nieuwsoverzicht 20/02/2020

't Zand kandidaat voor landelijke proeftuin Aardgasvrije Wijken

Samen met de gemeente ’s-Hertogenbosch en de andere Bossche corporaties werken wij aan een duurzame toekomst voor de stad. Niet voor niets is de gemeente al gestart met de zoektocht naar alternatieven voor aardgas. Daaruit kwam deze week het besluit om de buurt ’t Zand voor te stellen als kandidaat voor de landelijke proeftuin ‘aardgasvrije wijken’. Wij zijn blij met deze mooie stap!

't Zand in 's-Hertogenbosch

Vijf buurten
De gemeente is al enige tijd bezig met de zoektocht naar alternatieven voor aardgas, onder anderen met inwoners van ’t Zand, Zuid, Hintham Zuid, Sparrenburg en Buitenpepers. Wethouder Mike van der Geld (Energie en Klimaat): “Ik ben trots op de betrokkenheid van de inwoners uit de vijf buurten. Samen willen we hier nu al mee aan de slag. Omdat we dit nodig vinden voor het duurzame ’s-Hertogenbosch van nu en onze kinderen.” 

’t Zand kandidaat voor proeftuin
Deze week besloot het college dat de buurt ’t Zand zal worden voorgesteld aan de landelijke overheid. Die stelt namelijk geld beschikbaar om te komen tot aardgasvrije wijken. Dat gebeurt in ‘proeftuinen’. Voor ‘t Zand ziet de gemeente de grootste kans om het doel van de proeftuin te halen. Daarom wordt die buurt nu voorgesteld als kandidaat om hier aan mee te doen.

Wij zijn blij met deze stap
Samen met collega-corporaties Zayaz, woonstichting Charlotte van Beuningen (voorheen Woonwijze) én netbeheerder Enexis werken wij dan ook mee aan de aanvraag. De gemeente dient die aanvraag in, samen met de inwoners uit ’t Zand. Dat moet gebeuren vóór 1 april. Verwachting is dat vóór 1 juli bekend wordt of de aanvraag is goedgekeurd.

Waarom een proeftuin?
Met de proeftuinen wil de overheid leren hoe een buurt van het aardgas kan worden afgesloten. Doel is om zoveel mogelijk te leren en kennis en ervaring te gebruiken in heel Nederland. Hierbij is een betrouwbare en betaalbare energievoorziening altijd het vertrekpunt. Een buurt komt hiervoor in aanmerking wanneer ongeveer 500 woningen of andere gebouwen aardgasvrij kunnen worden.

Ligging proeftuingebied
Het proeftuingebied ligt tussen de Boschveldweg, Boschdijkstraat, Kempenlandstraat, Halvemaanstraat en Havensingel. Hier zijn vooral huurwoningen, maar ook particuliere woningen en bedrijven. Ook Willem Twee ligt in het gebied.

't Zand in 's-Hertogenbosch

Meer informatie
Op www.ecozand.nl vindt u meer over het plan van ’t Zand. Meer weten over de Proeftuin Aardgasvrije Wijken? Kijk dan op www.aardgasvrijewijken.nl. Of neem contact met ons op.

Op naar een duurzaam ‘s-Hertogenbosch
Samen met de gemeente ’s-Hertogenbosch, het SHP en de andere Bossche corporaties werken wij aan een duurzame toekomst voor de stad. Dit betekent fijn en gezond wonen en werken, met weinig tot geen invloed op het milieu. In 2018 sloten wij een stedelijk duurzaamheidsakkoord. Onze ambitie is om in 2050 een duurzaam en CO2-neutraal ’s-Hertogenbosch te zijn.