Bewoners vormen samen een reanimatieteam
alle verhalen 10/03/2023

Bewoners vormen samen een reanimatieteam

Bosschenaar Henk Beks vindt veiligheid heel belangrijk. “Ik lees wel eens dat we in Nederland AED’s tekort komen. Zo ook in mijn wijk, De Kruiskamp. Er was er maar één. Die hing in het flatgebouw waar ik woon. Maar daar konden andere wijkbewoners niet bij.” Daarom kwam Henk in actie, samen met vijf van zijn buren. Inmiddels is de AED uit het seniorengebouw waarin zij wonen beschikbaar voor de hele wijk. En dat niet alleen – ze vormen ook een reanimatieteam.

Kans op een hartinfarct

“We wonen in een seniorenflat”, zegt Henk. “Dat betekent dat de kans dat iemand hier een hartinfarct krijgt nu eenmaal veel groter is dan in andere gebouwen.” Het onderwerp kwam een keer ter sprake tijdens een potje kaarten in de ontmoetingsruimte. “Er hing bij ons toen wel een AED, maar niemand wist hoe je ermee om moest gaan. We hadden ook geen reanimatieteam. Dat was wel nodig, vonden wij. De gemeente moedigde ons aan om een oplossing te bedenken. Daarom staken wij met zes bewoners de koppen bij elkaar meldden we ons aan bij HartslagNu.nl voor een reanimatiecursus.”

Henk en de rest van het reanimatieteam krijgen elk jaar bijscholing. “In mei of juni mogen we weer. We trainen met poppen en namaak AED’s. Dan oefenen we hoe je iemand moet beademen of hoe je borstcompressies doet. Alles wat je met een echte AED doet, komt voorbij tijdens de training. Het is heel realistisch.”

Veiligere wijk

Niet alleen het seniorengebouw, maar ook de rest van De Kruiskamp is een stukje veiliger geworden dankzij Henk en zijn medebewoners. “Onze AED hing eerst binnen. Maar het bleek verstandiger om hem buiten op te hangen, zodat andere buurtbewoners er ook wat aan hebben. Hij hangt nu om het hoekje bij onze voordeur. Inmiddels hangt er ook een AED bij de sportschool bij ons in de wijk. Dus nu hebben we al twee AED’s in de buurt!”

Beide AED’s zijn aangemeld bij HartslagNu.nl. “Als iemand in de buurt 112 belt, wordt er doorgegeven waar er eentje hangt. Diegene krijgt dan een code door waarmee hij of zij het kastje waarin de AED hangt, kan openen. Dat werkt heel goed. Wij krijgen ook wel eens een appje via het oproepsysteem van HartslagNu.nl als iemand in de buurt onze hulp nodig heeft. Maar die appjes krijgen we vaak ’s nachts. Dan slapen we en reageren we niet altijd. Daarom is het prettig dat andere wijkbewoners ook bij onze AED kunnen.”

Gelukkig gebruikten Henk en zijn buren de AED nog niet vaak. “Hier in de flat maar een of twee keer. Toevallig vorige week nog. We checken regelmatig of het apparaat nog helemaal in orde is. Ik verzorg het onderhoud. Als hij gebruikt is, controleer ik of hij helemaal in orde is. Zo blijft alles naar behoren werken.”

Meer informatie