nieuwsoverzicht 31/05/2021

Orthen-Links: één van de 20 best gerealiseerde plannen van 2020/2021

Op 26 mei 2021 werd het Jaarboek Architectuur in Nederland gelanceerd. De wijkvernieuwing Orthen-Links in ’s-Hertogenbosch - dat wij samen gerealiseerd hebben met HilberinkBosch Architecten, Van Wanrooij en gemeente ’s-Hertogenbosch - kreeg een mooie plek in het jaarboek. Dat betekent dat de wijkvernieuwing van Orthen-Links één van de 20 best gerealiseerde plannen van 2020/2021 in Nederland is. Het jaarboek is al ruim 30 jaar een onmisbaar overzichtswerk voor iedereen die zich voor de Nederlandse architectuur interesseert of er vakmatig bij betrokken is.

Orthen-Links: één van de 20 best gerealiseerde plannen van 2020/2021

Jaarboek Architectuur in Nederland 2020/2021

Het project is voor het jaarboek geselecteerd omdat het een goed voorbeeld is van een ontwerp dat gericht is op de veranderende samenleving met een goed sociaal plan. De wijk kreeg een nieuwe impuls door een brede mix van sociale huurwoningen en koopwoningen. De wijkvernieuwing is in vier fases uitgevoerd, waardoor een relatief groot aantal bewoners in de wijk is blijven wonen. Ook door het toevoegen van appartementen en koopwoningen woont er nu een gemixte groep mensen.

Inmiddels is wijkvernieuwing klaar. En wonen hier oude en nieuwe bewoners samen, vol enthousiasme en met veel nieuw woonplezier.

Orthen-Links en het Bossche wijkgevoel

Orthen-Links bestond uit zo’n 235 kleine en gedateerde woningen uit de jaren ’50, waarvan de levensduur ten einde was. De oude woningen hebben plaats gemaakt voor 45 appartementen en 168 eengezinswoningen, waarvan 100 sociale huurwoningen. In het ontwerp heeft de architect geprobeerd het Bossche wijkgevoel te behouden. Bijvoorbeeld door bij de meeste woningen een Brabants stoepje te maken. Een soort geveltuin met een bankje dat bij de woning hoort, waar je elkaar op straat kunt ontmoeten.

Meer informatie