Uniek project: Eerste 'groene' lift in Nieuwehagen
alle verhalen 10/12/2020

Uniek project: Eerste 'groene' lift in Nieuwehagen

Bewoners van de 31 aanleunwoningen in Nieuwehagen (’s-Hertogenbosch) kunnen sinds begin december gebruikmaken van een energiezuinige lift. Bewoner Toos Verdonk en Projectleider Zorgvastgoed Paul Smeets van BrabantWonen waren nauw betrokken bij dit project. Ze vertellen over een onderwerp dat de bewoners jarenlang bezighield.  

Mooi gebaar

“Oud-bewoner Jan Abels heeft zich jarenlang ingezet voor de komst van een nieuwe lift. Hij heeft dit plan opgezet. Jan is inmiddels overleden. Zijn vrouw An (op de foto's) woont nog wel in het complex. Zij mocht, als mooi gebaar richting Jan, als eerste de nieuwe lift gebruiken. Dat is natuurlijk prachtig. Jan heeft hier namelijk een groot aandeel in gehad.”

“We zijn BrabantWonen en in het bijzonder Paul Smeets intens dankbaar. Zonder zijn benadering was het nooit gelukt. Voordat hij bij het project betrokken was, had de gemeente verschillende plannen afgekeurd. Paul kwam met het idee om een van de trappenhuizen te slopen en daar een lift in te maken. Gelukkig werd dat goedgekeurd, omdat er nog een trappenhuis overblijft. Ik kies nu altijd de nieuwe lift en hoef nooit meer te wachten. Heerlijk!”

Duurzaamheid

“Tijdens het begin van het project volgde ik een workshop over duurzaamheid bij BrabantWonen”, vertelt projectleider Paul Smeets. “Ik dacht: hoe kunnen we de lift duurzaam maken? We maakten een plan voor een lift die draait op zonnepanelen en een batterij. Schone energie is tenslotte een belangrijke doelstelling van BrabantWonen. Het voordeel is dan volledig voor de bewoners. Want de servicekosten gaan drastisch omlaag én ze hebben een tweede lift.”

Contact met bewoners

“Het was een ingrijpend project”, zegt Paul. “Vooral voor de bewoners. We sloopten bijvoorbeeld betonnen delen uit het pand, wat voor veel overlast zorgde. Bewoners waren begripvol, omdat ze wisten wat ze ervoor terugkregen. We denken altijd mee met de bewoners. Maar zij wonen er en moeten het ervaren. Daarom is het contact met elkaar zo belangrijk.”