WonenZoals: De vlag met bewoners in top!
nieuwsoverzicht 30/03/2021

De vlag met bewoners WonenZoals in top

Toekomstig bewoner Manon markeert zo het hoogste punt van de energiezuinige nieuwbouw van WonenZoals aan de Mozartsingel in Den Bosch. In het filmpje licht ontwikkelaar Chaja onze participatie met ouders, bewoners en omwonenden toe, en vertelt over de bijzondere houtbouw en CLT. Ondertussen puzzelen de nieuwe bewoners al op de inrichting van hun appartement. En Stef vertelt waar hij het meest naar uitkijkt…

Houtbouw

Bij het energiezuinige pand van WonenZoals is de draagconstructie helemaal van hout. Die techniek is voor Nederlandse begrippen heel bijzonder. Dragende wanden en vloeren - normaal van kalkzandsteen en beton -, bouwen we nu volledig op uit panelen van kruislings verlijmd hout. Dit kruislaaghout of CLT is heel stevig en duurzaam. De opbouw van het houten geraamte duurt zo’n vier weken. Ook de overige wanden en gevelelementen bestaan uit hout: kant-en-klare elementen voorzien van houtvezelisolatie, een biobased alternatief voor steenwol.

Waarom houtbouw?

Er is steeds meer aandacht voor de toepassing van biobased materialen - materialen van hernieuwbare grondstoffen - zoals hout in de (woning)bouw. Dat moet ook, want dit is één van de manieren om bij te dragen aan het verlagen van CO2-uitstoot én het opslaan van CO2.

Lente

Acht Brabantse woningcorporaties willen van hout het belangrijkste bouwmateriaal en -middel maken. Het ‘Lente’ samenwerkingsverband tussen Alwel, Area, BrabantWonen, Casade, Stadlander, Tiwos, WonenBreburg en Zayaz beheert samen meer dan 100.000 sociale huurwoningen. De corporaties werken samen op inkoop, duurzaamheid en circulariteit.

Meer informatie

  • Delen