natuurlijk samen

natuurlijk samen

natuurlijk samen

natuurlijk samen

natuurlijk samen

natuurlijk samen

natuurlijk samen

nieuwsoverzicht 23/12/2020

'Wennen, maar het scheelt gewoon geld'

Erin Flanagan woont in een huis in het eerste gasloze en energiezuinige nieuwbouwproject voor sociale huur in Oss. ,,Ik ben qua energiebesparing niet eens superfanatiek, maar je ziet wel degelijk dat het verschil maakt."

Erin Flanagan was een van de eerste bewoners van een gasloze en vooral energiezuinige woning in Oss. Foto Jeroen Appels/VAn Assendelft

Ze was een van de eerste bewoners die de sleutel in ontvangst nam van haar energiezuinige woning. Erin Flanagan (24) huurt een huis in het eerste gasloze nieuwbouwproject van Oss. Haar huis heeft zonnepanelen op het dak, is optimaal geïsoleerd, heeft de beschikking over een grondwarmtepomp voor de verwarming en warm water, ze kookt op inductie en haar douchekop bespaart water. En wonen in het wijkje, in juli opgeleverd door BrabantWonen, vindt ze ook nog zeer aangenaam.

NOM-principe
Flanagan, werkzaam bij de restaurantketen Montimar, bevalt het uitstekend in haar energiezuinige woning, gebouwd volgens het NOM-principe (nul-op-de-meter). Haar huis gebruikt net zoveel energie als dat het opwekt. ,,Ik woon hier hartstikke fijn. Het is een fijn, comfortabel huis. Ook nog eens lekker dicht bij de stad, aan het randje van de polder. En inderdaad is het huis energiezuinig. Ik was daar nooit zo mee bezig, maar het is gewoon hartstikke leuk en ook nog eens goed voor de portemonnee. In mijn vorige huis betaalde ik ruim 100 euro per maand, nu maar drie tientjes."

Het was wel eventjes wennen, erkent Flanagan. ,,Toen ik de eerste keer onder de douche ging en onder dat straaltje stond, dacht ik: is dat nu alles? Maar als je er aan gewend bent, is het allemaal heel erg normaal." Zo ook het koken op inductie of de was doen met minder watergebruik. ,,Ik ben nu veel bewuster met energie bezig. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt - ik ben ook weer niet superfanatiek - maar het is gewoon leuk om te zien dat je minder energie verbruikt. En dat is natuurlijk ook veel beter voor het milieu."

Het project van BrabantWonen Hoeve 1, aan de noordkant van Oss, was met 39 appartementen en 24 eengezinswoningen weliswaar de allereerste energiezuinige buurt van de corporatie, maar zeker niet de laatste. Afgelopen zomer werden ook al 29 energiezuinige woningen in de Piekenhoef in gebruik genomen. En BrabantWonen heeft nog veel meer plannen, benadrukt Rob Bogaarts, directeur Klant en Samenleving. Zo worden er aan de Kapelaan Nausstraat, Brasem en in het Sibeliuspark energiezuinige huurwoningen gebouwd. ,,En we gaan aan de slag met het ombouwen van woningen in bestaande wijken."

'Ik kan nu andere mensen begeleiden om energiezuiniger te wonen'
Erin Flanagan

Niet alleen Flanagan is blij met haar huis, ook de andere bewoners wonen er graag, stelt Wilma Verheijde, ontwikkelaar bij BrabantWonen. ,,Bij wonen in een energiezuinig huis komt overigens wel het een en ander kijken. Niet al te ingewikkeld, maar je moet het wel weten. Zo kun je bijvoorbeeld niet zomaar uitbouwen of grote gaten in de muur boren omdat de woningen dan niet meer energiezuinig zijn. Daarom geven we veel informatie en goede voorlichting."

Cijfers over de mate van energiebesparing in Hoeve 1 zijn, volgens Verheijde en Bogaarts nog niet ter beschikking. ,,We hebben nog geen cijfers, maar de geluiden die we opvangen zijn veelbelovend. We monitoren het energiezuinige gedrag van de huidige bewoners en staan ze bij met raad en advies. En wat goed werkt is de informatie en voorlichting verschaffen via de energiecoaches, vrijwilligers uit Oss."

Daar is Flanagan er eentje van. Lachend: ,,In het verleden boeide het me eigenlijk niet zo heel erg, maar ik kan nu andere mensen begeleiden om energiezuiniger te wonen." De Osse kreeg daarvoor een korte cursus om tips en tricks te leren en ze te delen met wijkbewoners, dat overigens door corona stil ligt. ,,Het zijn vaak best voor de hand liggende zaken, zoals niet te lang douchen, lampen uitzetten als je niet in een ruimte bent, een gordijn voor het trapgat of je wasmachine slimmer gebruiken. Maar ze werken wel. Zeker als je de speciale app gebruikt, kun je op elk moment zien hoeveel energie je gebruikt. Ik vind dat uitermate prettig."

Bron: Brabants Dagblad - Wouter ter Haar