'Help mij MS te verslaan'
nieuwsoverzicht 14/09/2022

“Ik kijk naar wat ik wél kan in mijn leven”

Al 28 jaar daagt het leven Jordi Nooijen (28) uit. Zijn spierziekte maakt zijn leven regelmatig erg lastig. Toch weet hij er elke keer weer een positieve draai aan te geven. En kan hij zijn creativiteit kwijt in het maken van muziek en video. Dat geeft hem energie.

'Help mij MS te verslaan'

Jordilogie

Je kunt alleen maar respect hebben voor de manier waarop Jordi omgaat met de uitdagingen in zijn leven. Hij lacht veel en is vrolijk, ook al is het zeker niet altijd makkelijk en heeft hij zich ook down gevoeld. Jordi heeft er zelfs een naam voor: “Jordilogie …een soort levenskunst. Jordi legt uit: “Jordilogie betekent dat ik met veel zelfkennis mijn leven leef, binnen mijn kaders. Ik geef me over aan wat er komt. En kijk naar wat ik wél in plaats van níet kan.”

Jeugd

Als jong mannetje van drie kreeg hij al een hersenvliesontsteking. Er gebeurde veel moeilijke dingen in zijn jeugd. Jordi: “Op mijn 17e viel ik van een muur en had ik een hersenkneuzing. Op mijn 18e, op de dag van mijn eindexamen, werd ik ’s morgens wakker en was de hele linkerkant van mijn lijf verlamd. Bleek ik MS te hebben. Super heftig.” MS is een ziekte waarbij er plotseling verlammings- en uitvalsverschijnselen in het lichaam optreden. Dat overkomt Jordi dan ook verschillende keren. De laatste aanval was nog maar een paar maanden geleden. Weer een echte tegenslag, maar Jordi maakt er ook nu weer het beste van. Zo werkt hij nu aan het verbeteren van zijn loopfuncties in revalidatiecentrum de Tolbrug.

Rappen

“Mijn creativiteit heeft me altijd al geholpen in moeilijke situaties. Vroeger maakte ik al verhaaltjes in mijn hoofd, om beter met lastige dingen om te gaan”, vertelt hij rustig. Jordi denkt niet alleen na over wat hij meemaakt, hij schrijft er ook over … of beter gezegd: hij rapt erover. “De directeur van mijn middelbare school leerde mij wat rappen was. Hoe ik de beats moest invullen. Ik schreef als puber al zelf teksten”, vertelt Jordi. Het nummer met de titel ‘Rust’ schreef hij al op z’n zestiende. Nu vele jaren later is de tekst nog steeds heel belangrijk voor hem.

“Hé, wat is rust?
Iedereen is altijd hard op zoek naar rust
Maar dat is niet de manier man
Rust vind je niet
Rust krijg je door op z’n tijd alles even opzij te zetten
En juist niets te verwachten
Je benen omhoog te leggen en terug te keren naar waar je vandaan komt”

Songtekst ‘Rust’, geschreven door Jordi

De Bunker

Jordi: “Een jaar voordat ik MS kreeg kwam ik via, via in de Bunker terecht. Een kelder in het voormalig klooster Papenhulst. Het klooster werd in 1979 gekraakt. Sinds die tijd is het een creatieve plek voor radiomakers. Ikzelf ben in deze kelder Bunkersessies gestart, waar we rapmuziek maken en opnemen.
Door mijn ziekte kan ik helaas zelf niet meer rappen, dus regel ik het nu voor andere rappers. Ik ben zo blij dat ik al zoveel mensen kende bij de Bunker voordat ik ziek werd. Want daarom kan ik er ook nu nog mijn ding doen met alle leuke mensen daar.”

Jordi in De Hofstad

Lopen is een hele uitdaging voor Jordi. Zijn scootmobiel is een uitkomst, zo kan hij toch op eigen houtje de wijk en de stad door. Ook in De Hofstad weet Jordi de weg. “Ik kom ook vaak bij Jong Aktief boven bij het buurthuis, voor een praatje en om er samen met andere jongeren te eten.”

In het najaar, tijdens de renovatie van zijn huis, gaat hij tijdelijk bij zijn vader in het bos in Vinkel wonen. “Daar heb ik dan rust. En ondertussen maken ze hier mijn huis mooi. Dat is goed toch?!”

Help Jordi zijn ziekte verslaan

Dat Jordi lieve mensen om zich heeft, is duidelijk. Zij zamelen geld in voor een speciale behandeling (stamceltransplantatie) in Mexico. Hierdoor kan de schade die zijn ziekte veroorzaakt heeft deels worden teruggedraaid. Zo’n behandeling kost heel veel geld. Wilt u ook helpen en Jordi weer gezond lijf geven? Doneer dan!

Inzamelingsactie Jordi's stamceltransplantatie tegen MS

'Help mij MS te verslaan'

  • Delen