- A
- A
- A
Bloemenkampkwartier
Met de gemeente ‘s-Hertogenbosch en woningcorporatie Mooiland gaan we aan de slag in de buurt tussen winkelcentrum Arena en de Zuid-Willemsvaart. Hier werken we aan een nieuw Bloemenkampkwartier: een buurt die aantrekkelijk en eigentijds is, met oog voor de stadshistorie. In dit nieuwe Bloemenkampkwartier kunnen Bosschenaren betaalbaar en fijn wonen en leven.
Wat gaan we hier doen?
- We bouwen extra betaalbare en duurzame woningen en we bouwen nieuwe woningen terug.
- We maken de openbare ruimte groener en meer uitnodigend hier te verblijven.
De plannen voor het hele gebied zijn we nu aan uitwerken samen met de gemeente en woningcorporatie Mooiland. Meer informatie over deze gebiedsontwikkeling is te vinden op de website van de gemeente 's-Hertogenbosch.
Gebiedsontwikkeling Bloemenkampkwartier
Op weg naar een aantrekkelijk Bloemenkampkwartier
Het Bloemenkampkwartier is het gebied aan de rand van de binnenstad rond het voormalige Stadsarchief. Tussen de Zuid-Willemsvaart, de Tolbrugstraat, de Pastoor de Kroonstraat en de Jan Heinstraat. Samen met gemeente 's-Hertogenbosch en Mooiland willen we hier in het Bloemenkampkwartier extra betaalbare woningen bouwen. Samen met hen zijn we één totaal plan aan het maken.
Uitgangspunten van het nieuwe Bloemenkampkwartier
- Sloop van ongeveer 159 woningen (81 van BrabantWonen en 78 van Mooiland, excl. de Zusterflat)
- Nieuwbouw van ongeveer 350 woningen (excl. 150 woningen Zusterflat)
- Nieuwbouw in het Bloemenkampkwartier:
- 60% sociale huur
- 25% middenhuur
- 15% koopwoningen
- ongeveer 350 m2 maatschappelijk programma
Eerst nieuwbouw dan sloop
De woningen van Mooiland aan de Mathildastraat worden pas gesloopt als de nieuwbouw op de locatie Zusterflat klaar is. Hierdoor kunnen de bewoners doorverhuizen binnen het gebied.
De sloop en nieuwbouw van het Bloemenkampkwartier gebeurt in verschillende fases. Waarom?
- We willen mogelijk maken dat de huidige bewoners kunnen doorverhuizen binnen het Bloemenkampkwartier
- De ontwikkeling is heel groot. We kunnen niet alles tegelijk aanpakken. Zo houden we het gebied leefbaar
Parkeren en verkeer
De gemeente onderzoekt of het mogelijk is om de ingang van parkeergarage Arena te verplaatsen. De parkeerplaatsen bij Carolushof worden ook onder de loep genomen. Ook onderzoekt de gemeente of het Bloemenkampkwartier een buurt kan worden, waar minder auto’s rijden.
Locatie Zusterflat
BrabantWonen is sinds 2020 eigenaar van de voormalige Zusterflat aan de Zuid-Willemsvaart. We zijn van plan de flat te slopen en te vervangen door nieuwbouw. We willen hier ongeveer 150 appartementen en studio’s bouwen. Dit worden voor ongeveer 80% sociale huurwoningen. Ongeveer 20% bestaat uit appartementen met een middeldure huur.
De sloop van deze flat vindt naar verwachting in het voorjaar van 2025 plaats. Eind 2025 verwachten we te starten met de bouw. Eind 2027 is de nieuwbouw klaar.
Uitgangspunten voor de locatie Zusterflat zijn:
- ongeveer 80% sociale huur en 20% middenhuur
- het plan is dat het kantoor van BrabantWonen (deels) op de begane grond komt
Locatie Carolushof, Pastoor de Kroonstraat (lage gedeelte) en Bloemenkamp
We gaan naast de Zusterflat ook de appartementen aan de Carolushof 51 t/m 169, Pastoor de Kroonstraat 183 t/m 203 (lage gedeelte) en Bloemenkamp 26 t/m 46 vervangen voor nieuwbouw. De sloop van de Carolushof vindt op zijn vroegst in 2028 plaats. De andere gebouwen nog veel later (tussen 2033-2036).
Hierdoor komt er meer ruimte voor extra betaalbare woningen en een openbare ruimte waar het fijner is om te verblijven. We weten nog niet wat voor woningen we hier terug gaan bouwen.
Nieuws
-
Deel je herinnering over de Zusterflat
03 dec. 2024De Zusterflat, een markant gebouw aan de Zuid Willemsvaart met een rijke geschiedenis, staat aan de vooravond van de sloop. Voorjaar 2025 wordt de Zusterflat afgebroken. Dit is de eerste stap in de transformatie naar het nieuwe Bloemenkampkwartier. BrabantWonen en Socialdesign Buro Bouwrituelen slaan de handen ineen om op zondag 2 februari 2025 een waardig afscheid te organiseren. Met en voor iedereen die op enige wijze een band heeft met de Zusterflat. Heb jij een mooie herinnering? Laat het ons weten! lees meer
De komende maanden gaan BrabantWonen en Buro Bouwrituelen het afscheid van de iconische Zusterflat voorbereiden. Wil je deelnemen aan dit bijzondere moment? Of wil je jouw verhaal delen? Meld je aan via info@bouwrituelen.nl
Er wordt gezocht naar mensen die herinneringen willen delen, oude foto’s hebben of een (creatieve) bijdrage willen leveren aan het afscheid. Of je nu in de Zusterflat hebt gewoond, gewerkt, op bezoek bent geweest. Of simpelweg in de buurt bent opgegroeid of woont. Dit afscheid is de gelegenheid om samen stil te staan bij het verleden en vooruit te kijken naar de toekomst.
Uitnodiging Bouwritueel
BrabantWonen en Buro Bouwrituelen heten je van harte welkom om zondag 2 februari 2025 van 12.00 tot 17.00 uur een laatste keer de Zusterflat te bezoeken en zo deel te nemen aan dit bijzondere moment. Meer informatie en updates volgen binnenkort.
Bloemenkampkwartier
Gemeente ’s-Hertogenbosch werkt samen met de woningcorporaties BrabantWonen en Mooiland aan de gebiedsontwikkeling Bloemenkampkwartier. Naast de sloop en nieuwbouw van de voormalige Zusterflat aan de Zuid Willemsvaart wordt het hele gebied rond het winkelcentrum de Arena en het Stadsarchief vernieuwd tot een aantrekkelijk buurt waar mensen prettig en veilig kunnen wonen, leven en verblijven. Er komen hier een groot aantal sociale en middeldure huurwoningen en enkele koopappartementen terug in een groene en duurzame omgeving. Daarnaast biedt deze vernieuwing kans om een goede verbinding te maken met de historische binnenstad, het Gasthuiskwartier, het Zuid-Willemspark en de toekomstige Bossche Stadsdelta.
-
Ontwikkelkader Bloemenkampkwartier ligt ter inzage
11 nov. 2024Het (concept) ontwikkelkader Bloemenkampkwartier ligt vanaf 11 november 2024 voor 4 weken ter inzage. De afgelopen maanden is door gemeente ’s-Hertogenbosch, BrabantWonen en Mooiland hard gewerkt aan het (concept) ontwikkelkader voor het Bloemenkampkwartier. Vanaf maandag 11 november ligt dit 4 weken ter inzage. In deze periode kan iedereen schriftelijk reageren op de plannen. De gemeenteraad neemt uiteindelijk een besluit over het ontwikkelkader. lees meer
Inloopmoment voor vragen
Heeft u vragen over het ontwikkelkader? Kom gerust lang op ons inloopmoment op maandag 25 november van 17.00 tot 18.00 uur of van 18.30 tot 19.30 uur in het Tolhuis, aan de Mathildastraat 9. Medewerkers van de gemeente, BrabantWonen en Mooiland zijn dan aanwezig om vragen te beantwoorden.
Wat is een ontwikkelkader?
Het ontwikkelkader Bloemenkampkwartier is een document waarin de plannen voor het Bloemenkampkwartier verder zijn uitgewerkt en waarin de uitganspunten staan. Samen met gemeente ’s-Hertogenbosch en Mooiland willen we het Bloemenkampkwartier vernieuwen tot een leefbaar, bereikbaar, klimaatbestendig, duurzaam en gezond gebied met veel betaalbare woningen. De gemeenteraad neemt uiteindelijk een besluit over het ontwikkelkader.
Wat staat er in het ontwikkelkader?
In het ontwikkelkader staan uitgangspunten over onder andere stedenbouw, de inrichting, het programma en de ruimtelijke invulling. Maar ook uitgangspunten over verkeer, parkeren en bereikbaarheid, duurzaamheid en milieu.
Wilt u reageren op het ontwikkelkader?
In de 4 weken dat het ontwikkelkader ter inzage ligt, kunt u reageren. Dit kan online of per brief naar de gemeente. De stukken vindt u op de website van de gemeente: www.s-hertogenbosch.nl/plannen onder het kopje 'Voorbereiding beleid'. Wilt u er liever doorheen bladeren? Ga dan even langs bij het Stadskantoor. Ook kunt u de gemeenteraad vertellen wat u van de plannen vindt. Dat kan op maandag 18 november. Meer informatie: www.s-hertogenbosch.nl/raadsavond
Meer weten?
Neem een kijkje op www.denbosch.nl/bloemenkampkwartier.
-
Grote belangstelling voor plannen Bloemenkampkwartier
15 mrt. 2024Dinsdagavond stroomde het Mariapaviljoen vol met bewoners van het Bloemenkampkwartier en andere belangstellenden. Gemeente ’s-Hertogenbosch, BrabantWonen en Mooiland toonden tijdens deze inloopbijeenkomst de eerste schetsen van het nieuwe Bloemenkampkwartier. lees meer
Tijdens deze avond hebben we samen met gemeente ’s-Hertogenbosch en Mooiland uitleg gegeven over de uitgangspunten van de gebiedsontwikkeling. Aan de hand van verschillende thema’s, zoals wonen, bereikbaarheid, parkeren, groen zijn we in gesprek gegaan. Hierbij zijn vragen gesteld als hoeveel woningen worden er ongeveer gebouwd, hoeveel sociale huurwoningen komen er en hoe hoog wordt de bebouwing? Hoe lang gaat dit duren? En hoe wordt omgegaan met het parkeren?
Het Stedenbouwkundig bureau West8 gaf elk half uur een presentatie waarin zij het schetsplan voor het hele gebied uitlegden. Op die manier kreeg men een beeld hoe het nieuwe Bloemenkampkwartier er mogelijk uit kan komen te zien.
Denk ook mee!
Kon u er niet bij zijn? U kunt nog tot 25 maart 2024 met ons meedenken via www.denbosch.nl/nl/projecten/bloemenkampkwartier. Hier vindt u ook meer informatie over het project en kunt u zich inschrijven voor de nieuwsbrief van de gemeente.
Vernieuwing Bloemenkampkwartier
Gemeente ’s-Hertogenbosch en woningcorporaties BrabantWonen en Mooiland werken samen aan het nieuwe Bloemenkampkwartier. Hier gaan we betaalbare woningen bouwen op een fijne plek met veel groen én met de sfeer van de Bossche binnenstad. We doen dit met veel aandacht voor de bestaande bewoners, toekomstige bewoners én de stad.
-
Het nieuwe Bloemenkampkwartier
05 feb. 2024BrabantWonen, Mooiland en de gemeente ’s-Hertogenbosch werken samen aan het nieuwe Bloemenkampkwartier. Waar de binnenstad achter de Arena nu een verschraald en versteend gebied is, maken we een plek die weer de sfeer uitademt van de Bossche binnenstad. Een toegankelijke plek met veel groen én veel meer betaalbare woningen. Een plek die fijner is voor de huidige bewoners, de toekomstige bewoners en bezoekers. lees meer
Fors meer betaalbare woningen in de Bossche binnenstad
In eerste aanzet was het plan om de Zusterflat, Carolushof en het stadsarchief te herontwikkelen. Na verder onderzoek en gesprekken met de buurt nemen we nu het hele gebied tussen de Pastoor de Kroonstraat, Jan Heinstraat en de Zuid Willemsvaart onder handen.
Meer betaalbare woningen
Voor de locatie Zusterflat is het uitgangspunt dat er ongeveer 150 betaalbare huurwoningen komen. Daarnaast worden er in het hart van het Bloemenkampkwartier zo’n 325 woningen gebouwd. Daarbij denken we aan een mix van 60% sociale huur, 25% middenhuur en 15% koop. Dit betekent dat er in totaal in (incl. Zusterflat) ongeveer 425 betaalbare huurwoningen worden teruggebouwd. Er waren er eerst ongeveer 220: 159 in het hart en 60 in de voormalige Zusterflat. Hiermee geven we ook nieuwe bewoners kans op een betaalbare huurwoning in de Bossche binnenstad.
Om de ontwikkeling mogelijk te maken, moeten er 159 verouderde woningen worden gesloopt. De buitenranden langs de Pastoor de Kroonstraat, Jan Heinstraat en de Zuid Willemsvaart blijven behouden. Ook het stadsarchief is onderdeel van het plangebied. De meeste functies van het stadsarchief zitten inmiddels in het Groot Tuighuis. Voor de opslag van de archiefstukken zoekt de gemeente een alternatieve locatie.
Doorverhuizen binnen de Bloemenkamp
De beide woningcorporaties hebben vorige week de bewoners van de te slopen woningen geïnformeerd en begeleiden hen verder. Als de huidige bewoners willen, kunnen ze met voorrang doorverhuizen binnen het Bloemenkampkwartier. Ook is er voor hen een verhuisregeling beschikbaar. Doorverhuizen is mogelijk door het terugbouwen van een fors aantal sociale huurwoningen, maar ook omdat we het gebied in verschillende fases gaan aanpakken. Zo bouwen we eerst op de locatie Zusterflat, voordat we de eerste woningen in het hart slopen.
Wethouder Pieter Paul Slikker:
“Veel meer betaalbare woningen in het hart van de Bossche binnenstad. Die kans grijpen woningcorporaties BrabantWonen en Mooiland samen met de gemeente ‘s-Hertogenbosch met twee handen aan. Waar achter de Arena nu een verschraald en versteend stuk stad ligt, verrijzen de komende jaren honderden betaalbare woningen in de sfeer van de Bossche binnenstad. Een fijnere plek voor huidige en toekomstige bewoners én voor de bezoekers van onze binnenstad.
Dat betekent ook dat voor een deel van de huidige bewoners een spannende tijd aanbreekt. Gelukkig kunnen bewoners doorverhuizen binnen het Bloemenkampkwartier als ze dat willen. Ze worden ondersteund bij zorgen en wensen. Het is goed te zien hoe betrokken beide corporaties bij hun huurders zijn.“
Ontwikkelkader Bloemenkamp
Voor de zomer 2023 is het gesprek met de bewoners en de omgeving van het Bloemenkampkwartier opgestart. Bewoners hadden veel goede ideeën en reacties. De gemeente is daarna aan de slag gegaan met het Ontwikkelkader. Hierin staan de uitgangspunten voor het nieuwe Bloemenkampkwartier. Half maart 2024 willen we de volgende stap zetten. Dan gaan we opnieuw in gesprek over de kansen voor het Bloemenkampkwartier. Ook bespreken we dan het schetsontwerp voor de locatie Zusterflat. Verwachting is dat de raad rond de zomer van 2024 een besluit neemt over het Ontwikkelkader.
Minko de Weerd, directeur BrabantWonen:
"Door onze krachten te bundelen maken we van Bloemenkampkwartier een mooie, nieuwe, veilige en groenere buurt in het centrum van 's-Hertogenbosch. Dit biedt een unieke kans om in het hart van Den Bosch een grote hoeveelheid betaalbare huurwoningen toe te voegen, de buurt stevig te verbeteren én te verduurzamen. Bewoners kunnen in het gebied blijven wonen als ze dat willen.
Uniek dat we als drie maatschappelijke organisaties op zo’n plek dit samen kunnen doen en tot een mooi plan kunnen komen. Door de sloop van een aantal van onze woningen kunnen we zo meer mensen huisvesten in zowel het sociale segment als de middenhuur. Wij zijn dan ook blij met deze mooie samenwerking."
Meer informatie en nieuws over het project Bloemenkampkwartier.