Joris over zijn moestuin: “Inmiddels heb ik echt wel groene vingers!”
alle verhalen 21/10/2022

Joris over zijn moestuin: “Inmiddels heb ik echt wel groene vingers!”

“4 jaar geleden heeft BrabantWonen hier twee moestuinbakken neergezet. Niemand heeft daar wat mee gedaan. Totdat ik hier kwam wonen.” Joris (27 jaar) woont sinds vorig jaar in het woningcomplex aan de Stadionlaan in ’s-Hertogenbosch. Sindsdien ontfermt hij zich over de moestuinbakken voor het gebouw.

Moestuin Joris

Nieuwe passie

“Eigenlijk had ik eerst helemaal niet zoveel met tuinieren. Die interesse kwam pas tijdens de eerste coronagolf.” Joris ging, net zoals zovelen, tijdens de lockdowns op zoek naar tijdverdrijf. Zo ontstond er bij hem een nieuwe passie voor tuinieren. “Toen ik tijdens de eerste lockdown thuiszat, zag ik die moestuinbakken voor ons complex er altijd maar treurig bij staan. Ze waren helemaal leeg, niemand deed er wat mee. Dus ik ging me verdiepen in plantensoorten en groentes die ik in die bakken kon verbouwen. Nu zijn ze gevuld met allerlei lekkers. Tomaten, paprika’s, basilicum. Het fleurt de boel ook op.”

Ontspanning

Joris vertelt dat het onderhouden van de moestuinbakken hem rust geeft. “Ik vind het leuk om te doen. Het voelt gewoon goed om met de natuur bezig te zijn. Ik voel dan een bepaalde verbinding met de aarde. Dat werkt ontspannend. Het verzorgen van die moestuinbakken is natuurlijk maar iets kleinschaligs, maar het geeft wel een doel. En als ik soms niet lekker in mijn vel zit, is het een hele fijne afleiding.”

Liefde voor lekker eten

Een andere drijfveer voor Joris om door te gaan met zijn moestuin, is zijn liefde voor lekker eten. “Zelfgekweekte groentes en fruit zijn veel lekkerder dan die uit de supermarkt. Mijn tomaten zijn een stuk zoeter dan die van de supermarkt. Dat proef je meteen. Die van de supermarkt zijn soms al geplukt terwijl ze nog groen zijn, terwijl tomaten pas veel van hun sappen en suikers aanmaken zodra ze rood worden. Zo zonde van de smaak!” Als we Joris vragen naar zijn kookkunsten lacht hij: “Ik ben geen chef, maar zolang je lekkere ingrediënten gebruikt, kom je al een heel eind!”

Een mix van groentes en bloemen

Joris’ enthousiasme blijkt uit zijn brede kennis over het onderwerp. “Inmiddels heb ik echt wel groene vingers! Ik lees er ook heel veel over, in boeken en op websites. Mijn Google zoekgeschiedenis staat er vol mee, haha! En ik zit ook in Facebookgroepen over moestuinen. Hartstikke handig om daar tips te lezen van anderen.” Een tip van Joris zelf is om een mix van bloemen en groentes door elkaar te planten. “Dat werkt heel goed om insecten af te weren. Vooral de bloemblaadjes van Afrikaantjes werken goed. Die geven een geur af die insecten vies vinden. Zo heb je nooit meer last van bladluis.”