iedereen lekker wonen iedereen lekker wonen iedereen lekker wonen iedereen lekker wonen iedereen lekker wonen

Woonruimte voor vergunninghouders

Vergunninghouders zijn asielzoekers die in Nederland mogen blijven. Ze krijgen daarmee ook het recht om ergens te wonen. De overheid bepaalt waar dat is en verdeelt de vergunninghouders over de gemeenten in het hele land. Hoe groter de gemeente, hoe groter het aantal vergunninghouders dat daar komt wonen. Samen met de woningcorporaties en andere partijen zorgen de gemeenten ervoor dat deze mensen een nieuw thuis krijgen.

Waarom zet BrabantWonen zich in om vergunninghouders aan een woning te helpen?

Wij zijn er voor mensen die zelf lastig aan woonruimte kunnen komen. Dus ook voor vergunninghouders: vluchtelingen die hier mogen blijven. Ze hebben recht op een huis om in te wonen. Daarom maken we elk jaar elk afspraken met de gemeente hoeveel vergunninghouders (ook wel statushouders genoemd) wij kunnen huisvesten. We kijken daarbij goed naar spreiding over de wijken en goede begeleiding.

Vergunninghouders krijgen voorrang

Vergunninghouders krijgen één keer voorrang bij het toewijzen van een huis. Verder gelden voor hen dezelfde afspraken als voor andere huurders: Ze betalen een normale huurprijs en als ze willen verhuizen naar een andere woning, moeten ze zich inschrijven als woningzoekende.

Begeleiding van vergunninghouders

Bij het nieuwe leven in een vreemd land hebben vluchtelingen hulp nodig. Vluchtelingenwerk begeleidt en ondersteunt hen met praktische en persoonlijke zaken. Zij geven ook uitleg over de Nederlandse cultuur en de normen en waarden die hier gelden. De welzijnspartijen zorgen voor goed contact met straat en buurt.
U kunt als buurt ook wat doen. Bijvoorbeeld door met hen kennis te maken en door hen welkom te heten. Dat kan al met een praatje op straat of een keer aanbellen. Of u kunt hen wegwijs maken in de buurt.

Kamergewijze verhuur Oss

In Oss hebben verhuren we een aantal woningen per kamer. Drie of vier alleenstaande vergunninghouders delen dan samen een woning. Het aantal slaapkamers in deze woning bepaalt het aantal huurders. Ieder heeft een eigen kamer. De bewoners delen de keuken, woonkamer en badkamer.  
Een ogenblik geduld a.u.b.