Nieuwe Hoeven
nieuwsoverzicht 24/03/2022

Oplevering eerste gebouw Nieuwe Hoeven voor bouwvak

De nieuwbouw van woonzorgcentrum Nieuwe Hoeven in Schaijk krijgt steeds meer vorm. Als alles volgens planning verloopt, leveren we de eerste twee groepswoningen al begin augustus op. Samen met BrabantZorg zetten we daarmee een belangrijke stap in de ontwikkeling van het ‘nieuwe’ Nieuwe Hoeven.

Nieuwe Hoeven

Nieuwe Hoeven is inmiddels vijftig jaar oud en de huisvesting laat te wensen over. Het gebouw is gebouwd in de ‘ziekenhuisstijl’ van die tijd, met lange gangen en kamers. Daarnaast is de jaarlijkse energierekening hoog en wordt het onderhoud steeds kostbaarder.

Wonen in het groen

Peter Verkuijlen, projectleider nieuwbouw Nieuwe Hoeven: “Het grote gebouw maakt plaats voor allemaal losse gebouwen. Er komt een buurthuis waar bewoners, medewerkers en familie elkaar kunnen ontmoeten. Daarnaast komen er drie hofjes, met daarin tien groepswoningen voor in totaal negentig bewoners. Elke bewoner krijgt een eigen studio met een voordeur, sanitair, een kleine pantry én een fijne buitenruimte. Tussen de gebouwen komen tuinen, weides en wandelpaden waar bewoners zich vrij kunnen bewegen. Het geheel krijgt het karakter van een buurtschap.”

Geestelijk welbevinden

Monique Weise, regiomanager BrabantZorg: “Nieuwe Hoeven wordt een vernieuwende woonzorglocatie, een thuis voor mensen met ernstige geheugenproblemen. De groene omgeving speelt nu al een belangrijke rol in de dagelijkse activiteiten van bewoners. Dankzij de nieuwbouw kunnen we de natuur een nog grotere plek geven in het leven van bewoners. En in de verbetering van hun geestelijk welbevinden. Wij vinden het belangrijk dat mensen met dementie een betekenisvolle en fijne dag houden. Dat ze zo veel mogelijk kunnen doen wat ze altijd graag gedaan hebben. Daar gaat de nieuwe opzet van Nieuwe Hoeven zeker bij helpen.”

Duurzaam en energiezuinig

Van alle 35 woonzorglocaties die BrabantZorg van ons huurt, is dit de eerste die volledig gasloos en in hout gebouwd wordt. “Om de gebouwen duurzaam te maken komen er honderden zonnepanelen op de daken”, licht Johan Loeffen, ontwikkelaar BrabantWonen toe. “De gebouwen gebruiken de bodem voor verwarming en koeling. De koeling verhoogt ook het comfort voor de bewoners. Daarnaast wordt het gebouw opgebouwd uit houtskeletbouw, wat een flinke CO2-reductie van het bouwproces betekent.”

Filmpje Nieuwe Hoeven

Sinds de start van de bouw in december is er hard gewerkt. Een goed moment om dit te delen met de buitenwereld. Daarbij kregen wij hulp van LanderdTV. Zij maakten speciaal voor ons een filmpje:

Meer informatie

  • Delen