Energietarieven

Meestal komt de energie (gas en stroom) in uw huis van een landelijke energieleverancier. Maar het kan ook zijn dat BrabantWonen uw energie levert.

Meestal komt de energie (gas en stroom) in uw huis van een landelijke energieleverancier. Maar het kan ook zijn dat BrabantWonen uw energie levert.

Als BrabantWonen de energie levert bepalen wij ook de energietarieven. En wij rekenen de energiekosten met u af als u bij ons huurt.

Wij bepalen de energietarieven in de volgende gevallen:

  • U huurt een woning met een blokverwarming (een gezamenlijk ketelhuis).
  • U huurt een appartement in een gebouw met een WKO-installatie (Warmte-Koude-Opslag) waar de energie geleverd wordt door BrabantWonen. Of waar de energie wordt geleverd door een leverancier die wij hebben aangewezen.
  • U heeft een koopwoning waar BrabantWonen de energie levert. Dan bepaalt BrabantWonen de energietarieven. De tarieven voor koopwoningen vallen onder de ‘warmtewet’. We houden rekening met de tarieven van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). U kunt de energietarieven opvragen bij uw VvE-beheerder. De VvE-beheerder rekent de energiekosten ook met u af. Dat doet BrabantWonen dus niet rechtstreeks met u.

U bent huurder

Vast bedrag per maand

Maandelijks betaalt u een vast voorschot. Dat is elke maand hetzelfde bedrag. Voor het bepalen van dit voorschot kijken we naar uw verbruik van vorig jaar. Of naar het gemiddelde gebruik van het gebouw als u er net pas woont. Het bedrag dat u betaalt staat bij servicekosten, ‘voorschot nutsvoorzieningen met een individuele meter’.

Meer of minder energie gebruikt?

Heeft u minder energie gebruikt dan we van te voren dachten? Dan betalen wij het verschil aan u terug. Heeft u meer energie gebruikt dan we dachten? Dan moet u het verschil aan ons betalen. Dat staat in de eindafrekening. Die sturen wij u elk jaar voor 1 juli. We kijken daarin naar hoeveel energie u echt heeft gebruikt in het afgelopen jaar. Dat zien we op uw eigen energiemeter. We rekenen af over de periode van 1 januari tot en met 31 december.

U heeft een koophuis

Vast bedrag per maand

Maandelijks betaalt u een vast voorschot. Dat is elke maand hetzelfde bedrag. Dit voorschot betaalt u aan de VvE.

Meer of minder energie gebruikt?

Heeft u minder energie gebruikt dan we van te voren dachten? Dan krijgt u het verschil terugbetaald. Heeft u meer energie gebruikt dan we dachten? Dan moet u het verschil aan de Vve betalen. Dat staat in de eindafrekening. Die ontvangt u elk jaar voor 1 juli. We kijken daarin naar hoeveel energie u echt heeft gebruikt in het afgelopen jaar. Dat zien we op uw eigen energiemeter. De afrekening sturen wij naar de VvE en de VvE rekent met u af.

Huurhuis en eigen energieleverancier

Bent u huurder en heeft u zelf een energieleverancier uitgekozen? Dan bepaalt deze energieleverancier de energietarieven. Die stuurt u dan ook zelf een rekening.

Meer informatie

  • Delen