwen in fases

Na de zomer start de aannemer met de bouw. Als alles volgens planning verloopt, leveren we het laatste gebouw in 2023 op.

Meer informatie

  • Delen