“Achteraf denk ik: was ik maar eerder overgestapt op elektrisch koken”
alle verhalen 21/10/2022

“Achteraf denk ik: was ik maar eerder overgestapt op elektrisch koken”

Het liefst willen we allemaal nu nog van het gas af. Gas is milieuonvriendelijk en bovendien erg duur! Petra uit Ussen heeft al een goede eerste stap gezet naar gasloos wonen. Ze kookt namelijk sinds een jaar elektrisch met een inductie kookplaat. En dat bevalt haar heel goed!

Elektrisch koken

Het was zo gepiept

“Vanaf dat ik hier kwam wonen in 2003 kookte ik op een gasstel. Na 18 jaar was die versleten en niet mooi meer. Dus het werd tijd voor wat nieuws. Ik heb toen BrabantWonen gebeld om te vragen of zij me konden helpen met een elektrische kookaansluiting. Ze kwamen meteen in actie. Binnen een week stuurden ze een monteur die kwam kijken of de leidingen en meterkast aangepast konden worden. Dat kon gelukkig! Het was zo gepiept.”

“We hebben toen het gasstel afgekoppeld, een inductie kookplaat gekocht en binnen twee weken kookte ik elektrisch. Het ging allemaal heel vlug. Hartstikke fijn! Uiteindelijk heb ik zelfs nog iemand blij kunnen maken met mijn oude gasstel. Ik had hem op Marktplaats gezet en iemand reageerde dat hij hem nog gebruiken op de camping. Komt ‘ie ergens anders toch nog goed van pas.”

Nog geen nadelen ontdekt

De overstap naar elektrisch koken is Petra goed bevallen. En nu ze een jaar elektrisch kookt, wil ze niet meer anders. “Ik heb nu dus een inductie kookplaat. Daar koos ik specifiek voor, omdat ik het fijn vind dat die ongeveer hetzelfde werkt als een gasfornuis. Je kan de temperatuur net zo snel aanpassen als met gas. Achteraf denk ik: was ik maar eerder overgestapt op elektrisch koken. Ik heb er nog geen nadelen aan kunnen ontdekken.”

“Elektrisch koken scheelt behoorlijk in de kosten. Zeker nu! Ik had eenmalig de aanschafkosten van de kookplaat. En ik betaal per maand iets meer dan een euro extra huur aan BrabantWonen voor de elektrische kookaansluiting en het onderhoud daaraan. Maar op mijn energierekening ga ik er in vergelijking met een gasstel, een stuk meer op vooruit. En praktisch gezien is het ook handiger! Zo’n gladde plaat heb je met een beetje schoonmaakmiddel binnen een paar tellen schoon. En je hoeft je met een elektrische kookplaat ook geen zorgen meer te maken over dat het gasvlammetje uit kan waaien als je een raam openzet. Ideaal! Ik raad het echt iedereen aan!”

Ben jij ook geïnteresseerd in elektrisch koken?

Of heb je interesse in andere energiebesparende verbeteringen in huis? Kijk op onze pagina 'Verbeteringen op maat'. Daar lees je meer over de verbeteringen waar BrabantWonen je mee kan helpen. We denken graag met je mee!

Meer informatie