opvangen vluchtelingen Oekraïne
nieuwsoverzicht 11/03/2022

Hulp en opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne

Vluchten voor oorlog. Geen thuis meer hebben. De toestand in Oekraïne schokt ons. Als woningcorporatie zetten we ons in voor een veilig thuis voor mensen in onze Brabantse regio. Maar ook voor mensen die moeten vluchten voor oorlog. En we staan daar niet alleen in. Heel veel mensen willen helpen met het opvangen van Oekraïense vluchtelingen. Kan dat? Mag dat?

opvangen vluchtelingen Oekraïne

Veel mensen bieden zich aan als gastgezin voor een vluchteling. Ze vangen een vluchteling op in hun huis. Bent u huurder bij ons? Dan mag u logeerplekken beschikbaar stellen in uw huis. Hiervoor hoeft u geen toestemming aan ons te vragen.

We adviseren wel om dit niet op eigen initiatief te doen, maar om hierover contact op te nemen met uw gemeente en vluchtelingenwerk. Zij kunnen ook vertellen wat dit betekent voor uw eigen situatie. Zo is bijvoorbeeld nu nog niet duidelijk of en hoe dit invloed heeft op bijvoorbeeld toeslagen en uitkeringen.

Meer opvang nodig?

Voor georganiseerde opvang van vluchtelingen zorgen de gemeentes en de Rijksoverheid. Als woningcorporatie werken we op verzoek natuurlijk ook mee als er woonruimte nodig is. Maar op dit moment is nog niet duidelijk hoe dat gaat gebeuren.

Hieronder vindt u een overzicht van de websites van hulporganisaties en de verschillende gemeenten. Daarin staat meer informatie over noodopvang en het opvangen van vluchtelingen bij u thuis.

Meer informatie

  • Delen