45 jaar Dichterbij in Oss: ‘We zijn met elkaar opgegroeid’
alle verhalen 14/05/2024

45 jaar Dichterbij in Oss: ‘We zijn met elkaar opgegroeid’

Aan de Smaragd in de Osse wijk Ussen wonen 19 bewoners van zorginstelling Dichterbij. In een groepshuis of meer zelfstandig in een appartement. De woningen zijn van BrabantWonen en zijn er dit jaar al 45 jaar. In al die tijd ontstonden goede contacten tussen de begeleiders en bewoners van Dichterbij en de andere buren in de straat. Ze delen lief en leed met elkaar. 

“We zijn hier allemaal met elkaar opgegroeid”, vertelt buurvrouw Mieke. Samen met haar man Huub kwam ze 45 jaar geleden ook aan de Smaragd wonen, in een van eengezinswoningen van BrabantWonen. De wijk was toen net nieuw. Dichterbij opende er toen een eerste woongroep, voor mensen met een verstandelijke beperking.

Buurtvriendinnen

Bewoonster Gradie kwam daar toen ook te wonen. Ze was toen achttien jaar. In de loop der jaren leerde ze haar buren Mieke en Huub erg goed kennen. Door samen aan activiteiten in de buurt mee te doen, maar ook door het ‘gewone’ gezellige praatje op straat. Even kletsen hoe het gaat.

“We zijn echt vriendinnen”, vertelt Gradie trots. “Ik ken alle verjaardagen van Mieke en haar gezin uit mijn hoofd.” Mieke: “Ja, ze heeft een goed geheugen en kent ze allemaal. Als er iemand bij ons thuis jarig is, belt Gradie altijd aan. Even feliciteren.”

Geluk met de straat

De band tussen Gradie en Mieke is tekenend voor het contact dat bewoners hier ook met andere buren hebben. De meesten kennen elkaar en weten hoe ze goed met elkaar om kunnen gaan. “Daar hebben we hier geluk mee”, vertelt begeleidster Paulien. “Je ziet het bij andere organisaties voor begeleid wonen ook weleens anders.”

“Sommige cliënten kunnen overlast geven in de buurt. Natuurlijk sturen we erop dat dat zo min mogelijk gebeurt, maar het kan voorkomen. Onze buren hier hebben daar doorgaans begrip voor.”

Samen dingen doen

Paulien en haar collega’s betrekken buren zoals Mieke en Huub bewust bij activiteiten. Al is dat niet nodig, omdat het goede contact van nature is ontstaan. Bijvoorbeeld door de gezellige activiteiten in de buurt. Huub: “De afgelopen jaren hielden we in de zomer samen fotospeurtochten en buurtfeesten met barbecues. En in de winter zetten we samen buiten een kerstboom op. Een groot stalen exemplaar dat we ooit van BrabantWonen kregen.”

“Maar we delen juist ook de minder leuke momenten met elkaar”, vult Paulien aan. “Zoals wanneer we afscheid van iemand moeten nemen. Omdat die persoon is overleden, of naar een plek voor meer zorg moet. Dan missen we die bewoner allemaal.”

Helpende handen

En als er eens iets gebeurt, staan de buren klaar om te helpen. Zoals toen er tijdens een storm plots een schutting bij de huizen van Dichterbij omwaaide. Paulien: “Huub liet aan ons weten dat onze schutting om lag en schoot direct te hulp. Samen met een andere buurman kwam hij met een gereedschapskist aan de deur om de schutting te repareren. Als een ware buurman en buurman gingen ze aan de slag.”

“Als er zoiets gebeurt, schakelen wij natuurlijk ook via de ‘officiële’ weg de hulp van BrabantWonen of Dichterbij in, maar het is voor ons fijn om te weten dat er altijd mensen in de buurt zijn die bereid zijn om te helpen.”