Buurtaanpak en renovatie De Hofstad
onze projecten
Groot onderhoudIn uitvoering

Buurtaanpak en renovatie De Hofstad

De 234 huurwoningen van BrabantWonen in De Hofstad krijgen een onderhoudsbeurt en worden duurzaam verbeterd. De start was in februari 2021. In 5 fasen worden alle huizen comfortabeler en energiezuiniger gemaakt. Een goed huis is pas een thuis als de woonomgeving mooi is en bewoners er prettig kunnen samenleven. Daarom is er naast de renovatie ook een buurtaanpak.

Bewoners doen mee

Door de waardevolle input van bewoners en het woononderzoek door studenten hebben we de wensen voor de wijk goed in kaart kunnen brengen. Juist door de grote bereidheid van bewoners om mee te DOEN, kiezen we voor een brede wijkaanpak, die verder gaat dan het renoveren van de huizen.

Sociale buurtaanpak

Voor, tijdens én na de werkzaamheden zijn er medewerkers van BrabantWonen, 5V Management en Caspar de Haan in de wijk. Zij worden ondersteund door studenten van Avans (Social Work). Samen met de bewoners van De Hofstad willen zij meer inzicht krijgen in de wensen en beleving van de bewoners. Hoe willen zij samen wonen en leven in de wijk? Wat verdient aandacht?

In vier thema’s

We moedigen bewoners aan zich in te zetten voor hun buurt. Dat doen we in vier werkgroepen: goed idee, groen, gezondheid, en schone, hele en veilige wijk.

Bij een sociale buurtaanpak moedigen we bewoners aan zich in te zetten voor de buurt. We kijken wat hun wensen en behoeften zijn. Hoe willen zij wonen en samen leven? Wat is er nodig en wat hebben zij elkaar te bieden? Bewoners brachten 4 thema’s naar voren in het woononderzoek van de studenten:

  • Groen? Gaan we doen!
  • Gezondheid kent geen leeftijd
  • Schoon, veilig en heel, ieder doet zijn deel
  • Goed idee, doe je mee?

Voor elk thema is er een werkgroep opgericht. Onder begeleiding van Nicole gaan studenten en bewoners aan de slag met hun thema. Zij dagen bewoners uit om met ideeën te komen en om mee te doen aan allerlei activiteiten. We willen dat zoveel mogelijk bewoners meedoen, hulp krijgen en hun talenten delen; jong en oud, individueel of in groepjes. Zo wordt De Hofstad nog fijner om te wonen. Uitvalsbasis is ’t Hofhuis. Elke donderdag vinden zijn studenten daar of in de wijk aanwezig.

Groen? Gaan we doen!

Groenstroken, geveltuintjes, een moestuin. Het blijkt dat we eerder naar buiten gaan als er groen in de buurt is. Mensen ontmoeten elkaar meer, blijven gezonder. Als we met z’n allen meer buiten zijn, is de sociale controle ook groter en voelen we ons veiliger. Dus vandaar de naam Groen? Gaan we doen!

We hopen natuurlijk dat iedere bewoner meedoet. Ieder op zijn eigen manier. Wil je een geveltuintje maken, aansluiten bij een groepje bewoners dat een moestuin willen aanleggen of gewoon af en toe gezellig samen de buurt aanvegen? Het kan allemaal. Samen maken we De Hofstad tot een gezellige, groene buurt waar het goed toeven is.

Gezondheid kent geen leeftijd

Over gezondheid wordt tegenwoordig veel gepraat. Gelukkig blijft het voor veel mensen niet bij praten, maar komen ze ook in actie. Ze sporten, eten gezonder en trainen hun hersenen. Beweging is goed voor je; voor je lijf en je hoofd. Het geeft ontspanning, je slaapt beter en loopt minder risico ziek te worden. We dagen alle ‘Hofstedelingen’ uit om in actie te komen en mee te doen. Heb je zin om mee te doen aan een voetbaltoernooi of wil je dit zelf organiseren voor je leeftijdgenoten? Wil je met je vriendinnen elke week bootcampen in de speeltuin? Zoek je wandelmaatjes of buurtgenoten om mee te kaarten? Meld je aan. Dan kijken we wat we samen op touw kunnen zetten. Jong of oud, sportief of niet. Het maakt niet uit. Alle ideeën zijn welkom!

Schoon, veilig en heel; ieder doet zijn deel

Naast een fijn huis zorgt een nette en veilige buurt er ook voor dat jij je ergens thuis voelt. Hier kunnen we samen voor zorgen. Met kleine acties bereik je al heel veel. Door bijvoorbeeld de ‘Buiten Beter’-app van de gemeente te gebruiken. Ligt er een tegel los, is het licht van een lantaarnpaal uitgevallen of vind je zwerfvuil? Dan kan je met deze app heel makkelijk een melding doen. De gemeente gaat ermee aan de slag.

Er zijn ook bewoners (buurtcomité) die sinds jaar en dag schoonmaakacties organiseren. Gewapend met bezems maken jong en oud de buurt weer mooi aan kant. Tegelijkertijd sporen zij andere bewoners aan hun deel te doen. Want een buurt schoon, veilig en heel, daarin doet ieder zijn deel.
De Hofstad heeft een mooie natuurlijke loop door de wijk. Samen met een aantal bewoners kijken we hoe we deze indeling nog beter tot zijn recht kunnen laten komen. Om zo de wijk niet alleen mooier, maar ook veiliger te maken.

Goed idee, doe je mee?

In De Hofstad woont een mooie mix van mensen. Verschillende leeftijden, culturen en bezigheden. Er wonen gezinnen met opa en oma in de buurt, maar ook mensen die er alleen wonen. Ieder met zijn eigen manier van leven en wonen. De een is graag binnenshuis bezig, de ander trekt er graag op uit. Deze mix maakt het leuk, want als iedereen hetzelfde is, wordt het ook maar een saaie boel. Juist door die verschillende interesses, kennis en kunde kunnen bewoners elkaar helpen. Ieder heeft zijn talent dat hij of zij kan inzetten voor de ander. Zit je al wat jaren op het voortgezet onderwijs en weet je hoe het daar werkt? Dan kan je jongeren die de stap nog moeten maken helpen met hun keuze of studie. Kook je stiekem de sterren van de hemel? Deel je kooktalent met je buurtgenoten tijdens een kookworkshop. Weet jij alles over computers en apps? Richt je eigen ‘mobiele eenheid’ op en leer ouderen in de buurt over FaceTime en Whatsapp.

Iedereen heeft talenten of goede ideeën. Deel ze, dan komen we samen verder!

Laten we alle ideeën bij elkaar brengen! Mail naar dehofstad@5vmanagement.nl

Buurtaanpak De Hofstad

Nicole de Koning
Telefoon: 06 83 85 24 32
E-mail: dehofstad@5vmanagement.nl
Facebook: @HofstadindeSpotlight

In de jaren negentig bouwde BrabantWonen de 234 woningen in De Hofstad. Na ruim 25 jaar knappen we de woningen op. Dat combineren we met de uitstraling ervan en van de buurt.

Buurtaanpak en renovatie De Hofstad

De Hofstad is een prachtige Bossche buurt. Steenachtig maar met ‘keiveel’ kansen om er iets bijzonders van te maken. Te vergroenen. Dat willen we met de gemeente oppakken.

Bewoners wonen er lang, gemiddeld zeventien jaar. De honkvaste bewoners wonen er fijn én de mensen maken echt de buurt.

De felgekleurde kunststof panelen vervangen we door warmere kleuren en beter isolerende materialen. Zodat bewoners het merken in comfort. En in de energielasten, die mogen wat dalen.

De renovatie per woning duurt ongeveer een maand. Zonnepanelen, isolatie, ventilatie, onderhoud, deuren, kozijnen… een bijzondere renovatie die veel van de bewoners van De Hofstad vraagt.

De totale renovatie is verdeeld in 5 fases. We verwachten totaal zo’n tweeënhalf jaar bezig te zijn. Deze jaren kijkt BrabantWonen samen met bewoners naar andere verbeteringen in de buurt. Zoals openbare ruimte, groen erbij, parkeren. Ook na de renovatie blijven we bezig met verbeteringen in de buurt, samen met de gemeente.

De wijk De Hofstad hebben we voor de renovatie in fases opgedeeld. Elke fase bestaat uit verschillende woningblokken.

We gaan vooraf met alle bewoners in gesprek over het verbeterplan. Bij voldoende deelname wordt de renovatie gestart.

Fase 1: 74 woningen (maisonnettes)

Blok 1: Hofstad 76 - 98
Blok 2: Hofstad 44 - 74
Blok 3: Hofstad 28 - 42
Blok 4: Hofstad 12 - 26
Blok 5: Hofstad 11 - 25
Blok 6: Oude Hofstad 2 - 16
Blok 7: Oude Hofstad 18 - 44

Maar liefst 96% van de bewoners ging akkoord met het verbeterplan. Alle 74 woningen zijn opgeleverd.

Fase 2: 28 woningen

Blok 8: Nieuwe Hofstad 1 t/m 14
Blok 9: Nieuwe Hofstad 15 t/m 20
Blok 10: Nieuwe Hofstad 21 t/m 28

Midden oktober zijn de werkzaamheden gestart. Alle woningen zijn opgeleverd.

Fase 3: 24 woningen

87% van de bewoners stemden in met het verbetervoorstel. Alle woningen zijn opgeleverd.

Blok 11: Verlengde Krommeweg 1 t/m 13
Blok 12: Kleine Hofstad 1 t/m 11
Blok 13: Oude Hofstad 15 t/m 19
Blok 14: Hofstad 3 t/m 9
Blok 15: Hofstad 4 t/m 10

De woningen zijn opgeleverd.

Fase 4: 60 woningen

85% van de bewoners stemden in met het verbetervoorstel. De werkzaamheden zijn begin juni 2022 gestart. De blokken worden in onderstaande volgorde aangepakt:

Blok 21: Bernestraat 1 t/m 15
Blok 20: Bernestraat 17 t/m 45
Blok16: Muntelstraat 30 t/m 78
Blok 17: Muntelstraat 80 t/m 102

De woningen zijn opgeleverd.

Fase 5: 48 woningen

Blok 18: Muntelwal 41 t/m 101
Blok 19: Muntelwal 1 t/m 33
Startdatum nog niet bekend.

Naar verwachting is de oplevering eind mei 2023.

‘t Hofhuis

Hinthamereinde 26

Vragen over de Buurtaanpak

Nicole de Koning
06 83 85 24 32  

Facebook: @HofstadindeSpotlight

Vragen over de renovatie

Janneke Portz
06 27 12 54 03 (ma t/m vr)


Vragen aan BrabantWonen

Over technische zaken
Hans de Haan
088 281 62 68

  • "Dit is een topplek: vrij uitzicht, lekker rustig"

    "Dit is een topplek: vrij uitzicht, lekker rustig"

    22 mrt. 2023

    Aan de rand van De Hofstad met zicht op de wal wonen Neeltje en Steve. Het creatieve stel heeft er al zo’n 23 jaar een fijn thuis. Door de renovatie van hun huis woonden ze tijdelijk ergens anders. lees meer

    Topplek

    Neeltje en Steve kwamen elkaar 26 jaar geleden tegen toen ze beiden naar Den Bosch verhuisden voor hun studie aan de Kunstacademie. “Het huis waar we nu wonen was eerst een studentenhuis. Daar woonden we samen met andere studenten. Toen zij vertrokken, mochten wij hier blijven wonen van BrabantWonen en kregen we dus veel meer ruimte. Deze plek is top: vrij uitzicht, lekker rustig … én vanaf de galerij kan ik zelfs de Sint-Jan zien!”, vertelt Steve enthousiast.

    Creatief

    Dat de creativiteit het stel in het bloed zit, is wel duidelijk. Zo maakt Steve als grafisch ontwerper de mooiste dingen. Steve: “Ik doe allerlei projecten voor mensen die ik ken.” Zo ontwierp hij bijvoorbeeld het carnavalsembleem 2020 voor café De Palm, deed hij de vormgeving van de cd van een bevriende band en maakte hij het logo van de mobiele cocktailbar van Neeltje. Neeltje: “Met mijn cocktailbarretje Bloody Good Mary’s sta ik op feestjes met mijn zelfgemaakte cocktails en gemberbier.”

    Naast hun creatieve projecten werken ze beiden in de horeca. Daarnaast maakt Steve schoon bij de gemeente en werkt Neeltje bij de schoenmaker. Ze pakken alles aan. Neeltje: “Er moet natuurlijk ook brood op de plank komen hè!”

    “Dit is een topplek: vrij uitzicht, lekker rustig”

    Pimp je Portiek

    Dat de kunstenaars overal voor in zijn bleek ook toen er 10 jaar terug een oproep kwam vanuit BrabantWonen om de hal van het gebouw op te leuken. Ze twijfelden geen moment. Neeltje: “Volgens mij kregen we de verfspullen en steiger van BrabantWonen. Onze buren waren enthousiast over de schetsen die we hadden gemaakt. Dus toen zijn we aan de slag gegaan. Heel leuk. Ik denk wel dat het project geslaagd is, want de hal ziet er nu nog steeds hetzelfde uit,” grinnikt Neeltje.

    “Wij zijn van leven en laten leven”

    Contact

    Het stel is in hun dagelijks leven niet zoveel in De Hofstad te vinden. Steve: “Het is hier heerlijk wonen aan de Muntelwal. Mensen doen er, net als wij, hun ding. Wij zijn van het principe ‘leven en laten leven’. Natuurlijk groeten we elkaar en helpen we als het nodig is”, zegt Steve, “maar voor ons sociale leven zijn we meer op de binnenstad en de Tramkade gericht.”

    Weer thuis

    Op het moment dat deze krant uitkomt wonen Neeltje en Steve waarschijnlijk alweer even thuis. Op de vraag hoe ze
    terugkijken op het renovatieproces meldt Neeltje: “De aanloop duurde lang. Eerst zouden ze in november beginnen. Dat werd veel later en is het maart voordat het klaar is. Ook al kon de communicatie soms beter. We hebben goed contact met Janneke, zij houdt ons op de hoogte.” Steve vult haar aan: “Het komt vast allemaal goed. Fijn als wij straks weer naar huis kunnen samen met onze kat Pinky. Ze is een binnenkat en mag alleen naar buiten op ons balkon. Helaas voor haar kon dat al een maand niet vanwege de steigers bij ons huis. Dus zij zal, net als wij, ook wel blij zijn als alles weer achter de rug is.”

  • “Ik kijk naar wat ik wél kan in mijn leven”

    “Ik kijk naar wat ik wél kan in mijn leven”

    14 sep. 2022

    Al 28 jaar daagt het leven Jordi Nooijen (28) uit. Zijn spierziekte maakt zijn leven regelmatig erg lastig. Toch weet hij er elke keer weer een positieve draai aan te geven. En kan hij zijn creativiteit kwijt in het maken van muziek en video. Dat geeft hem energie. lees meer

    Jordilogie

    Je kunt alleen maar respect hebben voor de manier waarop Jordi omgaat met de uitdagingen in zijn leven. Hij lacht veel en is vrolijk, ook al is het zeker niet altijd makkelijk en heeft hij zich ook down gevoeld. Jordi heeft er zelfs een naam voor: “Jordilogie …een soort levenskunst. Jordi legt uit: “Jordilogie betekent dat ik met veel zelfkennis mijn leven leef, binnen mijn kaders. Ik geef me over aan wat er komt. En kijk naar wat ik wél in plaats van níet kan.”

    Jeugd

    Als jong mannetje van drie kreeg hij al een hersenvliesontsteking. Er gebeurde veel moeilijke dingen in zijn jeugd. Jordi: “Op mijn 17e viel ik van een muur en had ik een hersenkneuzing. Op mijn 18e, op de dag van mijn eindexamen, werd ik ’s morgens wakker en was de hele linkerkant van mijn lijf verlamd. Bleek ik MS te hebben. Super heftig.” MS is een ziekte waarbij er plotseling verlammings- en uitvalsverschijnselen in het lichaam optreden. Dat overkomt Jordi dan ook verschillende keren. De laatste aanval was nog maar een paar maanden geleden. Weer een echte tegenslag, maar Jordi maakt er ook nu weer het beste van. Zo werkt hij nu aan het verbeteren van zijn loopfuncties in revalidatiecentrum de Tolbrug.

    Rappen

    “Mijn creativiteit heeft me altijd al geholpen in moeilijke situaties. Vroeger maakte ik al verhaaltjes in mijn hoofd, om beter met lastige dingen om te gaan”, vertelt hij rustig. Jordi denkt niet alleen na over wat hij meemaakt, hij schrijft er ook over … of beter gezegd: hij rapt erover. “De directeur van mijn middelbare school leerde mij wat rappen was. Hoe ik de beats moest invullen. Ik schreef als puber al zelf teksten”, vertelt Jordi. Het nummer met de titel ‘Rust’ schreef hij al op z’n zestiende. Nu vele jaren later is de tekst nog steeds heel belangrijk voor hem.

    “Hé, wat is rust?
    Iedereen is altijd hard op zoek naar rust
    Maar dat is niet de manier man
    Rust vind je niet
    Rust krijg je door op z’n tijd alles even opzij te zetten
    En juist niets te verwachten
    Je benen omhoog te leggen en terug te keren naar waar je vandaan komt”

    Songtekst ‘Rust’, geschreven door Jordi

    De Bunker

    Jordi: “Een jaar voordat ik MS kreeg kwam ik via, via in de Bunker terecht. Een kelder in het voormalig klooster Papenhulst. Het klooster werd in 1979 gekraakt. Sinds die tijd is het een creatieve plek voor radiomakers. Ikzelf ben in deze kelder Bunkersessies gestart, waar we rapmuziek maken en opnemen.
    Door mijn ziekte kan ik helaas zelf niet meer rappen, dus regel ik het nu voor andere rappers. Ik ben zo blij dat ik al zoveel mensen kende bij de Bunker voordat ik ziek werd. Want daarom kan ik er ook nu nog mijn ding doen met alle leuke mensen daar.”

    Jordi in De Hofstad

    Lopen is een hele uitdaging voor Jordi. Zijn scootmobiel is een uitkomst, zo kan hij toch op eigen houtje de wijk en de stad door. Ook in De Hofstad weet Jordi de weg. “Ik kom ook vaak bij Jong Aktief boven bij het buurthuis, voor een praatje en om er samen met andere jongeren te eten.”

    In het najaar, tijdens de renovatie van zijn huis, gaat hij tijdelijk bij zijn vader in het bos in Vinkel wonen. “Daar heb ik dan rust. En ondertussen maken ze hier mijn huis mooi. Dat is goed toch?!”

    Help Jordi zijn ziekte verslaan

    Dat Jordi lieve mensen om zich heeft, is duidelijk. Zij zamelen geld in voor een speciale behandeling (stamceltransplantatie) in Mexico. Hierdoor kan de schade die zijn ziekte veroorzaakt heeft deels worden teruggedraaid. Zo’n behandeling kost heel veel geld. Wilt u ook helpen en Jordi weer gezond lijf geven? Doneer dan!

    Inzamelingsactie Jordi's stamceltransplantatie tegen MS

    'Help mij MS te verslaan'

  • "Van 'groen' om je heen, word je blij!"

    "Van 'groen' om je heen, word je blij!"

    22 jun. 2022

    De buurttuin, achter buurthuis Don Bosco, ligt er gezellig bij. De jonge boompjes en planten groeien goed. Er wordt namelijk goed voor ze gezorgd door buurtbewoner Anny Tseng. Zij kwam met het idee om de buurttuin te beplanten en trok aan de bel bij Ruben Blok van de gemeente. Hij zag haar idee wel zitten en zorgde ervoor dat er budget kwam. lees meer

    Buurttuin, een gezellige plek

    Er wordt druk geklust en gekletst in de buurttuin. Het begint echt (weer) een leuke ontmoetingsplek te worden voor jong en oud. Anny woont al 15 jaar in De Hofstad. Anny: “De tuin was dor en droog toen ik hier kwam wonen. In coronatijd was ik veel thuis en om niet helemaal gek te worden van het binnen zitten, ging ik met stekjes en zaadjes aan de slag. Dat maakte me rustig, het is echt genieten. En dat gun ik iedereen. Ik hoop dat de mensen in de buurt, en vooral ook de kinderen, ontdekken hoe leuk het is om met planten en bloemen bezig te zijn.”

    Van jongs af aan

    Op de vraag waar haar liefde voor de natuur vandaan komt, zegt ze dat het iets van de laatste jaren is. Toch is ze altijd door planten omringd geweest. Anny: “Vroeger in Taiwan, waar ik tot mijn 10e jaar woonde, was mijn familie altijd in de weer met groen. Het was er warm, we hadden maar een klein tuintje. Toch stond alles er vol mee. Als er familie op bezoek kwam dan namen ze vaak hun oogst mee”, vertelt Anny. De groene vingers heeft ze waarschijnlijk van haar moeder geërfd. “Mijn moeder heeft haar buurt in Eindhoven langzaam omgetoverd tot een groen paradijs. De potten die ze daar over heeft, krijg ik voor De Hofstad en zo kan ik het hier ook steeds mooier maken.”

    Groene wijk

    Groen? Moet je doen! Als het aan Ruben ligt doet iedereen mee. Hij liep eerder met de werkgroep al een rondje door de buurt en toen waren er al superveel leuke en groene ideeën voor De Hofstad. Steen eruit, groen erin. Ruben: “Hoe mooi zou het zijn als we bij die grote kale muren iets met groen doen. Of als we de ingangen van de wijk wat gastvrijer maken met bomen of struiken. Er is van alles mogelijk. Ik vind het fijn om samen met de mensen uit de buurt aan de slag te gaan. Best lastig hoor met een beperkt budget, maar ook leuk om samen met bewoners creatieve oplossingen te vinden. We beginnen klein en doen het stapje voor stapje.”

    Anny: “Mijn wens is dat kinderen opgroeien in een groene buurt.”

    Samen aan de slag

    Stapje voor stapje, dat is ook Anny’s manier. Ze kijkt ondeugend en zegt: ”Nu mijn tuin vol is, ga ik verder op de stoep. Ik zet ik er telkens stiekem weer een bloempot bij. Mijn buurman Ben vindt het goed als ik bloempotten bij zijn schuur zet. Leuk toch?!” Ruben en Anny zijn beiden liefhebbers van de natuur en van alles wat groeit en bloeit. Hun enthousiasme werkt aanstekelijk. En ze zijn gelukkig niet de enigen in De Hofstad die groene vingers hebben. Anny: ”Luister, er zijn veel meer mensen die de buurt gezellig willen maken met planten en bloemen. Ik ben heus niet de enige hoor!”

    Wens

    Anny’s wens is dat kinderen de natuur als iets normaals zien. Dat ze opgroeien in een groene buurt. Want dat is goed en gezond voor iedereen. Groen in plaats van steen heeft ook nog andere voordelen, vertelt Ruben: “Meer groen en minder steen zorgt er ook voor dat het op de plekken waar beplanting komt minder warm wordt en dat het regenwater makkelijker de bodem in kan stromen.” Voor dat laatste heeft Anny natuurlijk ook een andere suggestie. “Kan er niet hier en daar een regenton worden aangesloten, dan kunnen we daarmee de plantjes water geven”, vraagt Anny lachend.

  • "Vroeger was het hier pas écht gezellig!"

    "Vroeger was het hier pas écht gezellig!"

    28 apr. 2022

    Familie Pijnenburg: drie generaties in één huis. Dat de bewoners van dieren houden, blijkt als we de woonkamer binnenlopen. De familie houdt van gezelligheid in de buurt. Ze vertellen over ‘hun’ Hofstad van toen en nu. lees meer

    Sssst ...

    De deur gaat open. Johan, man des huizes, vraagt om een beetje zachtjes te doen. Zijn kleindochter van 2,5 jaar ligt boven op bed. Over de witte beschermfolie op de vloer in de gang – die er ligt tijdens de renovatie – lopen we de woonkamer in. De keuken is in aanbouw, het belooft een mooi plaatje te worden. Voor de zekerheid zit hond Cupra, een Dobermann-pup van zo’n 9 maanden, in haar hok in het hoekje naast de bank. Chihuahua Lotus komt er gezellig bij zitten. Tika, de fellere van de twee chihuahua’s, zit even boven.

    Spelen in het zand

    Johan: “Als klein jongetje kwam ik samen met mijn ouders aan Hofstad 28 wonen. Ons huis was een van de eerste huizen in de wijk. Alles was hier zand. Daar speelden we vaak. Ik herinner me ook de kermis die er wel eens was. Het was een mooie tijd.”

    Vrienden

    Brigitte is in 1985 in de wijk komen wonen. “Ik kende Johan uit de buurt en later van het uitgaan bij het Hart van Brabant en de Taveerne.” Sinds 2000 is het stel bij elkaar. Eén van de twee zonen van Brigitte woont nog thuis. Net als de dochter van Brigitte en Johan en hun kleindochter. Brigitte zucht: “Het valt niet mee met z’n allen in één huis. We zijn echt op zoek naar een plek voor mijn dochter en kleindochter, maar dat lukt dus echt niet. Da’s toch te gek.” Dat het pittig is voor het gezin is duidelijk. Johan: “Vooral als kleine Megan ’s nachts wakker wordt en bij ons in bed kruipt. Ik moet ’s morgens wel weer om half vijf mijn bed uit om te gaan werken.”

    “We deden van alles samen. Niets was te gek”

    Volksbuurt

    Het gezin voelt zich thuis in de straat. Ze kennen de buurt goed. “Wij wonen wel in de leukste straat. We kennen elkaar goed en lopen vaak bij elkaar binnen om te buurten of te kaarten. Vroeger was dat in de hele wijk zo. Er is veel veranderd door de jaren heen”, vertelt Brigitte. “Het was een échte volksbuurt. Zwembadje, tafels en stoelen op straat, pilsje erbij, lekker buurten met elkaar. Zo gezellig!” Door de glimlach op hun gezicht is te zien dat ze allebei terugdenken aan die goeie ouwe tijd.

    Niets was te gek

    Johan vertelt me dat het buurtbuis Don Bosco altijd een fijne ontmoetingsplek was. Eerst op de plek waar nu het voetbalveldje is, later in een bouwkeet en uiteindelijk op de plek waar het nu staat: op de hoek Hofstad/Hinthamereinde. “We deden van alles samen. Niets was te gek. We vierden er Sinterklaas, keken samen naar het voetballen en de carnavalsoptocht, er werd geknutseld. We gingen zelfs op kamp met z’n allen”, vertelt Johan enthousiast. Ik kijk mee op zijn telefoon naar foto’s van vroeger en zie allemaal buurtbewoners en vlaggetjes in rood/wit/blauw en oranje.

    Schoon, veilig en heel, ieder doet zijn deel

    Johan loopt dagelijkse rondjes door de buurt met de honden en stelt vast dat er werk aan de winkel is om de buurt schoon, heel en veilig te houden. Een aantal buurtgenoten geeft al het goede voorbeeld. Johan: ”Monica hier uit de straat is goud waard! Elke morgen ruimt ze de rommel op van de straat. Rommel van anderen, jammer genoeg.” Nu maar hopen dat anderen haar voorbeeld volgen.

    We buurten nog een tijdje door over de renovatie van hun huis en over wat er in de wijk nodig is om dat oude buurt- gevoel weer terug te krijgen. Laten we hopen dat we het buurtgebeuren weer nieuw leven in kunnen blazen.

    Samen met Johan en Brigitte gaan we voor een mooie én gezellige buurt. De zomer komt eraan, dus heeft u een idee voor een leuke buurtactiviteit? Laat het ons dan weten via mail: dehofstad@5vmanagement.nl

    Zie ook:

  • “De mensen hier nemen je zoals je bent”

    “De mensen hier nemen je zoals je bent”

    23 feb. 2022

    Dat een goede gezondheid niet vanzelfsprekend is, weet Rina Henssen helaas maar al te goed. Ze vertelt haar verhaal. lees meer

    We bellen aan bij Rina Henssen. Het briefje op de deur vermeldt dat we even geduld moeten hebben. Rina zit in een rolstoel, dus het duurt even voordat ze bij de voordeur is. Haar hondje Sunny is er sneller bij en heet ons welkom met haar geblaf.

    Een hondje als je beste vriend

    Overal waar Rina is, daar is Sunny. Hij is haar beste vriend. Tenminste nu dat haar vorige hond én zielsverwant Bliss er niet meer is. Rina: “Met Bliss had ik een onvoorstelbare band. We hadden bijna telepathisch contact. Hij voelde precies aan wat ik nodig had, zo bijzonder.” Zo goed getraind als Bliss zal Sunny nooit worden. Liggend op zijn plekje op de bank, lijkt hij daar zelf gelukkig niet zo rouwig om.

    Gezondheid groot goed

    Rina kreeg al jong in de gaten dat het leven niet maakbaar is. Ze werkte als vrijwilliger bij de opvang van jonge mensen (het JAC) en had zelf in die tijd ook de nodige beproevingen te doorstaan. Maar de grootste klap kwam toch wel 22 jaar geleden tijdens carnaval 2000. Rina vertelt: “Ik zat samen met mijn zoon aan de koffie bij de bakker toen het begon te stormen en te sneeuwen. Na lang wachten en heel wat kopjes koffie besloten we toch maar door de storm naar huis te gaan. Ik op mijn driewielfiets, die ik destijds vanwege gezondheidsproblemen had, en mijn zoon op zijn brommer.

    In de Kruiskamp, waar ik destijds woonde, werd ik aangereden door een tegenligger en klapte met de zijkant van mijn hoofd op de kofferbak. Vijf centimeter naast de trekhaak. Gelukkig, anders was het helemaal slecht met me afgelopen.”

    “Ik ben veel thuis om mezelf te beschermen tegen te veel prikkels”

    Revalideren

    Rina belandde in het ziekenhuis met een dubbele whiplash, een buikwond en hersenletsel. “Ik heb vier maanden plat- gelegen voordat ik een zinnetje kon lezen. En het duurde nog eens twee weken voordat ik dat zinnetje na het lezen ook terug kon vertellen.” Sinds die tijd gaat het lopen moeizaam. Sinds drie jaar zit ze zelfs in een rolstoel en gaat ze in haar scootmobiel de deur uit. De lijst van kwalen - zoals dystrofie, suikerziekte, kapotte heup - is door de jaren heen zo lang geworden dat haar huis er mee behangen kan worden. Maar Rina zit niet bij de pakken neer, ook al is het soms moeilijk.

    Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)

    Op de vraag of ze mee wilde werken aan een interview was Rina duidelijk: “Jazeker wil ik dat, want dan kan ik buurtbewoners vertellen over mijn hersenletsel en wat dat met mij doet. Soms heb ik namelijk het idee dat mensen vinden dat ik uit de hoogte doe of arrogant ben, maar dat is niet zo. Door mijn ziekte ben ik snel overprikkelt en reageer ik soms wat raar misschien. Gelukkig heb ik nu medicijnen waardoor het beter gaat. Ik ben graag onder de mensen. Toch ben ik veel thuis om mezelf te beschermen tegen te veel prikkels.” Dit is ook de reden dat Rina ervoor gekozen heeft alleen de verplichte renovatiewerkzaamheden te laten uitvoeren.

    Contact in de buurt én ver daarbuiten

    Ondanks het risico van overprikkeling heeft Rina toch veel contact in de buurt, maar ook met mensen ver weg. Vanachter haar laptop en mobiel spreekt ze met familie en vrienden over de hele wereld. Met haar broer in Jakarta en vrienden in Kaapstad en Brisbane. “Zo fijn dat er WhatsApp is, dat is lekker goedkoop bellen en appen”, aldus Rina. Maar het gezegde Beter een goede buur dan een verre vriend geldt ook voor Rina. “Toen ik hier acht jaar geleden kwam wonen, voelde het als een warm bad. De mensen hier nemen je zoals je bent. We kennen elkaar en letten op elkaar. Als ik per ongeluk de sleutels op de deur laat zitten, dan zetten ze die aan de binnenkant in het slot. Voel ik me niet lekker en heb ik de gordijnen een paar dagen dicht, dan laten ze me. En als de gordijnen weer open zijn, dan vraagt m’n buurvrouw of het weer goed met me gaat. De buurt weet dat als ik écht hulp nodig heb, ik erom vraag via WhatsApp of Facebook. Maar ik probeer altijd zoveel mogelijk zelf te doen.”

Meer informatie