“Van iedere dag is iets moois te maken”
alle verhalen 18/05/2021

“Van iedere dag is iets moois te maken”

De coronatijd is voor velen een zware, indrukwekkende periode. Ook Jan de Vries kan erover meepraten, want hij verloor zijn broer, zwager en schoonzus. En hoewel er geen dag voorbijgaat zonder aan hen te denken, is hij niet bij de pakken neer gaan zitten. Jan tekent, leest, knutselt en fotografeert – en geniet ondanks alles volop van het leven.

Jan mailde ons foto’s van verschillende van zijn kunstwerken. Zoals een collage rondom de spoorbrug in natuurgebied de Moerputten, waar Jan vanuit zijn appartement op uitkijkt. “Ik heb de afdruk van een boek over de Moerputten gebruikt als basis voor een zelfgemaakt schilderij. Ik wist van tevoren niet wat het zou worden, ik ben gewoon begonnen en heb gemaakt wat er in me opkwam.”

Fotocollage

Ook een fotocollage met als thema ‘wilgenstruweel’ (tevens de naam van Jans appartement aan de Admiraliteitslaan in ’s-Hertogenbosch) is het vermelden waard. “Ik woon sinds vorig jaar in deze flat, het is hier heerlijk en het uitzicht is prachtig. In mijn collage heb ik alles verwerkt rondom de Wilgenstruweel: de boom, de stam, tot en met de bladeren en de zaden.”

Vrije geest

Een vrije geest is het belangrijkste ingrediënt van Jans creaties. “Je hoeft geen getalenteerd kunstenaar te zijn om aan de slag te gaan. Ik kocht vorig jaar gewoon een doosje kleurpotloden en liet vervolgens mijn fantasie de vrije loop. Als ik tevreden ben met het resultaat, is het goed. Vindt een ander het ook mooi? Dan is dat meegenomen. En anders draait-ie zich maar om. Trouwens, ook de grootste schilders hadden wel eens oneffenheden in hun werk. Het gaat om je eigen gevoel en beleving.”

Uitlaatklep

Voor Jan zijn de creatieve hobby’s een welkome uitlaatklep in een turbulente tijd. “Corona raakt ons allemaal, het beheerst ons leven. Ook ik heb het soms moeilijk met mijn verdriet, en het was heel naar om niet naar de bioscoop te mogen of even te kunnen winkelen in de Helftheuvel. Maar: corona is niet het énige dat ons leven bepaalt.”

Springlevend

“Er zijn zo veel mooie tv-programma’s, je kunt prachtige boeken lenen bij de bibliotheek, er is schitterende muziek om naar te luisteren”, vervolgt Jan. “Of koop een tekenboek en ga heerlijk zitten kleuren. Sommigen vinden het misschien kinderachtig, maar op mijn 85e is het kind in mij nog springlevend. Mijn zinnen verzetten helpt me om van iedere dag iets moois te maken.”