Artist Impression WonenZoals
Artist Impression WonenZoals
onze projecten
NieuwbouwOpgeleverd

WonenZoals

BrabantWonen, WonenZoals en Hendriks Coppelmans bouwden op de voormalige schoollocatie aan de Mozartsingel in 's-Hertogenbosch een woonvoorziening voor 18 jongeren. Zij wonen hier zelfstandig, maar toch ook samen met 24-uurs zorg en begeleiding.

In het gebouw wonen 18 jongens en meisjes met een beperking die tot voor kort nog thuis woonden. Ze zijn bevriend geraakt via school. Hun ouders hebben het initiatief genomen om samen geschikte woonruimte te vinden. Waar altijd een zorgverlener in huis is, ook 's nachts. Dat initiatief heet WonenZoals. Een kleinschalige woonvorm met leeftijdsgenoten.

Wat bouwden we?
Het gebouw telt 18 duurzame appartementen en twee gemeenschappelijke ruimten. Verdeeld over twee bouwlagen.  Zes appartementen zijn rolstoeltoegankelijk. De hoofdingang is aan de Mozartsingel, met elf eigen parkeerplaatsen en een gemeenschappelijke tuin.

Energiezuinig en circulair gebouw
Het 'nul-op-de-meter' gebouw wekt net zoveel energie op als het verbruikt. Met zonnepanelen op het dak. Bodemwarmtepompen zorgen voor verwarming, koeling en warm water. Het gebouw is vergaand circulair. De houten draagconstructie bestaat uit kruislings gestapelde lagen hout, zo sterk als beton. Ondergrondse tanks vangen regenwater op voor toiletspoeling. De gevelbekleding is van keramisch materiaal met een vulling van populierenhout van Nederlandse bomen. Verder gebruikten we houtvezel voor isolatie, gerecyclede gipsplaten en sedum op het dak. Kortom: een bijzonder gebouw met een warme uitstraling en een zeer duurzaam karakter. 

Nieuws

 • 'Wat bijzonder dat we nu ├ęcht in dit gebouw van WonenZoals staan'

  'Wat bijzonder dat we nu ├ęcht in dit gebouw van WonenZoals staan'

  07 sep. 2021

  Dinsdag 7 september ontvingen de jongeren van woonvoorziening WonenZoals aan de Mozartsingel de sleutel van hun woning. Dat was spannend voor de jongeren zelf, maar ook voor hun ouders. Nu het nieuwbouwproject is opgeleverd kunnen de jongeren beginnen aan een nieuwe fase in hun leven.  lees meer

  Zelfstandig wonen, maar toch samen, met 24-uurs zorg en begeleiding. Een bijzonder project, voor een bijzondere doelgroep. Voor BrabantWonen speelde, naast het realiseren van goede woningen voor de doelgroep, duurzaamheid een grote rol. Het resultaat is een energiezuinig gebouw dat voornamelijk met hout is gebouwd. Daarmee maken we de wereld weer een beetje beter. 

 • De vlag met bewoners WonenZoals in top

  De vlag met bewoners WonenZoals in top

  30 mrt. 2021

  Toekomstig bewoner Manon markeert zo het hoogste punt van de energiezuinige nieuwbouw van WonenZoals aan de Mozartsingel in Den Bosch. In het filmpje licht ontwikkelaar Chaja onze participatie met ouders, bewoners en omwonenden toe, en vertelt over de bijzondere houtbouw en CLT. Ondertussen puzzelen de nieuwe bewoners al op de inrichting van hun appartement. En Stef vertelt waar hij het meest naar uitkijkt… lees meer

  Houtbouw

  Bij het energiezuinige pand van WonenZoals is de draagconstructie helemaal van hout. Die techniek is voor Nederlandse begrippen heel bijzonder. Dragende wanden en vloeren - normaal van kalkzandsteen en beton -, bouwen we nu volledig op uit panelen van kruislings verlijmd hout. Dit kruislaaghout of CLT is heel stevig en duurzaam. De opbouw van het houten geraamte duurt zo’n vier weken. Ook de overige wanden en gevelelementen bestaan uit hout: kant-en-klare elementen voorzien van houtvezelisolatie, een biobased alternatief voor steenwol.

  Waarom houtbouw?

  Er is steeds meer aandacht voor de toepassing van biobased materialen - materialen van hernieuwbare grondstoffen - zoals hout in de (woning)bouw. Dat moet ook, want dit is één van de manieren om bij te dragen aan het verlagen van CO2-uitstoot én het opslaan van CO2.

  Lente

  Acht Brabantse woningcorporaties willen van hout het belangrijkste bouwmateriaal en -middel maken. Het ‘Lente’ samenwerkingsverband tussen Alwel, Area, BrabantWonen, Casade, Stadlander, Tiwos, WonenBreburg en Zayaz beheert samen meer dan 100.000 sociale huurwoningen. De corporaties werken samen op inkoop, duurzaamheid en circulariteit.

 • Start bouw WonenZoals

  Start bouw WonenZoals

  07 dec. 2020

  We zijn gestart met de bouw van 18 appartementen en 2 gemeenschappelijke ruimten aan de Mozartsingel in ‘s-Hertogenbosch. Een feestelijk moment! Dat hadden we graag samen met u, de toekomstige bewoners en hun nieuwe buren willen vieren. Maar helaas, corona. Kijk hier naar een mini-feestje met de toekomstige nieuwe bewoners in de hoofdrol. lees meer

  De nieuwe bewoners

  Op de voormalige schoollocatie aan de Mozartsingel bouwen we een woonvoorziening voor 18 jongeren met een (lichte) lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Zij gaan hier zelfstandig maar toch samen wonen, met 24-uurs zorg en begeleiding. De toekomstige bewoners wonen nu bij hun ouders thuis, maar willen graag 'uitvliegen'. Ze zijn bevriend geraakt via school. Hun ouders hebben het initiatief genomen om samen geschikte woonruimte te vinden: WonenZoals.

  Wat gaan we bouwen?

  Deze kleinschalige woonvorm met leeftijdsgenoten bestaat uit 18 duurzame appartementen en 2 gemeenschappelijke ruimten. Verdeeld over twee bouwlagen. Zes appartementen zijn rolstoeltoegankelijk. De hoofdingang komt aan de Mozartsingel, met elf eigen parkeerplaatsen en een gemeenschappelijke tuin.

  Energiezuinig en circulair gebouw

  Het 'nul-op-de-meter' gebouw wekt net zoveel energie op als het verbruikt. Met zonnepanelen op het dak. Bodemwarmtepompen zorgen voor verwarming, koeling en warm water. Het gebouw is vergaand circulair. De houten draagconstructie bestaat uit kruislings gestapelde lagen hout, zo sterk als beton. Ondergrondse tanks vangen regenwater op voor toiletspoeling. De gevelbekleding is van keramisch materiaal met een vulling van populierenhout van Nederlandse bomen. Verder gebruiken we houtvezel voor isolatie, gerecyclede gipsplaten en sedum op het dak. Kortom: een bijzonder gebouw met een warme uitstraling en een zeer duurzaam karakter. Voor bijzondere mensen!

  Samenwerking corporaties voor méér houtbouw

  Lente is een samenwerkingsverband van acht Brabantse corporaties: Alwel, Area, BrabantWonen, Casade, Stadlander, Tiwos, WonenBreburg en Zayaz. Binnen Lente delen we kennis en inspiratie op thema’s, zoals duurzaamheid en inkoop. Door samen te werken krijgen we vernieuwing en verandering voor elkaar. Zo onderzoeken we samen het gebruik van houtbouw bij nieuwbouw en het effect op CO2-reductie.

Meer informatie