"Melden heeft zin. Altijd"
alle verhalen 11/03/2021

"Melden heeft zin. Altijd"

Samenwerking tussen bewoners en beroepskrachten is belangrijk voor het behoud en versterken van woonplezier. Zo is het goed om bij mogelijk onraad aan de bel te trekken. Bij een drugsappartement gebeurde dat onlangs. Een reconstructie.

Wijkbeheerder Saskia Liebregts en wijkagent Khadija Erradi Ouazzani in Kruiskamp

Saskia Liebregts is wijkbeheerder bij BrabantWonen en houdt zich bezig met het schoon en veilig houden van de woonomgevingen. Khadija ('zeg maar Katja') Erradi Ouazzani is wijkagent in Kruiskamp, ‘s-Hertogenbosch. Ze kennen elkaar goed en hebben veel contact. Dat is heel handig, zo leert de uitkomst van een bezoekje aan een appartement aan de Kooikersweg.

Camerabeelden bekijken

Het begon bij een alerte buurtbewoner. Saskia: “Die hoorde soms midden in de nacht gestommel. Keek dan uit het raam en zag mannen met gasflessen over de galerij lopen. Dat is natuurlijk raar. De persoon nam contact op met BrabantWonen en toen ben ik erin gedoken.” Dat begon met het bekijken van camerabeelden. “Die zijn speciaal voor dit soort situaties opgehangen”, zegt Saskia. “Zo bevorderen we de leefbaarheid.”

De beelden van de mannen waren snel gevonden. Ook zag je vanuit welk appartement ze kwamen. “Tijd om samen met een collega-wijkwerker een bezoekje te brengen. Of dat eng is? Nee, hoor. Het is geen inval of zo. Je belt aan en vertelt wat je hebt gezien, en dat je daar eens over wilt praten. Als een situatie dreigend lijkt, dan heb ik mijn pieper erbij. Dan is er snel hulp.”

Vloeistof

Van een gesprek kwam het niet. “Er brandde licht, maar niemand deed open. Ik kon wel naar binnen kijken zag iets vreemds. Iets met rode vloeistof op de grond. Het zag er raar uit. Geen gordijnen, maar doeken voor de ramen. Ik heb door het raam foto’s gemaakt en die via WhatsApp naar Khadija gestuurd.”

“Ik weet nog dat ik me afvroeg of het bloed was op een van de foto’s”, herinnert Khadija zich. “Reden genoeg om te gaan kijken. En om het telefoonnummer van de bewoner op te snorren.”

De deur ging alsnog open. Khadija en Saskia troffen een huiskamer vol rotzooi aan. Khadija: “Ik had nog nooit eerder een coke-pers gezien: een apparaat waarmee cocaïne wordt samengeperst. Even dacht ik heel naïef dat het een kacheltje was.”

Cocaïne in de woning

Daarna ging het snel. De 27-jarige bewoner werd aangehouden en na contact met de burgemeester werd het pand gesloten. Op dit moment doet de technische recherche onderzoek naar wat er precies in het appartement gebeurde. Er is een vermoeden dat het appartement is gebruikt om cocaïne te versnijden en verpakken. Dat is niet alleen strafbaar, het is ook een overtreding van de huurvoorwaarden.

Of dit een bijzonder incident is? “Zo’n coke-pers was nieuw voor me, maar we vinden regelmatig drugs”, vertelt Khadija. “Meestal gaat het om hennepkweek.” Saskia: “En voordat er een verkeerd beeld ontstaat: dit is iets wat overal kan voorkomen; in huur- maar ook koopwoningen en in iedere wijk van het land.” Ze voegt eraan toe dat ze gelukkig ook druk is met juist leuke en opbouwende initiatieven.

Anoniem blijven bij een melding

Feit is dat wijkbeheerders en wijkagenten alert reageren als ze onraad vermoeden. Samenwerking is daarbij belangrijk. Khadija vraagt daarom om dit soort zaken altijd te melden. “Saskia en ik kunnen niet overal zijn. We zijn grotendeels afhankelijk van meldingen. Mensen hoeven echt niet zeker te weten dat er iets mis is, een melding van een vermoeden is al goed. Bij de politie of – als die drempel te hoog is – de woningcorporatie.”

De vrees dat criminelen achter de identiteit van een melder komen, is volgens de dames niet terecht. “Vanzelfsprekend willen we graag naam en contactgegevens hebben, maar we gaan daar discreet mee om. We delen die gegevens niet met een verdachte of dader.”

Khadija wijst erop dat er een verschil is tussen een melding en een aangifte. “Bij een aangifte kunnen we er niet omheen om persoonsgegevens vast te leggen. Maar zelfs dan zijn er mogelijkheden om die vertrouwelijk te houden. Bij melden kun je altijd anoniem blijven. Als het via Meld Misdaad Anoniem gaat, dan weten we bij de politie zelfs niet waar een tip vandaan komt.

Een melding maken

Wil je iets melden? Bel dan de politie 0900 - 8844, Meld Misdaad Anoniem 0800 - 7000 of neem contact met ons op. Heb je een conflict met de buren? Schakel dan Buurtbemiddeling in. Je leest daarover hier meer.

Meer informatie