nieuwsoverzicht 18/05/2021

Fietsmaatjes en BrabantWonen

Woon je in een verzorgingshuis en wil je een keertje gaan fietsen dan is de band lek, of de receptie is gesloten waar de fietssleutels liggen. Of er is niemand om mee te gaan, als je niet alleen kunt of wilt fietsen. Dat kan anders, vonden enthousiaste vrijwilligers. Ze zijn gestart met Fietsmaatjes Den Bosch, als onderdeel van een landelijk initiatief. Linda Peeters, enthousiaste voorzitter Fietsmaatjes Den Bosch: ”Samen fietsen is voor veel mensen een uitkomst! Denk aan bewoners van verzorgingshuizen, mensen met een beperking, maar ook gewoon om eenzaamheid tegen te gaan.”

Fietsmaatjes en BrabantWonen

“We hadden al snel een team van tien vrijwilligers bij elkaar. Om te fietsen, om vrijwilligers en gasten te koppelen en de fietsen te onderhouden”, vertelt Linda. “Vorig jaar januari hebben we onze eerste twee fietsen gekregen van gemeente ‘s-Hertogenbosch, maar toen kwam corona. Nu komen de versoepelingen eraan en kunnen we nog meer fietsmaatjes gaan werven. Inmiddels hebben we vier fietsen, en half juni hebben we er tien! Het loopt heel goed. Alleen zijn het grote fietsen, de duofietsen met elektrische trapondersteuning. Ze nemen veel plek in. En fietsmaatjes waren soms lang onderweg vanuit huis naar een duofiets. Gelukkig biedt BrabantWonen nu een fietsenstalling aan in West.”

Fietsmaatjes vanuit 's-Hertogenbosch West

“De stallingen in West komen in de nieuwbouw Oeterselaan, én bij de flat het Hooiland op de Kruiskamp”, vertelt Amanda Hamers, woonconsulent bij BrabantWonen. “Daar zijn we blij mee want Fietsmaatjes is er voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Een regelmatige fietstocht van een tot drie uur doorbreekt een isolement. Bewoners uit de wijk West komen op een gezellige manier in beweging en er ontstaan nieuwe contacten. Prachtig toch?”

Voor een boodschap of een uitje

Fietsend genieten van de natuur, een boodschap doen of gewoon een blokje om, met Fietsmaatjes kan het allemaal. Linda: “We proberen fietsers te matchen met een vast maatje, zodat er een band of vriendschap kan ontstaan. Op de duofiets met elektrische trapondersteuning hebben de fietsmaatjes gezellig contact, genieten van hun eigen omgeving en zijn gezond in beweging.”

Iets voor jou?

Fiets je mee, als vrijwilliger of als gast? Voor een bijdrage in het onderhoud betaalt de gast voor een fietstocht van een dagdeel 3 euro. Neem contact op met Fietsmaatjes, 06 33 03 38 90 of info@fietsmaatjesdenbosch.nl.

Meer informatie