nieuwsoverzicht 06/05/2020

Ramadan in quarantaine

De vastenmaand ramadan is vrijdag 24 april begonnen. Dat betekent dat moslims over de hele wereld een maand lang overdag niet eten en drinken. In de avond, na zonsondergang, komen mensen bijeen en verbreken zij het vasten voor het avondmaal, de Iftar. Normaal staat de ramadan gelijk aan ontmoeting, saamhorigheid en met minderbedeelden delen wat je hebt. Dit jaar zijn helaas gezamenlijke Iftar-maaltijden niet mogelijk. De ramadan is dit jaar door de coronamaatregelen anders dan anders.

Ramadan in quarantaine
'Het hele gevoel van de ramadan - samen de Iftar nuttigen, samen naar de moskee, bij elkaar gaan eten - dat verdwijnt nu naar de achtergrond. Dat is erg jammer maar gezondheid is nu het allerbelangrijkste. In plaats van samen komen is het goed om de ramadan dit jaar een andere invulling te geven. Beeldbellen, foto’s sturen naar elkaar wat je aan het koken bent, de lekkere maaltijden delen met je buren of doneren aan de voedselbank.

Voedsel betekent hoop, en hoop bouwt bruggen. Dat je niet bij elkaar kan komen en anderen kan ontmoeten wil niet zeggen dat je het niet gezellig kan maken. Vanavond eten we mercimek çorbasι (linzensoep), çoban salatasι (salade), tepsi kebabι (kebab in oven) en sebze çanağι (vegatarische ovenschotel).

Hopelijk kunnen we de volgende paasbrunch en ramadan wel met onze familie, vrienden en buren vieren. Allemaal leuke en bijzondere momenten om de verbinding met elkaar op te zoeken. Want eten verbindt!'

Hoe is het thuis?

We zijn met z’n allen heel veel thuis. En we komen juist minder bij andere mensen thuis. Bij onze vrienden, ons oma en ons opa… In deze rare periode hebben we tijdelijk een online magazine, met verhalen over (gedwongen) thuis blijven: Hoe is het thuis?
Wilt u laten weten hoe het bij u thuis is? Stuur een verhaaltje en foto of een kort filmpje van uzelf, of uw huishouden. Hoe komen jullie door deze tijd heen? En hoe kunnen wij elkaar daarbij helpen?
Mail uw bijdrage naar thuis@brabantwonen.nl. Graag met telefoonnummer, dan bellen we nog even!