onze projecten
NieuwbouwIn aanbouw

Wij(k)huis De Haard

In maart 2020 is de bouw van het nieuwe wijkcentrum voor de Ruwaard gestart. Een belangrijke mijlpaal voor iedereen in de wijk. We hadden dit moment graag feestelijk gevierd, maar dat was door corona niet mogelijk.

Op 28 augustus vierden we het hoogste punt van de nieuwbouw van het wijkcentrum op de bouwplaats aan de Brederostraat. Ook de naam voor het nieuwe wijkcentrum is onthuld: ‘Wij(k)huis De Haard’.

De binnenruimte

In het nieuwe wijkcentrum stap je makkelijk binnen. Jong en oud voelt zich er welkom. Door de huiselijke sfeer vind je er snel je plekje. De botanische uitstraling van groen met wereldse accenten én een serreachtige uitbouw halen buiten naar binnen. Met materialen die functioneel en praktisch zijn vanwege akoestiek en onderhoud. 

Grote ruimte
Een woonkamerachtige sfeer. Een grote aanschuiftafel, kleine tafeltjes met stoelen, een loungebank, lampen en planten zorgen voor een warme sfeer. Een aantal plekken krijgen accentwanden waarbij de botanische en wereldse sfeer naar voren komen. Een grote groene wand haalt het groen van buiten naar binnen. Met passende planten die goed te onderhouden zijn. 

Keuken
De keuken wordt de kern van het gebouw, het kloppend hart. Die is vanuit alle kanten zichtbaar, een soort cockpit. Een combinatie van tegels, hout en planten zorgen voor een warme uitstraling. Er is een professionele keuken en een hobbykeuken waar samen gekookt kan worden. 

Patio en serre
De patio en serre bevinden zich aan de andere zijde van de keuken. Hier vind je rustige plekjes. In de grote serre is ruimte voor groepsactiviteiten.

(Theater)zaal
Om de grote (theater)zaal plaatsen we mobiele wanden, zodat we zowel voor kleine als grote groepen plek hebben. Het mobiele podium kan worden afgebroken als het niet nodig is. In de ruimte staan twee biljarttafels. Deze ruimte kan ook aansluiten bij de grote (theater)zaal. Geluidwerend glas zorgt voor een goede geluidsisolatie.

Overleg- en activiteitenruimtes
Een natuurlijke en rustige sfeer voor de overleg- en activiteitenruimtes. Op alle hoofddeuren komt belettering of een symbool dat de functie aangeeft. De bergkast deuren worden wit.

Ons Huis van de Wijk
Twee appartementen heeft Ons Huis van de Wijk. Een wordt ingericht als kleine huiskamer, met een prettige rustige plek toegankelijk vanuit de tuin. Waar mogelijk hergebruiken we het meubilair van De Spil, d'n Iemhof en Ons Huis van de Wijk. De prachtige tafel van Ons Huis van de Wijk krijgt een centrale plek, de bank van de Spil laten we opnieuw bekleden, de grote plantenbak komt aan de achterkant daarvan. Ook de stoelen van d’n Iemhof gaan we opfrissen: schuren en een nieuw kleurtje geven. 

De buitenruimte

Verrast worden door de kleuren als je door de tuin loopt. Met het hele jaar door bloeiende of groenblijvende planten. Met vlinders, bijen, vogels, egels. De tuin verbindt buiten met binnen: dat hopen we met het nieuwe ontwerp voor buiten te bereiken. Alle wensen van bewoners, omwonenden en de nieuwe gebruikers van het wijkcentrum hebben we in het ontwerp verwerkt.

Pluktuin en stalling
In het ontwerp is veel ruimte voor bloeiende planten en struiken, met een kleine pluktuin. Aan de straatzijde staat een kleine fietsen- en scootmobielstalling. En een plek voor tuingereedschap. Voor de stalling is een rokersruimte ingetekend.

Paviljoen
Onder de pergola staat een klein paviljoen met een bankje. Er komt een ruim terras waar bewoners kunnen genieten van de tuin en een lekker kopje koffie. De begroeide pergola en de bomen zorgen ervoor dat het geluid wordt opgevangen en geabsorbeerd.

Vogels en planten
Er komt een volière voor vogels. In de vaste borders komen planten die het hele jaar iets bloeiends bieden voor vlinders en bijen. Daarnaast staan in de tuin bakken van 3 x 3 m waarin de tuingroep kruiden en groentes kan planten. En er komt een sedumdak op het wijkgebouw.

Materiaal
Buiten gebruiken we materialen die passen bij jong en oud. De grotere tegels in de tuin geven structuur. De gebakken klinker bij de entree zorgt voor een wat stroevere ondergrond, voor minder kans op gladheid bij vorst of regen. De cortenstaal elementen schermen hoekjes met een bank wat af. Op de stalen elementen kun je bijvoorbeeld een gedicht plaatsen. De banken kunnen wijkbewoners ook met elkaar maken.

Jeu de boulebanen en beweegparcours
Aan de voorkant plaatsen we wat boomstammen voor kinderen om op te spelen. Er zijn twee jeu de boulebanen. Over de plek zijn we nog in overleg met bewoners. Daarnaast kunnen we nog wat plekken intekenen om bijvoorbeeld oefeningen te doen en realiseren we mooie paden die gelijk dienen als beweegparcours.

Ontwerpen met bewoners

Op 8 juli zagen we de presentaties van de binnen- en buitenruimte van het nieuwe wijkcentrum. Ivo van den Thillart (www.burokade.nl) lichtte het ontwerp van de binnenruimte toe en Eduard van Vliet (www.greenartsolutions.nl) dat van de buitenruimte. De ontwerpen waren gebaseerd op de eerste bijeenkomst waar bewoners uit de Ruwaard en enkele professionals ideeën en wensen uitwisselden.

Feedback in september
In september hebben bewoners uit de wijk hun input op de plannen gegeven. In Ons Huis van de Wijk en in de hal van D'n Iemhof staan een bouwbord met beelden en materialen die we binnen en buiten gaan gebruiken. De aanvullingen op de ontwerpen voor binnen en buiten hebben bewoners in de ideeënbus achtergelaten of doorgegeven aan kwartiermaker Christel Hoogland. 

Definitief ontwerp in oktober
Deze feedback verwerken Ivo en Eduard zoveel mogelijk in het laatste ontwerp. Dat wordt samen met de werkgroepen binnen- en buitenruimte definitief gemaakt. Het definitieve ontwerp plaatst het wijkhuis we begin oktober op de website en bouwborden.

Helpt u een handje?
Wilt u meehelpen bij de voorbereidingen voor het nieuwe wijkcentrum? Om het oude meubilair mee op te knappen? Of banken voor buiten te maken? Bent u handig met (corten)staal? Of denkt u mee over een gedicht? Wilt u deelnemen aan de tuingroep? Of wilt u in de toekomst als vaste vrijwilliger aan de slag in het Wij(k)huis de Haard? In de horeca, het onderhoud, groen of activiteiten. Neemt u dan even contact op met Jolanda van Groeningen, tel. 06 30 17 71 21 of met Sonja Haven. Of laat uw naam achter in de ideeënbus. 

Planning en informatie

Bouwbedrijf Berghege uit Oss bouwt het wijkcentrum aan de Brederostraat in Oss. Als alles volgens plan gaat, dan is de bouw in november 2020 klaar. Daarna is er nog tijd nodig voor de inrichting. We verwachten de opening van het wijkcentrum in het voorjaar van 2021.

Meer informatie
Bent u nieuwsgierig hoe het nieuwe gebouw er straks uitziet? In de hal van wijkcentrum d'n Iemhof hangen de tekeningen van het nieuwe gebouw en een overzicht van de planning.

Ook op de website www.wijkderuwaard.nl en in het wijkblad Rucreant vindt u meer informatie over het nieuwe wijkcentrum. Rucreant vindt u ook op Facebook.

Contact

Vragen over de bouw?
Kom even langs tijdens het inloopspreekuur op donderdag van 10 tot 11 uur in de bouwkeet. Roy Verstegen, uitvoerder van bouwbedrijf Berghege en Johan van Erp, projectleider van BrabantWonen beantwoorden uw vragen.

Komt het tijdstip van het spreekuur niet uit? Bellen of mailen kan ook:

Nieuws

 • Hoogste punt nieuwbouw wijkcentrum Ruwaard

  Hoogste punt nieuwbouw wijkcentrum Ruwaard

  31 aug. 2020

  Op vrijdag 28 augustus 2020 is het hoogste punt van de nieuwbouw van wijkcentrum Ruwaard feestelijk gevierd op de bouwplaats aan de Brederostraat. Ook is de naam voor het nieuwe wijkcentrum onthuld: ‘Wij(k)huis De Haard’. Een nieuw gebouw voor ontmoeten en verbinden voor inwoners van de Ruwaard. Vanwege corona was er een beperkt aantal mensen bij deze bijeenkomst.

  Wethouder Den Brok over het wijkhuis: ‘Het Osse bestuur wil wijk- en buurtcentra meer dan voorheen gebruiken voor sociaal, maatschappelijk contact of opvang. Ons Huis van de Wijk is een voorloper wat dat betreft. In afgelopen jaren een dierbare plek geworden van en voor mensen uit de wijk. Straks te vinden op deze plek, in het nieuwe wijkcentrum ‘De Haard’. Ik ben heel blij dat na jaren praten en plannen maken, het nieuwe wijkcentrum nu écht wordt gebouwd.’

  Waarom een nieuw wijkcentrum voor de Ruwaard?
  Het huidige wijkcentrum D’n Iemhof is 50 jaar geleden gebouwd. Het gebouw is verouderd. Met ruim 14.000 inwoners is de Ruwaard toe aan een nieuwe ontmoetingsplek. In opdracht van BrabantWonen bouwt bouwbedrijf Berghege een nieuw wijkcentrum. Gemeente Oss huurt straks ruimte in het wijkcentrum voor ontmoeten en verbinden.

  Wij(k)huis De Haard

  Bestuurder Harrie Windmüller van BrabantWonen: ‘Proeftuin de Ruwaard en onze andere manier van samenwerken zijn inmiddels en landelijk begrip. Minder eenzaamheid, minder zorg, meer preventie. Door elkaar te vertrouwen, elkaar te zien. In het bruisende nieuwe Wij(k)huis De Haard gaan we met elkaar verder dan ontmoeten. Zodat ook het vertrouwen groeit. Samen bouwen we een wijkhuis dat staat voor een inclusieve samenleving en mensen zingeving biedt.’

  Het wijkcentrum is gekoppeld aan appartementencomplex Sterrebos. Bewoners van Sterrebos en wijkbewoners maken allebei gebruik van Wij(k)huis De Haard. Dat kan bijvoorbeeld met een eigen clubje, iedere week of maand. Om te biljarten, knutselen of te ontspannen met yoga. Maar ook als inloop, spontaan, zonder afspraak of eigen groep. Voor een kop koffie en een praatje. Zoals in het Huis van de Wijk aan de Coornhertstraat. Ook dat verhuist straks naar het nieuwe wijkhuis.

  Wanneer is Wij(k)huis De Haard klaar voor gebruik?
  Als alles volgens plan verloopt, is de oplevering van de bouw in november 2020. Daarna is er nog tijd nodig om het gebouw in te richten. Dat duurt nog enkele maanden. In het voorjaar van 2021 is de feestelijke opening van het nieuwe wijkcentrum gepland.