In één klap alles kwijt, en dan?
alle verhalen 30/06/2021

In één klap alles kwijt, en dan?

Verschillende Bosschenaren zullen de nacht van Eerste op Tweede Pinksterdag 2021 nooit meer vergeten. Een felle brand legde toen een deel van een flat aan de Carolushof in de as. Alle aanwezige bewoners werden geëvacueerd. Sommige woningen zijn compleet verwoest. Zoals die van de 21-jarige student Mohamad Al Samour. “Alles wat ik had, is verbrand. Ik heb niets meer.”

Mohamad (student software development) woonde welgeteld één week in zijn woning toen het noodlot toesloeg. “De twee weken ervoor had ik gebruikt om te verhuizen. Ik ging voor het eerst op mezelf wonen en had al mijn spaargeld gestoken in meubels en andere spullen. Een mooie, grote tv zodat ik lekker kan gamen, nieuw laminaat, gordijnen… En via Markplaats vond ik een bankstel en een fijn bed. Ik koos bewust voor spullen die ik écht mooi vond, zodat ik er een flinke tijd mee vooruit kon.”

Groot (on)geluk

In de bewuste nacht sliep Mohamad toevallig bij zijn ouders. “We waren een dagje weggeweest en ik vond het te laat om nog naar huis te rijden”, vertelt hij. “Dat is misschien wel mijn grote geluk geweest. De brand op de tweede verdieping bleek precies onder mijn woning te zijn ontstaan. Wie weet hoe het was afgelopen als ik er had liggen slapen…”

Erg verdrietig

“Een collega appte me de volgende dag of alles oké was”, vervolgt Mohamad. “Ik wist op dat moment nog van niets. Ik ben meteen naar de flat gegaan. Wat ik daar aantrof, was verschrikkelijk. Alles zwart, geen raam was nog heel… Zelfs van het laminaat was niets meer terug te vinden. Ik was – en ben nog steeds – erg verdrietig. Mijn huisje was helemaal naar mijn zin… Van het ene op het andere moment had ik niets meer.”

Geen verzekering

Dat laatste is in Mohamads geval helaas letterlijk te nemen. Hij had namelijk nog geen inboedelverzekering afgesloten. “Eerlijk gezegd wist ik ook niet dat dat moest”, vertelt Mohamad, die ruim vijf jaar geleden uit Syrië naar Nederland vluchtte. “Misschien had ik het moeten weten, maar ik was zo druk met de verhuizing en heb er helemaal niet bij stilgestaan. Inmiddels weet ik wel beter, helaas wel te laat. Ik ben bang dat het mijn eigen schuld is.”

Opnieuw beginnen

Een geluk bij een ongeluk voor Mohamad: de nabestaanden van een eerder overleden bewoonster (die elders in ‘s-Hertogenbosch woonde) hadden afstand gedaan van de inboedel, waardoor Mohamad mocht bekijken of er voor hem wat bruikbaars bij zat. “Een heel mooie kans. Ik heb een kleine bank, een eettafel plus stoelen, een kast en een koelkast gekregen. Ik woon tijdelijk bij mijn ouders, maar ben van plan om binnenkort alsnog op mezelf te gaan wonen. Opnieuw.”

Kracht om door te gaan

Ondanks zijn verhaal blijft Mohamad positief. “Veel andere keuze heb ik ook niet. En helaas heb ik in mijn leven al ergere dingen meegemaakt. Natuurlijk pak ik ook nu mijn leven gewoon weer op. Mijn familie zei het treffend: spullen zijn te vervangen, maar stel dat ik zélf was omgekomen… Daar hebben ze gelijk in. Dat inzicht geeft me de kracht om door te gaan.”

Mohamad heeft een nieuwe woning toegewezen gekregen, die hij binnenkort betrekt.

“Alles kwijtraken wat je hebt… Het is bijna niet in te denken. En dan de aanblik van de uitgebrande woningen, verschrikkelijk. Als woonconsulent ben ik vooral een luisterend oor voor de getroffen bewoners. Eventueel zoeken we contact met maatschappelijk werk. En verder geef ik zoveel mogelijk praktische informatie, over hoe nu verder. Het zijn kleine dingen, die echter onmisbaar zijn om een nieuwe start te maken.”

Edith van Venrooy, woonconsulent

“Dit is de tweede brand die ik meemaak, de eerste was twaalf jaar geleden. De impact is enorm, ook dit keer heeft het me weer echt aangegrepen. Waarom? Ik trek me dingen snel aan. Ik heb een sociaal beroep en ken bijna alle bewoners persoonlijk. En zij mij: ik ben hun huismeester maar ook een vertrouwenspersoon. Dat merkte ik daags na de brand, toen veel bewoners me hun verhaal vertelden. Een herkenbaar gezicht is in zo’n geval van onschatbare waarde.” 

Michel van Lijssel, huismeester

“De impact van een brand is gigantisch. Sommige bewoners durfden amper terug te keren naar hun woning en dat kan ik me goed voorstellen. Toch is het, zeker voor hen, goed om te weten dat de brandmeldinstallatie goed functioneerde en dat de gebouwconstructie brandvertragend heeft gewerkt. Verder vind ik het heel belangrijk dat we adequaat reageren op vragen van getroffen bewoners. Mails, telefoontjes… We schakelen snel, zodat ze in deze tragische situatie tóch vooruit kunnen.” 

Jan van de Wetering, opzichter