Pastorietuin Berlicum
onze projecten
NieuwbouwOpgeleverd

Pastorietuin

In Berlicum bouwden wij 32 energiezuinige appartementen. Het nieuwe appartementengebouw staat in de ‘achtertuin’ van de parochie op de plek waar vroeger de Sint-Petruskerk stond. Met het beschikbaar stellen van de grond wilde de parochie iets terug doen voor het dorp. Daarom maakte zij samen met ons plannen voor meer sociale huurwoningen in Berlicum. Met als resultaat 32 betaalbare huurappartementen.

In de 10 appartementen op de bovenste verdieping wonen bewoners van Trajectvol. Deze organisatie uit Berlicum begeleidt jongeren bij het zelfstandig wonen. 

Planning

De appartementen zijn begin november opgeleverd.

Details

Het gebouw heeft de vorm van een U. Alle woningen zijn naar de buitenzijde gericht en kijken uit op de groene omgeving. De galerij met de voordeuren is aan de binnenzijde van het gebouw. Hier zijn ook de bergingen. De voorkant van het gebouw is aan de Kerkwijk. De achterkant grenst aan het zorgcentrum. 

Energiezuinig

De appartementen zijn energiezuinig gebouwd. Bewoners wekken meer dan de helft van de benodigde energie op via zonnepanelen. Voor de verwarming van de woning en het warme water hebben bewoners een warmtepomp. De woningen zijn gasloos.

Start verhuur

Alle appartementen zijn inmiddels verhuurd en opgeleverd. Woningzoekenden uit de kern Berlicum en de gemeente Sint-Michielsgestel kregen voorrang. De 10 appartementen op de bovenste verdieping verhuren wij aan bewoners van Trajectvol.

Contact

Voor meer informatie over de huurappartementen kunt u contact opnemen met ons Klantinformatiecentrum.

Nieuws

 • Pastorietuin 32 nieuwe sociale huurappartementen in Berlicum

  Pastorietuin 32 nieuwe sociale huurappartementen in Berlicum

  10 nov. 2021

  Berlicum heeft er maar liefst 32 nieuwe sociale huurwoningen bij. Het appartementengebouw staat in de ‘achtertuin’ van de parochie Heilige Augustinus. Niet zo gek dus dat het de naam ‘Pastorietuin’ kreeg. Dinsdag ontvingen de bewoners de sleutel van hun nieuwe woning. Daarmee ronden we een bijzonder bouwproject af waarbij de parochie nauw betrokken was.

  Het nieuwe appartementengebouw staat in de pastorietuin, naast de voormalige Sint-Petruskerk. Met het beschikbaar stellen van de grond wilde de parochie iets doen voor de bewoners van gemeente Sint-Michielsgestel. Daarom maakte zij samen met ons plannen voor meer sociale huurwoningen in Berlicum. Met als resultaat 32 mooie, nieuwe appartementen! Hiermee komen we tegemoet aan de grote vraag naar betaalbare huurwoningen in Berlicum.

  Nauwe samenwerking

  Tijdens de plannen, voorbereiding en de bouw was de parochie nauw betrokken. Zo sprak de pastoor de bouwvakkers toe toen zij het hoogste punt bereikten. Ook is het parochiebestuur betrokken bij het parkje dat naast de Pastorietuin komt, op de plek van de Sint-Petruskerk. Dit parkje krijgt de contouren van de kerk en is straks voor iedereen toegankelijk.

  Betaalbaar en energiezuinig

  Moeskops’ Bouwbedrijf bouwde de energiezuinige appartementen. Op het dak liggen zonnepanelen die een deel van de benodigde energie opwekken. Zo houden wij de woonlasten van de bewoners betaalbaar. En het is goed voor het milieu. Het gebouw heeft een bijzondere architectuur in de vorm van een U. Hierdoor zijn alle woningen naar de buitenzijde gericht en kijken bewoners uit op de groene omgeving. De galerij met de voordeuren is aan de binnenzijde van het gebouw. Hier zijn ook de bergingen die een ‘groen’ dak hebben.

  Tien appartementen voor Trajectvol

  De tien appartementen op de bovenste verdieping zijn voor bewoners van Trajectvol. Deze organisatie uit Berlicum begeleidt mensen bij het zelfstandig wonen. De overige 22 appartementen verhuurden we met voorrang aan woningzoekenden uit Berlicum, Sint-Michielsgestel en Den Dungen.

 • Nieuwbouw Pastorietuin Berlicum bereikt hoogste punt

  Nieuwbouw Pastorietuin Berlicum bereikt hoogste punt

  24 jun. 2021

  Vandaag gaat de vlag in top voor de 32 nieuwe huurappartementen die BrabantWonen bouwt aan de Kerkwijk in Berlicum. Dit feestelijke moment vieren we traditiegetrouw met de bouwvakkers door ze te trakteren op een lekkere lunchsnack. Alle appartementen zijn inmiddels verhuurd en in oktober krijgen de bewoners de sleutel van hun nieuwe woning.

  Het nieuwe appartementengebouw komt in de ‘achtertuin’ van de parochie op de plek waar vroeger de Sint-Petruskerk stond. Met het beschikbaar stellen van de grond wil de parochie iets terug doen voor het dorp. Daarom maakte zij met BrabantWonen plannen voor meer sociale huurwoningen in Berlicum. Met als resultaat 32 mooie, nieuwe appartementen! “Met deze sociale huurwoningen kunnen we iets terugdoen voor mensen die een steuntje in de rug nodig hebben”, aldus pastoor Joost Jansen.

  Tien appartementen voor Trajectvol

  De tien appartementen op de bovenste verdieping zijn voor bewoners van Trajectvol. Deze organisatie uit Berlicum begeleidt mensen bij het zelfstandig wonen. De overige 22 appartementen werden in april dit jaar te huur aangeboden via WoonService Regionaal en Ons Huiz.

  Grote vraag naar huurwoningen

  Het groot aantal reacties laat zien dat er vraag is naar betaalbare huurwoningen in Berlicum. In totaal waren er 782 reacties voor 22 appartementen. Hiervan waren 109 reacties van woningzoekenden uit Berlicum, Sint-Michielsgestel en Den Dungen. Deze woningzoekenden kregen voorrang bij de toewijzing. Uiteindelijk zijn alle appartementen dan ook toegewezen aan mensen afkomstig uit Berlicum.

  Moderne appartementen

  Woningzoekenden konden kiezen uit drie typen appartementen met een oppervlakte van ongeveer 86 m2 en 70 m2. Alle appartementen hebben een woonkamer met open keuken, twee slaapkamers en een terras of balkon. De woningen zijn energiezuinig. Zo houden wij de woonlasten van de bewoners betaalbaar. En het is goed voor het milieu. Op het dak liggen zonnepanelen die een deel van de benodigde energie opwekken.

  Moeskops’ Bouwbedrijf bouwt de appartementen. Als alles volgens planning verloopt worden ze in oktober dit jaar opgeleverd en heeft Berlicum er 32 nieuwe huurwoningen bij.

 • In De Pastorietuin in Berlicum geeft pastoor fiat voor bouw van 32 sociale appartementen

  In De Pastorietuin in Berlicum geeft pastoor fiat voor bouw van 32 sociale appartementen

  05 nov. 2020

  Donderdag 5 november ondertekent de voorzitter van het parochiebestuur Heilige Augustinus, pastoor Joost Jansen, de overeenkomst voor het bouwen van 32 betaalbare appartementen in De Pastorietuin in Berlicum. De handtekening van bestuurder Harrie Windmüller van BrabantWonen staat al onder de overeenkomst. Vanwege strengere coronabeperkingen vindt er vandaag geen gezamenlijk tekenmoment plaats.

  Pastoor Joost Jansen: “Nadat in juli 2015 de Petruskerk was afgebroken wilde de parochie graag iets doen voor de gemeenschap. We besloten vastgoed te ontwikkelen met een sociaal maatschappelijke bestemming, in de pastorietuin naast de voormalige kerk in Berlicum. Op de plek van de kerk komt een parkje waarin de contouren van de kerk in het groen herkenbaar terug te vinden zijn.”

  32 sociale huurappartementen met balkon

  Achter de pastorie in Berlicum bouwt en verhuurt BrabantWonen 32 energiezuinige twee- en driekamer appartementen. Alle appartementen hebben een balkon met uitzicht op het bestaande en het nieuwe park.

  Bewoners van Trajectvol op bovenste etage

  Op de bovenste verdieping zijn 9 appartementen en 1 ontmoetingsruimte bestemd voor Trajectvol. Deze zorgorganisatie biedt woonbegeleiding aan de huurders van deze etage.

  Klaar rond kerst 2021

  Naar verwachting levert Moeskops’ Bouwbedrijf de woningen eind 2021 op. Bij de eerste verhuur hebben inwoners van de gemeente Sint Michielsgestel uit de kern Berlicum voorrang bij de toewijzing. Om te reageren op een huurwoning, moet u ingeschreven staan bij WoonService Regionaal. Hoe langer u ingeschreven staat, hoe meer kans u straks maakt op een woning.

  Gasloos bouwen en renoveren

  Door gasloos te bouwen en haar bestaande woningen energiezuinig te maken, draagt BrabantWonen bij aan het Klimaatdoelstellingen van de regering en haar eigen duurzaamheidsambities. In 2050 moeten alle woningen van het aardgas af zijn. Door energiezuinig te bouwen en te renoveren, zorgen we voor minder CO2-uitstoot en dus een schoner milieu. Alle nieuwbouwwoningen die BrabantWonen bouwt zijn daarom energiezuinig.

Meer informatie