Buurtcultuurfonds BrabantWonen

Selectie verfijnen

Plaats
Soort project
Type
Zoek op naam
Maak velden leeg
 

Buurtcultuurfonds

/af/uploads/c/1024x/e/6/brabantwonen-kruiscampers-door-de-kruiskamp-2.jpg /af/uploads/c/1024x/6/1/brabantwonen-kruiscampers-door-de-kruiskamp-4.jpg /af/uploads/c/1024x/3/4/brabantwonen-kruiscampers-door-de-kruiskamp-3.jpg /af/uploads/c/1024x/a/c/brabantwonen-buurtcultuurfonds-wijktour-kathedralenbouwers-1.jpg /af/uploads/c/1024x/7/2/brabantwonen-buurtcultuurfonds-wijktour-kathedralenbouwers.jpg /af/uploads/c/1024x/4/7/buurtcultuurfonds-brabantwonen-grafittiproject2.jpg /af/uploads/c/1024x/f/5/buurtcultuurfonds-brabantwonen-nederlandse-buurt-rondleiding.jpg /af/uploads/c/1024x/9/a/buurtcultuurfonds-brabantwonen-bartjes2.jpg /af/uploads/c/1024x/8/7/buurtcultuurfonds-brabantwonen-gedichten-ruwaard.jpg /af/uploads/c/1024x/3/3/buurtcultuurfonds-brabantwonen-gestelsebuurt.jpg /af/uploads/c/1024x/4/6/buurtcultuurfonds-brabantwonen-nederlandse-buurt.jpg /af/uploads/c/1024x/d/d/buurtcultuurfonds-brabantwonen-grafittiproject1.jpg /af/uploads/c/1024x/d/d/brabantwonen-wijkathedraal-kruiskamp-5-6-oktober-2.jpg /af/uploads/c/1024x/0/a/brabantwonen-wijkathedraal-kruiskamp-5-6-oktober-1.jpg

Buurtcultuurfonds BrabantWonen

BrabantWonen en het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant maken samen werk van leuke, leefbare buurten door de inzet van kunst en cultuur. Voor deze samenwerking is een speciaal fonds ingesteld: het Buurtcultuurfonds BrabantWonen. In dit nieuwe fonds komen middelen en expertise van BrabantWonen en van het Prins Bernhard Cultuurfonds samen. Door de handen ineen te slaan en met cultuur en natuur als middel kunnen er nog meer ideeën gerealiseerd worden die bijdragen aan ontmoeting, samenwerken en samenleven. Zo brengen we cultuur bij iedereen in de buurt. 

Buurtcultuurprojecten

Het Buurtcultuurfonds BrabantWonen wordt ingezet om cultuurprojecten in het gebied waar BrabantWonen woningbezit heeft, financieel te ondersteunen. Zowel in Oss als in ’s-Hertogenbosch. Het gaat om projecten met een kleinschalig en buurtgericht karakter die de geest van ‘de kunst van het samen leven’ in zich hebben: het bij elkaar brengen van mensen, ontmoeting en verbinding.

Heeft u een goed idee?

Een deel van het geld uit het fonds wordt beschikbaar gesteld voor initiatieven van bewoners zelf. Een graffitiproject, iets met fotografie of als buren een muziekgezelschap beginnen? Voor dat soort plannen kunt u een financiële bijdrage aanvragen via het Buurtcultuurfonds. Als u dat wilt, kunt u ook hulp inschakelen via De Muzerije in ’s-Hertogenbosch en de Muzelinck in Oss. U kunt dit aangeven in het aanmeldformulier.

Vraag aan!

Dus: heeft u een goed idee voor een Buurtcultuurproject en wilt u weten of en hoe u in aanmerking komt voor steun vanuit het Buurtcultuurfonds BrabantWonen? Vul dan het aanmeldformulier in.

Meer informatie?

Wilt u eerst meer informatie? Neem dan contact op met uw woonconsulent van BrabantWonen. U kunt ook contact opnemen met de Muzerije in ’s-Hertogenbosch, telefoonnummer (073) 614 10 84 of met de Muzelinck in Oss, telefoonnummer (0412) 62 37 27.

Buurtcultuurfonds BrabantWonen is een samenwerkingsverband van BrabantWonen en het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant. De Muzerije (’s-Hertogenbosch) en de Muzelinck (Oss) coördineren en begeleiden de aanvragen.

Buurtcultuur betekent dat bewoners creatief aan de slag gaan met een vorm van cultuur. BrabantWonen ziet het belang van cultuur in een buurt en wil daarom haar huurders graag stimuleren om met initiatieven of ideeën te komen. Via het Buurtcultuurfonds BrabantWonen kunt u middelen aanvragen waarmee u uw cultuurproject voor de buurt kunt uitvoeren. In de rechterkolom vindt u de flyer met voorbeelden ter inspiratie.

Hoe werkt het?

 • U bent huurder van BrabantWonen, kunstenaar, creatieveling, muzikant, cultuurmaker, u heeft als organisatie een binding met BrabantWonen en de beoogde activiteit vindt plaats in een straat, buurt of wijk waar BrabantWonen  woningen verhuurt;
 • Het gaat om een culturele activiteit, met kunst, taal, design of muziek;
 • Het project heeft een begin en een einde binnen maximaal een half jaar;
 • Het cultuurproject brengt buurtbewoners bij elkaar en draagt op een culturele manier bij aan ontmoeting en verbinding in uw buurt;
 • De Muzerije in ’s-Hertogenbosch, Muzelinck in Oss of een andere cultuurinstelling kan helpen bij het toevoegen van cultuur door een docent, een designer/kunstenaar, workshops, et cetera. U kunt zelf bij uw aanvraag aangeven wat u zoekt;
 • U dient vooraf de aanvraag in te dienen.
 • Na afloop legt u verantwoording af van de kosten via bonnen/rekeningen en een verslag met foto’s van de activiteit;


Wat komt niet in aanmerking?

 • Eten en drinken;
 • Materialen, zoals microfoons, gereedschap, televisies en dergelijke;
 • Inrichtingskosten van een ruimte;
 • Projecten waar geen huurders van BrabantWonen bij betrokken zijn;
 • Projecten die al gestart zijn;
 • Projecten die alléén aanbodgericht zijn. Er moet sprake zijn van participatie van bewoners;
 • Langdurige cursussen, workshops of regelmatig terugkerende bijeenkomsten;
 • Wijkbladen e.d.

Vul nu het aanmeldformulier in!

Velden met een * zijn verplicht.

Algemene informatie over het Buurtcultuurfonds BrabantWonen

Heeft u een algemene vraag over het Buurtcultuurfonds BrabantWonen? Of wilt u weten of uw idee in aanmerking komt? Neem dan contact op met Peter van der Klok, telefoonnummer (073) 681 45 00 of vul hieronder het contactformulier in. 

Contactformulier Buurtcultuurfonds BrabantWonen

Velden met een * zijn verplicht.

 • Graffiti Meierij Oss opgeknapt

  Graffiti Meierij Oss opgeknapt

  12 jul. 2017

  Woensdag 5 juli werd de graffiti van de onderdoorgang aan de Meierij in Oss opgeknapt. De muurschilderingen werden een aantal jaren geleden met een bijdrage uit het Buurtcultuurfonds BrabantWonen aangebracht. Onder invloed van onder andere weer en wind werd de graffiti aangetast en was een opknapbeurt noodzakelijk.

  Onder begeleiding van Petra Frissen van de Muzelinck en Bart de Ruijter hielpen 15 kinderen uit de buurt bij het opknappen van de graffiti. De bewoners zijn blij met de opknapbeurt.

 • Feestelijke oplevering: weer een succesvol Buurtcultuurfondsproject!

  Feestelijke oplevering: weer een succesvol Buurtcultuurfondsproject!

  29 aug. 2016

  De feestelijke oplevering van de prachtige, nieuwe binnentuin aan de Sint Jorisstraat in 's-Hertogenbosch werd zaterdag 27 augustus goed bezocht door bewoners èn buren.

  Voorheen was de binnentuin van dit monumentale complex verloederd. Via BrabantWonen kwamen bewoners in contact met kunstenaars van de Academie voor Beeldvorming. Er ontstond een vruchtbare samenwerking met een prachtige tuin en een betrokken bewonersgroep als resultaat. De tuin is aangelegd met steun van het Buurtcultuurfonds BrabantWonen. Dit fonds heeft tot doel buurten mooi en leefbaar te maken door de inzet van kunst en cultuur. 

  Bronzen fontein 

  In de tuin liggen verschillende keien: heerlijk om op te zitten in de zon. Een deel van de tuin is gevuld met plukkruiden. Midden in de tuin klinkt vanaf een kei het geluid van een fontein: een schaal vol water met daarin een bronzen hoofd. Wie goed kijkt, ziet dat het een aantal oren heeft en meerdere monden. Het bestaat namelijk uit vijf verschillende koppen, die digitaal in elkaar zijn geplaatst. Deze vijf zijn enkele van de hoofden van betrokkenen bij het ontstaan van deze binnentuin. 

  Het hoofd ligt er niet zomaar. Vroeger was het complex een klooster gewijd aan Sint Jan Baptist. 

 • Oplevering project Buurcultuurfonds Kromstraat

  Oplevering project Buurcultuurfonds Kromstraat

  25 jul. 2016

  Vrijdag 22 juli vond de oplevering plaats van een kunstwerk in de hal van het appartementencomplex in de Kromstraat in Oss. In de voormalige pastorie wonen in totaal 15 jongeren.

  Het kunstwerk is ontworpen en gemaakt door bewoners onder leiding van kunstenaar Frank Ulijn. Het kunstwerk bestaat uit een aantal teksten van bewoners en een stellage van bamboe met verlichting in de hal van het complex. De bamboestokken zijn aan elkaar geknoopt. Voorafgaand aan de realisatie hebben de bewoners enkele workshops 3D-printen gevolgd. Tijdens deze bijeenkomsten is het concrete idee voor het kunstwerk ontstaan.

  Het project werd mogelijk gemaakt door het Buurtcultuurfonds BrabantWonen.

 • Oplevering Buurtcultuurfondsproject Ruwaard

  Oplevering Buurtcultuurfondsproject Ruwaard

  06 jun. 2016

  Zondag 5 juni werd het kunstproject ter gelegenheid van 50 jaar Ruwaard opgeleverd. Tijdens het midzomer festival en onder een stralende zon onthulde wethouder Frank den Brok het kunstwerk.

  Het kunstwerk is samengesteld uit een aantal deelprojecten. Elk deelproject is gemaakt door mensen uit een buurt in de Ruwaard. Muziek, beeldende kunst en dichtwerken zijn verwerkt in het eindresultaat. Een mooi project waar meerdere bewoners uit de Ruwaard aan gewerkt hebben. Er wordt nog gezocht naar een plaats in de wijk waar het kunstwerk een plaats krijgt.

 • Mooie afsluiting Buurtcultuurfonds Begijnhof

  Mooie afsluiting Buurtcultuurfonds Begijnhof

  30 mei 2016

  Vrijdag 27 mei vond de feestelijke afsluiting plaats van het Buurtcultuurfondsproject aan de Begijnhof in Oss. In aanwezigheid van wethouder Frank den Brok was er een feestelijke bijeenkomst voor bewoners en andere betrokkenen.

  Met de bijeenkomst werd een periode afgesloten waarin meerdere bewoners de gemeenschappelijke ruimtes van twee appartementencomplexen opvrolijkten. Het project werd gestart op initiatief van de bewonerscommissie. Zij kozen samen met kunstenares Anette Teunissen een thema voor een muurschildering in de entree. Vervolgens namen andere bewoners het initiatief om bij de liften spreuken te plaatsen en het trapportaal op te vrolijken met aquarellen. Een van de bewoners maakte van het hele proces foto’s die werden vastgelegd in een boekje en een diapresentatie. Binnenkort organiseren de bewoners een bijeenkomst om samen de dia’s te bekijken. Kortom, een schoolvoorbeeld van hoe een Buurcultuurfondsproject kan leiden tot een aaneenschakeling van mooie ontmoetingsmomenten tussen bewoners.

Terug naar alle berichtenEen ogenblik geduld a.u.b.