natuurlijk samen

natuurlijk samen

natuurlijk samen

natuurlijk samen

natuurlijk samen

natuurlijk samen

natuurlijk samen

nieuwsoverzicht 07/12/2020

Bewoners Nieuwehagen krijgen als eerste een 'groene' lift

Afgelopen zaterdag namen de bewoners van de 31 aanleuningwoningen in Nieuwehagen (‘s-Hertogenbosch) hun nieuwe energiezuinige lift in gebruik. De lift werkt op zonnepanelen en een batterij. Dat is goed voor het milieu, maar ook voor de servicekosten. Die gaan voor de bewoners namelijk flink omlaag.

Eén van de doelen van BrabantWonen is energie verduurzamen. We kijken dus voortdurend hoe we dit in ons werk kunnen toepassen. Daarom kozen we in Nieuwehagen niet voor het plaatsen van een traditionele lift, maar voor een lift op zonnepanelen. Om dit te realiseren plaatsten we 82 zonnepanelen op het dak van het gebouw.

Ook stroom als zon niet schijnt

De batterij is ontwikkeld door iwell. Hij slaat schone stroom op en levert terug wanneer nodig. Dus ook als de zon niet schijnt. De batterij levert stroom op momenten dat de vraag even heel groot is. Bijvoorbeeld bij het gebruik van de lift. Behalve de lift, werken ook de algemene voorzieningen van de aanleunwoningen op schone stroom. In de hal hangt een display waarop de bewoners zien hoeveel energie de zonnepanelen opwekken, hoeveel de algemene voorzieningen gebruiken en hoeveel CO2 er is bespaard.